A Fidesz frakcióülésén arra jutottak, a választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-kormány Magyarországra, vagy sem

2022. február 17. – 14:29

frissítve

A Fidesz frakcióülésén arra jutottak, a választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-kormány Magyarországra, vagy sem
Fotó: Cseke Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kétnapos frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP Balatonfüreden, a képviselőknek szerdán Orbán Viktor tartott lelkesítő beszédet, Gyurcsánnyal, gyerekvédelminek nevezett törvénnyel, de közben figyelmeztette is politikustársait, hogy „a trehányságot és nemtörődömséget senkinek sem nézik el”.

Csütörtökön aztán az ülés témáiról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Kocsis Máté szerint fontos beszélni a választások tétjéről, a frakcióülésen értékelték is a választást, és arra jutottak: az országgyűlési választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-kormány Magyarországra, vagy sem. Ezután elsorolta, a Gyurcsány-kormány mit vett el, az Orbán-kormány mit adott az embereknek. Kocsis ezután – név nélkül – „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltjéről”, vagyis Márki-Zay Péterről beszélt, és arról, hogy ő beengedné a migránsokat és eltörölné a rezsicsökkentést is.

Kocsis a kormány által gyerekvédelminek nevezett népszavazásról is beszélt, és azt mondta, a Fidesz-KDNP úgy döntött, ebben a témában is előre kell menniük, nem hátra, és ki kell verni a brüsszeli támadásokat és a kettős mércét. Ez a támadás pedig a kormány szerint akkor zárul le, amikor a magyarok április 3-án állást foglalnak a kérdésben.

Kiderült, a KDNP is támogatja Novák Katalin jelölését az államfői pozícióra, és a Fidesz és a KDNP minden képviselője aláírta ezt az ajánlást, amit majd beterjesztenek az Országgyűlés elé.

Ezután Simicskó István beszélt arról, a KDNP is értékelte az elmúlt négy-tizenkét évet, és azt, hogyan tudták segíteni a Fidesz tevékenységét: „jószívvel” támogatták például a családvédelmi intézkedéseket, a 13. havi nyugdíj visszavezetését. Simicskó ezután Hérodotoszt idézte, aki szerinte azt mondta, nem mindig folyamatként kell elképzelni az életet, hanem néha körforgás alakul ki: ezek mentén pedig a Gyurcsány-kormány nem térhet vissza. Ezután Simicskó is áttért a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltjére, és arra, hogy Márki-Zay egy élő interjúban nem tudta pontosan megmondani, melyik napon fog évértékelőt tartani, némi kavarodás és egy kis külső segítség után végül kiderült, hogy február 16-án lesz ennek az időpontja. Simicskó szerint „a tempus, az idő, a naptár ismerete” fontos a kormányzóképesség szempontjából.

Völner Pált hívták, de nem volt ott a frakcióülésen

A Telex rákérdezett, hogy a kenőpénzek átvételével gyanúsított Völner Pál részt vett-e a frakcióülésen? Kocsis azt mondta, mindenkit meghívtak, de Völner Pál nem volt ott. Megkérdeztük azt is, lesz-e olyan, kétharmados többséget igénylő javaslat a választás előtt, amely megszavazásához Völner Pálra is szüksége lesz a Fidesznek, illetve a kormánynak? Kocsis szerint egyenesen kell beszélni a témában: a bíróság dolga ítélkezni, nem másé, így azt „hagyjuk meg nekik”.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye arról, hogy olyan képviselők is szavazhatnak fontos kérdésekben – például arról, ki legyen az államfő –, akik ellen büntetőeljárás folyik, Kocsis azt mondta: amennyiben Czeglédy Csaba is részt vehet a választásokon, neki ezzel sincs gondja.

Csak azért, mert tárgysorozatba vették, attól még nem vették napirendre, mondta Kocsis a Telexnek arról, hogy a DK volt képviselője, Székely Sándor olyan javaslatot nyújtott be a házszabály módosítására, ami szerint azoknak a pártoknak, akik közös listán indulnak, közös frakcióba kellene ülnie. „Ha még praktikusan jól is jártunk volna ezzel, nem lenne ízléses” – mondta erről Kocsis.

Kocsis nem biztos abban, hogy nem közérdekű adat az, hogy a választókerületükben pontosan hány fő kapott szja-visszatérítést és milyen összegben. Ezt felelte a Telex kérdésére, miszerint honnan voltak meg több fideszes országgyűlési képviselőnek ezek az adatok.

Arra is kíváncsiak voltunk, lesznek-e nyilvános kampányrendezvényei a Fidesz-KDNP választókerületi képviselőjelöltjeinek a következő hetekben? A legutóbbi választás előtti kampányban megosztották a Fidesz honlapján a kampányrendezvényeik időpontját és helyszínét, de idén ezt nem lehet látni, Kocsis józsefvárosi fórumára pedig nem engedték be a Telexet. Kocsis szerint komoly félreértések vannak a rendezvényeknél. Ezekből szerinte kétféle van: a választókerületi elnökök tartanak magánrendezvényeket zárt térben, a másik pedig az, amikor a politikusok közterületen állnak ki az emberek elé. „Március 15-én lesz Békemenet is, önöket is szívesen látjuk” – vágott közbe Simicskó. Kocsis szerint a Fidesz központi kampánystábja nem vesz részt az események szervezésében, hanem a választókerületi képviselőjelöltek csinálják ezt.

Kocsis arról is beszélt, nincs meghatározott definíciójuk arra, ki vezeti a Fidesz kampányát, a bevett szokások szerint járnak el idén is.

Orbán bizakodik

Március 10-én ülésezik utoljára a parlament a választások előtt, ekkor választják meg az új államfőt is – azaz valószínűleg Novák Katalint. Nagy meglepetést egyébként a tavaszi ülésszak nem tartogat Kocsis szerint, salátatörvény kerülhet még az országgyűlés elé, „a teljes tartalmát még nem ismerjük”, de azt megemlítette, hogy valamilyen hitéleti kérdésről lesz törvényjavaslat.

„Bizakodóak vagyunk, a miniszterelnök is az volt” – mondta Kocsis arról, mire számít Orbán Viktor, milyen eredményük lesz a választásokon, az pedig szerintük részletkérdés, lesz-e kétharmaduk vagy sem. „Az esélyesek jelen pillanatban mi vagyunk, de ezt győzelemre kell váltani”, mondta Kocsis. Ezt egyébként arra is alapozzák, hogy egy friss Závecz-kutatásról februárban szűk kormánypárti előnyt mért. Simicskó ezután a kínai filozófus, Lao-ce idézetével reagált: „A nyugalom a mozgás irányítója”.

A benzinárstop témája is előkerült a frakcióülésen, Kocsis szerint a kormány nem tart ellátási veszélyektől, a Mol pedig készen áll arra, hogy átvegye a szolgáltatást, ahol kell. Egyelőre kompenzálás nem merült fel a kormány részéről.

Nyílt politikai támadás zajlik Magyarország ellen, de a szerdai kormányinfón Varga Judit és Gulyás Gergely „elég kimerítő” választ, reakciót adott az elbukott jogállamisági perre, mondta Kocsis. Varga egyébként három percet tartózkodott a kormányinfón, amin papírból olvasott fel egy közleményt, majd az újságírói kérdések elől távozott.

„Legalább a média munkatársai őrizzék meg a hidegvérüket a választásokig, a politikusok úgysem tudják” – zárta le a sajtótájékoztatót Kocsis.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!