A DK közös ellenzéki listát állítana az önkormányzati választásra Budapesten, ha valóban átírják a szabályokat

2023. november 28. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyértelművé vált a helyzet, amit sokan eleve sejtettek: valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre” – online sajtótájékoztatón reagált Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője arra a hírre, hogy már csütörtökön az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk javaslata, amellyel visszaállítanák a tisztán listás választási rendszert Budapesten.

Ha a parlament fideszes többsége elfogadja a javaslatot, a Fővárosi Közgyűlést a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választanák meg a budapestiek. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

Kálmán Olga szerint „a Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el”, és a Fidesz a módosítással mérsékelni akarja „a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét”. A DK képviselője azonban állítja: bármilyen szabályt is hoz a Fidesz, Budapesten nagyon ki fog kapni. „Nincs olyan matematika, amelyben nem az ellenzék győzne jövőre Budapesten.”

A módosítás után Kálmán Olga szerint a parlamenti választáshoz hasonlóan az önkormányzati választáson is együtt kell indulnia a pártoknak Budapesten.

„Ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk.”

A Demokratikus Koalíció ezért már most azt kezdeményezi, hogy a ellenzéki pártok közös listát állítsanak Budapesten az önkormányzati választásra. Ez Kálmán Olga szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy Karácsony az ellenzék közös jelöltjeként győzni tudjon, és a közgyűlési többség is így lenne biztosítható. „Tudjuk a feladatunkat, és soha nem tévesztjük szem elől a célunkat, vagyis a Fidesz legyőzését.”

A DK múlt héten jelentette be, hogy támogatja Karácsony Gergely főpolgármester újrázását, a többi párt azonban hivatalosan még nem döntött erről.

„Elég komoly tétben mernék arra fogadni, hogy nem a Mi Hazánk-frakcióban kodifikálták a javaslatot. Láttam már ellenzéki törvénymódosítókat, és olyanokat is, amelyeket profi apparátus írt. Ez egy nagyon profi javaslat. A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát” – mondta Karácsony Gergely a Telexnek adott interjúban a Mi Hazánk múlt héten benyújtott javaslatáról.

A főpolgármester arra számít, nem az eredeti formában fogják elfogadni a javaslatot. „Ha valóban megszavazzák, akkor bekerül majd az is a törvénybe, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés választja. Szerintem erre megy ki igazából a játék, és azért tologatja a Fidesz maga előtt a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!