A Momentum, az MSZP, a DK és a Jobbik is alkotmányt módosítana, hogy közvetlenül lehessen megválasztani a köztársasági elnököt

2024. február 11. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Három ellenzéki párt is alaptörvény-módosítást kezdeményez, hogy az országgyűlés helyett a jövőben a választópolgárok dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről.

Dobrev Klára szombaton, Novák Katalin lemondása után azt írta: „Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét”.

Azért, hogy „ez ne történhessen meg újra”, a DK törvénymódosító javaslatot nyújt be, a közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasolják, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen.

A DK ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtést is indít a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett.

A Jobbik-Konzervatívok „ismét benyújtja a köztársasági elnök közvetlen választására irányuló Alaptörvény-módosítást” – jelentette be a párt szombaton. „Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe” – írták közleményükben.

„Bízunk benne, hogy Orbán ugyanolyan rekordsebességgel jelenti be az Alaptörvény-módosítást ebben a kérdésben is, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt Novák Katalin segítségére sietett, mindhiába”.

A Momentum petíciót indított a közvetlen elnökválasztás érdekében. „Novák Katalin pedofilvédő botránya az ékes bizonyítéka annak, hogy az állampárt által leuralt parlament nem képes olyan köztársasági elnököt választani, aki ténylegesen a teljes magyar nemzetet képes képviselni” – írta a párt. A Momentum szerint az államfő „pedofilvédő botránya a köztársasági elnöki hivatal tekintélyére egy levakarhatatlan bélyeget nyomott”, ezért itt az idő, hogy az emberek közvetlenül választhassák meg az elnököt.

Az MSZP szintén alkotmánymódosítást kezdeményez az ügyben. „A Fidesz és a KDNP által 2010 óta megválasztott köztársasági elnökök tevékenysége világosan mutatja, hogy a fideszes pártkatonák nem tudnak eleget tenni az Alaptörvényben meghatározott követelményeknek: nem önálló hatalmi ágként, hanem a kormányzati akarat végrehajtásának eszközeként tevékenykedtek. A Fidesz és a KDNP olyan gyakorlatot alakított ki, ahol az államfő nem különálló hatalmi ág” – írta a párt vasárnap reggeli közleményében.

„Az MSZP álláspontja szerint ezért a demokrácia és a jogállam helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök függetlenedjen a végrehajtó hatalomtól, és valóban ellássa az Alaptörvényben rögzített feladatait: a nemzet egységének kifejezését, és az államszervezet demokratikus működése feletti őrködést”.

Ezért az MSZP is az Alaptörvény módosítását kezdeményezi a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében.

A párt közleményében hangsúlyozza azt is, hogy az Európai Uniós köztársaságok túlnyomó többségében jelenleg is a nép választja közvetlenül az államfőt.

Cikkünk megjelenése után Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Telexnek azt írta, az MSZP 1989 óta szorgalmazza a közvetlen elnökválasztást. A kérdéssel kiegészített az az Induljunk közösen! aláírásgyűjtő kampányukat is, „az új íveken immáron erre is gyűjtjük az aláírásokat”. „A vizsgálóbizottságunkra összegyűltek a képviselői aláírasok, átfogóan ki kell vizsgálni az ügyet” – tette hozzá.

Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása után az ellenzéki pártok a közvetlen államfőválasztás mellett parlamenti vizsgálóbizottságot és a miniszterelnök magyarázatát is követelték – erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!