Karácsony Gergely: A nindzsakormány annyira gyáva, hogy maga előtt tolja a zsebnácijait

Karácsony Gergely: A nindzsakormány annyira gyáva, hogy maga előtt tolja a zsebnácijait
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A DK-val könnyű volt megállapodni, nagyon reális tárgyalási stratégiájuk van – mondta Karácsony Gergely, miután csütörtökön eldőlt, az ellenzéki pártok közül elsőként Gyurcsány Ferencék állnak be a főpolgármester-jelölti kampánya mögé. Négy kerületben van még érdemi vita az ellenzéki polgármesterjelöltről, az előválasztást azonban már nem feltétlen támogatja a főpolgármester. Szerinte valójában a Fidesz javaslata a listás választási rendszer visszaállítása Budapesten, de annyira gyávák, hogy maguk előtt tologatják a zsebnácijaikat, a Mi Hazánk Mozgalmat. Karácsony arra számít, hogy a közvetlen főpolgármester-választást is eltörlik, szerinte a Fidesz legszívesebben a földdel tenné egyenlővé Budapestet. Kevesebb pénzből fog tudni kampányolni, mint 2019-ben, de a szigorítások után is gyűjtenek adományokat.

Sokakat meglephetett, hogy az ellenzéki pártok közül elsőként a Demokratikus Koalíció állt be a főpolgármester-jelölti kampánya mögé. Gyurcsány Ferenc az elmúlt hónapokban többször is nyíltan kritizálta az ön városvezetői tevékenységét. Mit kért a DK vezetése a támogatásért cserébe?

Nagyon egyszerű: azt vállaltam, hogy én is támogatom a DK jelenlegi polgármestereinek újrázását. Nem mintha ez kérdéses lett volna számomra, hiszen a DK-s polgármesterek jól végzik a munkájukat. Emellett támogatom a DK kőbányai és pesterzsébeti polgármesterjelöltjét, Mustó Gézát és Fekete Katalint is, mert ők tudják elhódítani azokat a kerületeket a Fidesztől.

Ennyi elég volt a megállapodáshoz? Semmi mást nem kellett vállalnia?

Miért kellett volna? Ez az első lépése annak, amit az október 23-i beszédemben megígértem. Teljesen racionális politikai egyezség. A DK-val koalícióban irányítjuk négy éve a várost, most is könnyű volt zöld ágra vergődnünk.

A DK-nak nagyon reális tárgyalási stratégiája van, és nincsenek olyan mélyre menő konfliktusaik, mint például a Momentumnak Zuglóban.

Az ellenzék keresi a kiutat a 2022-es választási vereség után, én ezt legtöbbször mély empátiával figyelem, mostanában néha értetlenkedve is. Úgy azonban nagyon nehéz lesz ellenzéki egységet teremteni Budapesten, ha közben erős szavakat mondanak egymásra azok a felek, akik amúgy az együttműködésben érdekeltek, és ezt várják tőlük a választóik is. A Momentum új politikai stratégiája kétségtelen módon nem könnyíti meg azt, hogy egy tárgyalóasztalnál üljenek a felek, úgyhogy én próbálok közvetíteni a pártok között.

Október 23-án azt ígérte, heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő júniusi önkormányzati választásra. Mi az oka annak, hogy a mai napig nem született meg a szövetség?

Az első lépés megtörtént, úgy, ahogy ígértem. Azt mondtam október 23-án, hogy azokkal kell megállapodni, akikkel lehet. A kerületek nagy többségében már meg lehet mondani, ki lesz az ellenzék közös jelöltje. Négy kerületben van még érdemi vita: Zuglóban, Csepelen, Budafokon és Soroksáron. Ezekben a kerületekben még biztosan hosszabb idő kell a megállapodáshoz.

Mi lesz Zuglóban, ahol a Momentum lecserélné a 2019-ben győztes MSZP-s polgármestert, Horváth Csabát?

Ez a legnehezebb ügy, és egyelőre nem is látom a megoldást. Pontosabban én látnám, hiszen kontraproduktívnak gondolom, ha felnyitjuk az inkumbencia elvét, tehát azt, hogy a hivatalban lévő polgármestereknek kell felhatalmazást kérniük az elvégzett munkájuk alapján a választóktól. Ha ezt az elvet megbontják a pártok, ritkán áll meg a dominó az első lépés után.

