Mind a 132 kormánypárti politikus aláírt Novák Katalinnak, hivatalosan is ő az államfőjelöltjük

2022. február 28. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is Novák Katalint jelölte a Fidesz-KDNP államfőnek, ehhez hétfőn leadták a kormánypárti aláírásokat. Novákot mind a 132 kormánypárti képviselő ajánlja köztársasági elnöknek.

Az aláírásokat a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté, és a KDNP frakcióvezetője, Simicskó István nyújtotta be az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak:

Még decemberben jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormánypárt Novák Katalin családügyi minisztert jelöli államfőjelöltnek, miután lejár Áder János mandátuma. A kormánypártok februári balatoni frakciógyűlésén aztán az is kiderült, hogy Novák jelölését a KDNP is támogatja.

Az ellenzék a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelöli államfőnek, aki jelenleg Oxfordban tanít, március elején jön csak haza. Ez valójában egy szimbolikus jelölés, a kormánypártok kétharmados többséggel március 10-én valószínűleg Novákot szavazzák meg köztársasági elnöknek.

Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt szeretné államfőjelöltnek. Ahhoz, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!