Závecz: Szűk kormánypárti előny februárban

2022. február 14. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

A pártlisták közötti szoros verseny maradt, de amíg tavaly kismértékben, 1-2 százalékponttal az ellenzék vezetett, most a kormánypárti listának van előnye, írja legfrissebb felmérésében a Závecz Research.

Február elején a választókorú népesség 38 százaléka a Fidesz–KDNP listáját támogatja, míg az Egységben Magyarországért listáját 36 százalék.

A Mi Hazánk mögé a választásra jogosultak 3 százaléka sorakozik fel, a Kétfarkú Kutyapártot 2 százalék támogatja. A választási részvételt ígérő további pártoknak összesen 1 százalékos a tábora – áll a ZRI Závecz Research Intézet február első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának ismertetőjében.

Jelenleg a pártlistát nem választók aránya 20 százalék.

A részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében a Fidesz–KDNP 49 százalékos, az Egységben Magyarországért 46 százalékos táborral rendelkezik.

Ebben az aktív körben a Mi Hazánknak 3 százaléka, a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százaléka van.

Kép: Závecz Research
Kép: Závecz Research

A pártok rangsorát a Fidesz vezeti 38 százalékkal, a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció 12 százalékos támogatottsággal. A Jobbik jelenleg a választókorúak 8 százalékát vonzza, az MSZP-nek 5, a Momentumnak 4 százaléka van. A Mi Hazánk a teljes népességen 3 százalékos, a Párbeszéd, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos.

Mind a Fidesz–KDNP, mind az Egységben Magyarországért táborán belül lényegében azonos, 57-58 százalékos az aktív szavazók aránya, ennyien biztosak abban, hogy ott lesznek az urnáknál, és leadják voksukat.

A 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, további 1,2 millióan valószínűsítik részvételüket, nagyjából 100 ezren passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió támogatójából 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, míg 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek, további 100 ezren viszont nem feltételezik, hogy voksolnak.

Kép: Závecz Research
Kép: Závecz Research

Jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat.

E csoport egytizede azt szeretné, ha Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizede viszont változást látna szívesebben

–- állapítja meg a felmérés.

Mindkét tábor bízik abban, hogy nyerni fog, de a Fidesz–KDNP hívei optimistábbak: a kormánypártiak 98, az ellenzéki támogatók 92 százaléka feltételezi, hogy győztesek lesznek. Az aktív bizonytalanok körében is valamivel többen feltételezik a kormánypárt győzelmét, mint az ellenzékét (42, illetve 35%).

A mandátumok eloszlását az is befolyásolhatja, hogy a Mi Hazánk vagy a Kétfarkú Kutya Párt bejut-e a parlamentbe. Mindkét pártnak több híve van, mint tavaly, amikor támogatottságuk éves átlaga bő 1-1 százalék volt. Jelenleg viszont a Mi Hazánknak 3, a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százaléka van, érzékelhető az erősödésük.

A Fidesz–KDNP és az Egységes Magyarországért szavazótáborának összetételét legnagyobb mértékben a lakóhelyük típusa különbözteti meg. Budapesten jelentős az ellenzéki fölény (52%-32%), a megyeszékhelyek kategóriájában teljesen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok (34%-34%). A kis- és közepes városokban az Egységben Magyarországért listájának van némi előnye (40%-35%), a falvakban viszont a Fidesz–KDNP sokkal erősebb: 49 százalékon áll, míg ellenfele 23 százalékos – írják.

Az adatfelvétel ideje: 2022. február 2–10. volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!