A Momentum azt mondja, döntsenek a választók, és legyen megint előválasztás. Ön az elmúlt hónapokban viszont többször is arról beszélt, hogy már nem támogatja az előválasztást. Zuglóban sem jelentene megoldást?

Én minden megoldást támogatok, amely azt eredményezi, hogy fennmarad az ellenzéki egység. Az előválasztással kapcsolatban azonban valóban szkeptikus vagyok. Mást jelent az előválasztás egy olyan kerületben, ahol az ellenzéki alternatívák versengenek egymással, mint amikor a koalíciós partnerek kiabálnak kígyót-békát egymásra. Ez Zuglóban elkerülhetetlen lenne, ha előválasztást tartanának. Nem beszélve arról, hogy az előválasztás szabályairól is meg kell állapodni, és az szerintem majdnem annyira nehéz, mint a jelöltekről megegyezni. És akkor ott a jogos kérdés: miért csak Zuglóban akarnak előválasztást, ha a 13 másik ellenzéki vezetésű kerületben nincs erről szó?

A DK és a Momentum között vita van arról, hogy melyikük adja a polgármesterjelöltet Budafokon és Csepelen. Amikor megállapodott a DK-val, nem volt szó az ő jelöltjeik támogatásáról?

Budafok és Csepel egy külön rubrika, mert valóban mindkét pártnak komoly ambíciója van a két kerületben. Az nem lehet, hogy mind a kettőt elviszi valamelyik párt. Én azt tartanám fairnek és méltányosnak, ha az arányosság elvét tartva az egyik kerületben az egyik párt, a másikban a másik adná a közös polgármesterjelöltet.

A Belvárost nem sorolta a vitás kerületek közé, holott ott is két ellenzéki jelöltről lehet már tudni: Kovács Alex Gábor, az ellenzék helyi frakcióvezetője és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-helyettese is elindulna. Ki lesz az ellenzéki polgármesterjelölt az V. kerületben?

Azt gondolom, hogy a Belvárosban és a Hegyvidéken a Momentum adja majd a közös jelöltet. Ehhez nyilván meg kell állapodniuk Kovács Alexszel, és be kell őt vonni a csapatba. A XII. kerületben pedig szerintem senki nem kérdőjelezi meg, hogy a momentumos Farkas Csaba induljon. A XII. kerületet egyébként abszolút nyerhető kerületnek gondolom. Pokorni polgármester úr régóta van a terepen, de soha, még egyszer sem kellett érdemben, kemény kampányban megvédenie az igazát, pedig a NER nyomulása, a Hegyvidék oligarchák általi lerablása mára szerintem kinyitotta a bicskát a kerületiek zsebében.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke már korábban jelezte, hogy a XII. kerületben elindul polgármesterjelöltként. Nem tárgyaltak az ő támogatásáról? Ezt azért is kérdezem, mert pár napja a Partizánban úgy fogalmazott Kovács, annyi szívességet meg tudnak tenni, hogy az MKKP nem állít főpolgármester-jelöltet önnel szemben. Nem merült fel, hogy viszonozzák ezt a szívességet a XII. kerületben?

Nem hiszem, hogy a Kutyapárt várna ilyen gesztust. Azt mondták, nem akarnak az ellenzéki pártokkal tárgyalóasztal mellett együttműködni. Értem őket. Más típusú az ő politikai működésük szerintem, amit nem lehet csak úgy besöpörni az ellenzéki akolba. De sok ellenzéki szavazó szimpátiáját megnyerik azzal az EP-választásra, hogy éles helyzetben nem kockáztatják az ellenzék megválasztott főpolgármesterének újrázását.

Ha nem is működnek együtt az MKKP-val, az miért nem merült fel, hogy az ellenzéki szövetség ne indítson polgármesterjelöltet a XII. kerületben Kovács ellen?

Kovács Gergő azt mondta a Partizánban, hogy az előválasztást sem tartja kizártnak a XII. kerületben. Ez egy jogos javaslat szerintem, de nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy MKKP-s jelölt le tudja-e győzni a fideszes polgármestert. Szerintem az ellenzék világából érkező, a kormányzóképességet felmutatni tudó jelöltnek több esélye van. A Kutyapártnak nagyon fontos hozzáadott értéke van a magyar politikában, és nagyon jó, hogy ott vannak az önkormányzatokban, de azért ez nem azt jelenti, hogy a kerületi lakók tömegei bíznák rájuk a kerület vezetését.

