MSZP: Elküldenek minket a büdös francba, ha nem indul közösen az ellenzék a választáson

2024. január 23. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírásgyűjtő kampánnyal győzné meg az MSZP a többi ellenzéki pártot, hogy közös listát állítsanak a június 9-i EP- és önkormányzati választáson. Március 15-ig legalább 100 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni – jelentették be a párt vezetői egy kedd délelőtti háttérbeszélgetésen. Az Induljunk közösen! kampányban országjárásra indulnak, pultoznak, megnyitják az MSZP-irodákat, és online is gyűjtik az aláírásokat az MSZP honlapján.

Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke arról beszélt: az MSZP már tavaly januárban tárgyalóasztalhoz hívta a pártokat, hogy legyen elég idő kidolgozni a közös indulás részleteit és a győzelmi receptet. Volt olyan párt, amely nem fogadta el a meghívást, majd az egyeztetések hamar megszakadtak.

Kunhalmi úgy látja, hogy az MSZP minden felhívása ellenére az ellenzéki pártok belesétálnak a Fidesz csapdájába, mint ahogy azt tették 2010 óta minden választáson.

„Nem lehet kétfrontos csatát nyitni a NER-ben”

– fogalmazott a párt társelnöke, utalva arra, hogy a DK és a Momentum is az ellenzéken belüli helyosztóként, pályatisztításként fogja fel az EP-választást, ahol az MSZP-n kívül mindenki más önállóan indulna.

Az ellenzéki választók döntő többsége viszont közös listát szeretne az MSZP szerint. Ezt mutatja a Závecz Research felmérése is, ami a Szociális Demokráciáért Intézet (az MSZP háttérszervezete) megbízásából készült október 29. és november 8. között, 1000 ember személyes megkérdezésével. A kutatás szerint az ellenzéki választók 81 százaléka azt szeretné, hogy a 2022-ben közösen induló hat párt közös EP-listát állítson. A Momentum szavazóinak 87, a DK szimpatizánsainak 84, míg MSZP-szavazók 82 százaléka támogatja a közös indulást.

A felmérés szerint a Fideszt le lehetne győzni az EP-választáson, ha nem külön-külön indulnának az ellenzéki pártok.

A kutatás azt mutatja: a választópolgárok 35 százaléka szavazna a 2022-es országgyűlési választáson együtt induló ellenzéki pártok listájára, míg a Fidesz–KDNP listája csak 34 százalékot kapna, és 6 százalékos támogatottságot érne el a Mi Hazánk Mozgalom. Ha valóban így alakulna a választás, az ellenzéki lista 11 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, a kormánypártok 9 mandátumot érnének el, míg a Mi Hazánk választóit egy politikus képviselné az Európai Parlamentben.

Ha külön-külön indulnak az ellenzéki pártok, Kunhalmi szerint rengeteg szavazat fog elveszni, hiszen az 5 százalék alatt szereplő pártok biztosan nem jutnak mandátumhoz. Ebben az esetben ismét kétharmada lehet a Fidesznek, a megszerezhető 21 EP-mandátumból 13-14-et szereznének a kormánypártok. Ezzel azt üzennék Kunhalmi szerint a magyarországi és európai választóknak, hogy Orbán legyőzhetetlen, és már a 2026-os országgyűlési választás eredményét is megpecsételné az ellenzék megsemmisítő veresége.

„Ha a választás estéjén Orbán megint kiáll mosolyogva, és azt mondja, hogy »van mire szerénynek lennünk«, az olyan mély gyomrost üt a választókban, hogy végképp elveszítjük a reményt” – fogalmazott Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke.

„A választók úgy el fognak zavarni a büdös francba, hogy füstölni fogunk.”

Reagált azokra a kritikákra is, hogy az MSZP csak azért kardoskodik a közös lista mellett, mert önállóan nem éri el az 5 százalékot. Szerinte nincs félnivalója az MSZP-nek, Tüttő Katával önállóan is lesz EP-mandátumuk.

„Elege lett az MSZP-nek abból, hogy le lehetne győzni a Fideszt a közös indulással, de a pártok egymással versenyeznek” – folytatta Kunhalmi, hozzátéve: a választók tudják, hogy a jelenlegi „autoriter és antidemokratikus rendszerben” nem lehet versenyezni az ellenzéken belül. „Ami most történik az ellenzéki oldalon, az csak a Fidesz érdeke.” Az MSZP társelnöke szerint egy dolgot nem próbált ki a magyar ellenzék: hogy ne csak egy-egy választásra fogjanak össze, hanem két választás között is szisztematikusan készüljenek Orbán legyőzésére.

Donáth Anna pár napja azt írta a Facebookon: a Momentum január végi tisztújítása után, a párt új elnökeként február 1-jén közös tárgyalásra várja az ellenzéki pártokat. „Ha elmegy erre az MSZP, egy vekkert fogok Donáth Annának vinni. Már meg is vettem a vekkert” – jegyezte meg Kunhalmi, aki szerint kicsit későn eszmélt a Momentum szűk öt hónappal a választás előtt. Az MSZP már egy évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményezett. Azt sem érti a szocialisták társelnöke, hogy ha a DK az önkormányzati választáson közös fővárosi listát kezdeményezett, akkor az EP-választáson miért zárkóznak el a közös indulástól.

Aki pedig a fővárosban nem támogatja a közös listát az önkormányzati választáson, az a közgyűlési többséget veszélyezteti Kunhalmi szerint. Hiába lesz Karácsony a főpolgármester, ha nincs mögötte közgyűlési többség, a Fidesz visszaveszi Budapestet, tette hozzá.

Azt szeretné elérni az MSZP, hogy a választók az aláírásokkal üzenjék meg pártjaiknak: kutya kötelességük összefogni. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a kampány részleteit ismertetve azt mondta: már a napokban elkezdik gyűjteni az aláírásokat, a párt közel 300 helyi szervezete, 100 pártirodája készen áll, az íveket már az elmúlt napokban kiküldték.

Mi történik, ha összejön a 100 ezer aláírás, és a többi párt továbbra is elzárkózik a közös indulástól? Kunhalmi annyit mondott, akkor további bejelentéseket fognak tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!