Róna Péter lesz az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje

2022. február 14. – 12:08

Róna Péter lesz az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje
Róna Péter közgazdász, az LMP sajtótájékoztatóján 2014-ben – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai. A ellenzéki szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta – jelentették be hétfő délben sajtóközleményben.

Az elmúlt napokban több névről is lehetett hallani mint lehetséges államfőjelölt. Iványi Gábort már meg is kérdezte Márki-Zay Péter, hogy elfogadná-e a pártok felkérését, ám információink szerint a Jobbik nem támogatta a metodista lelkészt. Mellette még Elek István és Róna Péter jelöléséről is szivárogtak ki információk.

Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, majd a rendszerváltás után hazatért Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, később pedig megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t. 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

2011 után az LMP pártalapítványának, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke lett, később a párt programtanácsának elnökének választották. A 2018-as országgyűlési választás után lépett ki a pártból. Sajtóhírek szerint az Együtt őt javasolta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének 2014-ben. Róna az ATV-nek hevesen tagadta, hogy konkrét felkérés történt volna, azt azonban elismerte, hogy informális beszélgetések voltak az esetleges szerepvállalásáról.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk” – idézik Márki-Zay Pétert az Egységben Magyarországért közleményében.

„Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak.”

„Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. „Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd.”

Márki-Zay a Partizán műsorában vasárnap este még huszadrangúnak nevezte a kérdést, hogy ki lesz az ellenzék államfőjelöltje. Úgy fogalmazott, ő minden eddig felmerült nevet megszavazott, de azt is tudná támogatni, ha az ellenzéki képviselők egyáltalán nem jelölnének senkit, hiszen az ellenzék azt szorgalmazza, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül az állampolgárok válasszák meg.

Az ellenzéki pártok mostani döntésének várhatóan nem sok jelentősége lesz az eredmény szempontjából, hiszen a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel fogja tudni megválasztani Novák Katalint. A köztársaságielnök-jelöltek ugyanakkor 15 perc felszólalási lehetőséget kapnak a parlamentben a szavazás előtt. Ezért is lenne egy jó lehetőség az ellenzéki pártoknak, hogy indítsanak egy jelöltet, aki alig egy hónappal az országgyűlési választás előtt beszédet mondhat az Országgyűlésben.

Áder János utódjáról március 10-én szavaz az Országgyűlés. Orbán Viktor a decemberi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje. Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt szeretné államfőjelöltnek. Ahhoz, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!