A DK-val már megállapodott, de benne lesz-e az ellenzéki szövetségben a Momentum? A háttérben több ellenzéki vezető is a Momentum következetlen tárgyalási technikáját kritizálta az elmúlt hetekben, és Budapesten lényegében már minden pártnak a tyúkszemére léptek a polgármesterjelölti ambícióikkal.

Mivel mindenképpen szeretnék megállapodni a Momentummal, nem minősíteném ezeket a felvetéseket. Főpolgármesterként a Momentum szövetsége ugyanolyan fontos nekem, mint a DK-é vagy a többi párté, várospolitikai kérdésekben ráadásul a Párbeszéd után a Momentummal van a legkevesebb vitám.

Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a Momentum nagyon sok frontot nyitott egyszerre, és nem látom, hogyan tudnák érvényesíteni az akaratukat egyszerre mindenkivel szemben.

Reméljük, hogy ezeket a vitákat a nap végén sikerül majd lezárni, de a kérdésében megfogalmazott kritikával nehéz vitatkozni.

Hogyan befolyásolhatja az ellenzéki együttműködést és a választás kimenetelét, ha a Fidesz megszavazza a Mi Hazánk Mozgalom kedden benyújtott javaslatát, és visszaállítják a tisztán listás választási rendszert Budapesten?

Elég komoly tétben mernék arra fogadni, hogy nem a Mi Hazánk-frakcióban kodifikálták a javaslatot. Láttam már ellenzéki törvénymódosítókat, és olyanokat is, amelyeket profi apparátus írt. Ez egy nagyon profi javaslat. A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát. El tudom róluk képzelni, hogy nem ebben a formában fogják elfogadni a javaslatot. Ha valóban megszavazzák, akkor bekerül majd az is a törvénybe, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés választja.

Szerintem erre megy ki igazából a játék, és azért tologatja a Fidesz maga előtt a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki.

Zavarkeltésnek kiváló, és nyilván az a szándéka, hogy megnehezítse az ellenzék dolgát. Érdemben azonban nem befolyásolja szerintem az ellenzéki többséget a közgyűlésben, ötven százalék felett van a támogatottságunk Budapesten. Abban a választási rendszerben fogom legyőzni a Fideszt, amiben a választást tartják.

Van arról konkrét információja is, hogy eltörölnék a közvetlen főpolgármester-választást?

Megérzéseim vannak, és kiismertem a Fideszt. Szerintem fifty-fifty. A Mi Hazánk javaslatával valójában etetik a közvéleményt: először beteszik a lábukat az ajtóba, és utána azon bejöhet a közvetlen főpolgármester-választás eltörlése. Más kérdés, hogy ez a Fidesznek sem lenne jó szerintem. Az kevés szavazót érdekel, hogy a közgyűlés tagjairól milyen módszerrel döntünk, a főpolgármester-választás azonban teljesen más, az egy átélhető, demokratikus élmény. Ha ezt elveszik a budapestiektől, mi még nagyobbat nyerünk, és én ugyanúgy főpolgármester leszek.

A listás választás bevezetése esetén is garantált lenne, hogy ön lesz az ellenzék főpolgármestere? Ha változnak a szabályok, a választás után nem mondhatja azt például a DK, hogy inkább mást szeretnének?

Egyik pártnak sincs többsége. A belső arányok lehet, hogy változnak, de továbbra is koalícióban fogunk tudni kormányozni. Ha aljas módon átírják a szabályokat, akkor a közös lista vezetőjeként indulok ugyanazzal a programmal és politikával. Nem tudom, hogy a döntés megszületett-e már a Fidesz elnökségében, de az látszik, hogy a legszívesebben eltörölnék, a földdel tennék egyenlővé Budapestet, mert félnek attól, hogy van egy viszonylag jelentős politikai és igazgatási súllyal rendelkező önkormányzat, amely ragaszkodik az elveihez és az értékeihez, és meg is küzd ezekért. Hadd mondjak arra egy példát, hogy milyen eszközöket alkalmaznak! A Fővárosi Önkormányzat jogerősen megnyert egy pert a Magyar Államkincstárral szemben a szolidaritási adó miatt. Amíg nem rendeződik a jogvita, az Államkincstár nem inkasszálhat a számlánkról, hiszen a bíróság elrendelte a jogvédelmet. Érdekli ez a kormányt? Múlt héten öt és fél milliárd forintot levettek a számlánkról. Ez egy nagyon súlyos bűncselekmény, meg is tesszük a feljelentést hatalommal való visszaélés miatt. Ha simán semmibe lehet venni egy bírósági ítéletet, ki van biztonságban ebben az országban?

