Rendkívüli parlamenti üléssel tudná megsürgetni a Fidesz Novák Katalin távozását

2024. február 11. – 08:55

Rendkívüli parlamenti üléssel tudná megsürgetni a Fidesz Novák Katalin távozását
Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. december 12-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szombat délután bejelentette a lemondását, de hivatalosan még ő Magyarország köztársasági elnöke.

A döntést a jogszabályok szerint az őt megválasztó Országgyűlésnek kell írásban jeleznie, és csak akkor szűnik meg a megbízatása, ha a parlament azt elfogadja. Az Országgyűlés a törvény szerint tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy az elhatározását fontolja meg. Ha azonban Novák a döntést írásbeli nyilatkozatával fenntartja, a parlament köteles elfogadni azt. Az elmúlt napok megszólalásai után nem tűnik valószínűnek, hogy a parlament maradásra biztatná Novákot.

A kérdés így valójában csak az, hogy mikor fogadják el Novák távozását, mennyire sürgős a Fidesznek az új államfő megválasztása. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a tervek szerint csak két hét múlva, február 26-án kezdődik. Előtte pár nappal, február 21-22-én lesz a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése.

A kormánypárti képviselők azonban meg tudnák sürgetni Novák távozását, ha rendkívüli parlamenti ülést hívnának össze jövő hétre.

Ehhez a képviselők legalább ötödének (40 képviselő) aláírása szükséges. Kövér Lászlónak ilyenkor lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell összehívnia az Országgyűlést.

Szombat este és vasárnap reggel is kérdeztük a Fidesz-frakciót, hogy kezdeményeznek-e rendkívüli ülést Novák távozása miatt. Cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Rendkívüli ülést egyébként az ellenzéki képviselők is kezdeményezhetnek, ám az egésszel semmit nem érnek, ha a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre.

Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament. Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba.

Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja.

Kövérnek nem lesz ismeretlen terep, 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el a feladatot.

Köztársasági elnöknek az Alaptörvény szerint bármely magyar állampolgár megválasztható, aki elmúlt harmincöt éves. Ahhoz azonban, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség. Ez legutóbb két jelöltnek jött össze: a Fidesz Novák Katalint, az ellenzéki képviselők többsége pedig Róna Péter közgazdászt ajánlotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!