Márki-Zay Péter szerint Putyinnak olyan kérései voltak Orbán felé, amit még ő sem volt hajlandó teljesíteni

2022. február 13. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

Február 17-én mutatják be az ellenzék választási programját – erről beszélt Márki-Zay Péter a Partizán vasárnap esti műsorában. Az elmúlt hetekben-hónapokban jó pár részletet megosztottak már a programból, de mostanáig még nem öntötték egységes formába.

A program legfontosabb elemei között említette az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az infláció megfékezését, az európai integráció erősítését, valamint a felesleges látványberuházások leállítását is. Kormányváltás esetén három olyan területen adnának azonnali béremelést, ahol Márki-Zay szavai szerint „a rendszer összeomlásával fenyeget a szakemberhiány”. A pedagógusok, rendőrök és egészségügyi dolgozók fizetését emelnék meg. Ennek mértékéről pontos számot nem akart mondani, úgy fogalmazott, addig fogják emelni, amíg az elvándorlás és pályaelhagyás nem áll meg ezeken a területeken.

Polt Pétert azonnal le kell váltani

„A legfontosabb követelésünk, hogy ne legyünk következmények nélküli ország” – fogalmazott Márki-Zay a beszélgetés egy későbbi pontján. Polt Péter legfőbb ügyész leváltását az egyik legfontosabb célként határozta meg.

„Kétharmad nélkül is ki lehet mondani, hogy Polt Péter kinevezése alkotmányellenes volt”

– jelentette ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki szerint azonnal le kell váltani a legfőbb ügyész. A hatpárti koalíció érdekében áll Márki-Zay szerint, hogy ne legyenek bűnözők a parlamentben, akiket jelenleg Polt véd. Azt szeretné, hogy rendes eljárásban a bíróság mondja ki a bűnösségüket, és csukják őket börtönbe. Márki-Zay szerint jó pár időközi választás lehetne így, ahol ellenzéki győzelemmel még könnyebben biztosítható lenne a jövőben az ellenzék kétharmados többsége.

Eddig egyedül Hadházy Ákost nevezte meg a lehetséges miniszterei közül, a zuglói képviselőjelölt az elszámoltatást felügyelné a következő kormányban. Most Márki-Zay annyit mondott, önálló minisztériuma lesz az oktatásnak, az egészségügynek és a zöld ügyeknek, de konkrét neveket továbbra sem akart megosztani, állítása szerint nem is tudna.

„Orbán Viktortól lehet valamit tanulni is, nemcsak elrettentő példák vannak az ő működésében. Mindig a választási siker után állítja össze a kormányát.”

Márki-Zay is csak a választási győzelem után kíván foglalkozni a kormányalakítással. A háttérben ugyanakkor már elindult a kormányzati előkészítő munka a hat párt és a szakértők között, itt elsődlegesen a kormányzás alapelveit készítik elő.

Megkérdezték Márki-Zayt, hogy kormányváltás után mit kezdene három nagyobb beruházással: a Fudan Egyetem budapesti kampuszával, a Budapest-Belgrád vasútvonallal és Paks2-vel. A miniszterelnök-jelölt szerint vakmerőség lenne kijelenteni, hogy felmondják ezeket a szerződéseket, amíg nem ismerik a részleteket. Meg kell előbb nézni, hogy milyen szankciók vonatkoznak a szerződés felbontására, és nem jelent-e nagyobb hátrányt az országnak – mondta. Jelenleg ezek titkosítva vannak, de kormányváltás esetén feloldanák.

Nem leszünk Putyin és a kínai kommunista párt gyarmata

„Míg Orbán Viktornak van elkötelezettsége Putyin felé, nekünk nincs. Mi az Európai Uniót és a NATO-t tekintjük szövetségeseinknek” – mondta a magyar-orosz kapcsolatról és a miniszterelnök moszkvai látogatásáról Márki-Zay. Komoly feszültséget látott Putyin és Orbán között. Nem csak a hosszú asztal szimbolizálta ezt a miniszterelnök-jelölt szerint, hanem az a jelenet, ahogy a sajtótájékoztató végén Putyin faképnél hagyta Orbánt.

