Kegyelmi ügy: parlamenti vizsgálóbizottságban tárná fel Varga Judit felelősségét az MSZP

2024. február 8. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja felül a köztársasági elnök által gyakorolt egyéni kegyelmek miniszteri előkészítését és ellenjegyzési gyakorlatát” – közölte az MSZP. Az ellenzéki párt azután állítaná fel a bizottságot, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Az MSZP egy 2007-es alkotmánybírósági határozat alapján azt írta, Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek nem volt kötelező a kegyelmi kérvényt elfogadni és ellenjegyezni, Varga viszont megtette, ezért az ellenzéki párt szerint a politikai felelősség a kormányé.

„Az elmúlt napokban látott közfelháborodás mértéke jól jelzi, hogy a kegyelmezési jog gyakorlásával kapcsolatban rendszerszintű problémák állnak fenn. Varga Judit igazságügyi miniszter, a Fidesz leendő EP-listavezetője akár az ügy ismerete nélkül gyakorolta az ellenjegyzést, akár a bűncselekmény jellegének tudatában döntött, a politikai felelőssége megkérdőjelezhetetlen!” – olvasható a közleményben. Az MSZP szerint az Országgyűlésnek kötelessége megvizsgálni az igazságügyi miniszterek ellenjegyzési döntéseit, ezért szerintük „jogosan merül fel a társadalomban a kérdés, kik kaphattak még kegyelmet, mi okozza a rendszerszintű problémát a kegyelmezési gyakorlatban.”

Novák Katalin egyébként akkor sem tudná visszavonni a nagy vihart kavart kegyelmi döntést, ha akarná, mert a kegyelmi döntés ellen nincs lehetőség fellebbezni. A döntés egyébként azért is tűnik meglepőnek és kockázatosnak a gyerekek és családok védelmét kiemelt célként megfogalmazó államfőtől, mert K. Endre már házi őrizetben volt, és mindössze kilenc hónap volt hátra a büntetéséből, amikor Budaházy György mellett ő is kegyelmet kapott. A döntés egyik magyarázataként rögtön felmerült, hogy jó kormányközeli kapcsolatai vannak. Hogy ezeknek a híreknek mennyi alapja van, azt itt szedtük össze, arról pedig, hogy kicsoda K. Endre, aki egy pedofil bűncselekményt próbált eltussolni, itt írtunk.

Az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, a DK és az MSZP megfosztási eljárást indít Novák ellen, előbbi az államfő lemondását követelve aláírásgyűjtést is indított. A Momentum tüntetést szervez péntek estére a Sándor-palota elé, a Párbeszéd pedig törvénymódosításban írná elő, hogy a kegyelmi döntések indoklását a jövőben kötelezően nyilvánosságra kelljen hozni.

Az elmúlt napokban folyamatosan kerestük Novák Katalint és a kormány tagjait is, hogy a kegyelmi döntésről kérdezzük. A köztársasági elnök egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak röviden reagált az ATV kérdésére, de a döntés hátteréről nem mondott konkrétumokat.

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.”

A kormány nevében eddig egyedül Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált az ügyre a sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!