„Gyanús nekünk, hogy Putyinnak voltak olyan kérései Orbán felé, amit még Orbán sem volt hajlandó vagy nem volt képes teljesíteni.”

Ha Magyarország következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy mi a NATO és az Európai Unió tagjaként kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, akkor hasonló konfliktusba még elven sem kerülhet Magyarország – folytatta Márki-Zay. „Mi Magyarország szuverenitását komolyan vesszük. Nemcsak Brüsszelnek nem akarunk gyarmata lenni, de Putyinnak és a kínai kommunista pártnak sem, akiknek Orbán mindig alávetette a magyar érdekeket szégyentelen módon.” Márki-Zay támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba, és minden segítséget megadna Ukrajnának, amit a NATO megenged.

Márki-Zay úgy érzi, ő már mindent megtett azért, hogy kész legyen az ellenzéki közös lista. Elengedte a hetedik frakciót, egyedül ahhoz ragaszkodott, hogy legyen három roma képviselő a listán.

„A legnagyobb siker, hogy a Jobbik bevállalt egy roma képviselőt

– fogalmazott a miniszterelnök-jelölt. A jobbikos Varga Ferenc és a párbeszédes Berki Sándor mellett még a Momentumból kerülhet egy roma jelölta listára, de a nevét nem akarta elárulni Márki-Zay. A közös listának szerinte semmi jelentősége nincs a választás megnyerése szempontjából, ezért arra kérte a pártokat, hogy döntsenek ők róla. Ugyanígy huszadrangú kérdésnek tartja, hogy ki lesz az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje, ezt szintén a pártokra hagyná.

Választási csalásokra készül a Fidesz

A beszélgetés végén Márki-Zay azt is megerősítette, hogy Szabó János alpolgármestert ajánlaná polgármesterjelöltnek Hódmezővásárhelyen, ha ő bejut a Parlamentbe, és emiatt időközi választást kellene kiírni a városban.

„Fideszes aberrált kérdésekre nincs értelme válaszolni” – mondta a kormány gyermekvédeleminek nevezett népszavazási kérdéseiről, amelyekről az országgyűlési választással egyidőben, április 3-án lehet szavazni. Márki-Zay Péter azt javasolja a szavazóknak, hogy tépjék szét a lapot, ne vegyék fel, vagy érvénytelenül szavazzanak. Ez a választás egyetlen népszavazásról szól az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint: Orbán Viktor sorsáról, arról, hogy „a bűnözők börtönbe mennek-e, vagy tovább rabolhatják az országot.”

„Természetesen” – válaszolta arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a választási eredményt, ha veszít. Rögtön hozzátette, hogy nem fogja azt mondani, hogy igazságos választási rendszerben kapott ki Orbántól. „Óriási ellenszélben küzdünk ma is, ez a pálya enyhén szólva lejt a Fidesznek. Szó sincs arról, hogy igazságos, tisztességes választási rendszer lenne.”

„Pontosan tudjuk, hogy milyen választási csalásokra készül a Fidesz, hiszen már 2018-ban meg egy csomó időközi választáson csalásokkal nyertek”.

Nemrég azt mondta, negyven százalékot ad az ellenzék választási győzelmének. Ez szerinte sokkal magasabb, mint bárkinek volt az ellenzéki oldalon az elmúlt 12 évben. Hozzátette, ezt a számot nem ő találta ki, londoni elemzők mondták az előválasztás után, hogy az addigi húsz százalék helyett már negyvenet tesznek arra, hogy Orbán Viktort leváltják. „Én az életemet” – válaszolta arra a kérdésre, hogy ő mit tenne fel a Fidesz legyőzésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!