Mekkora lyukat üt ez az 5,5 milliárd forint a főváros költségvetésében? Milyen következményei lesznek Budapest működésére?

Nézőpont kérdése, hogy a több mint 400 milliárd forintos költségvetésből 5 milliárd sok-e vagy kevés. Ha azt nézzük, hogy néhány millió forintos beruházásokról és kátyúzásokról is milyen komoly egyeztetések vannak ma, akkor rengeteg. Ha azt nézzük, hogy az elmúlt években már több mint 220 milliárdot vett el a kormány Budapesttől, akkor ez „csak” hozzáadódik. De túl azon, hogy engem felháborít, érdemben befolyásolhatja Magyarország uniós tárgyalásait is.

Navracsics Tibor helyében én most rohadt mérges lennék, hiszen úgy próbálja bizonygatni Brüsszelben a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, hogy közben a kormány nem tartja be a bíróság jogerős ítéletét.

Mivel én arra tettem esküt, hogy a főváros érdekeit képviselem, tájékoztatni fogom az Európai Bizottságot a kormány lépéséről.

Az már eldőlt, hogy a pártok jelöltjeként indul-e a jövő júniusi választáson, vagy egy civil egyesület színeiben?

Ebben kötöttem egy kompromisszumot a pártokkal, mert erős igényük volt arra, hogy a szavazólapon ott legyen a nevük és a logójuk. Hát legyen! Mindemellett egy jó értelemben vett civil kampányt szeretnék, a következő évek megvalósítható projektjeire helyezem a hangsúlyt. Arról szeretnék beszélni a kampányban, hogy miként erősítjük Budapest ellenállóképességét, hogyan készítjük fel a fővárost például a klímaváltozásra, ami Budapestet brutálisan fogja érinteni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Jobbik kivételével mind az öt párt logója ott lesz a neve mellett, mint 2019-ben?

Szerintem igen.

A plakátokon is szerepelnek majd a pártok? Mennyire vesznek részt a kampányban?

Jászberényben lehet, hogy ez egy érdemi kérdés, Budapesten azonban nincs nagy jelentősége. Egy ellenzéki politikus vagyok, de nem vagyok a pártok foglya, a kampányomban a saját víziómról fogok beszélni. A választási programom Budapest problémáiról fog szólni, és nem szeretnék elveszni a pártok versenyfutásában az EP-kampányban.

Miből fog kampányolni? A DK-val való megállapodásban szerepel-e az, hogy ők mennyi pénzzel támogatják a főpolgármester-jelölti kampányt?

Erre nem vonatkozik a megállapodás. Nekem sajnos fel kell készülnöm arra, hogy a pártok erőforrásait nagyon nagy mértékben az EP-választás fogja lekötni, és itt nemcsak a pénzről van szó, hanem az aktivistahálózatról is. Pont ez volt a Fidesz hátsó szándéka a két választás összevonásával. Vagyis paradox módon nehezebb helyzetben lesz a kampányom, mint 2019-ben, amikor ellenzékből indultam.

Lesznek mikroadományok a kampányában?

Ha nem lesznek, akkor egy fillérünk sem lesz. Biztosan fogunk adományt gyűjteni, de a technikáját még nem tudom, meg kell várnunk a pontos jogszabályi módosításokat.

A kedden benyújtott szuverenitásvédelmi törvényjavaslat szerint a következő önkormányzati választás előtt már a civil egyesületek sem fogadhatnak el névtelen adományokat a kampányra. Korábban azt mondta, a miniszterelnök-jelölti kampányára létrehozott 99 Mozgalom azért gyűjtött anonim módon adományokat, mert ma Magyarországon szinte senki nem meri nyíltan vállalni, hogy pénzt ad az ellenzéknek. Hogyan fognak adományt gyűjteni, ha elfogadják a törvényt?

Lássuk meg, hogy milyen szöveggel fogadják el végül a javaslatot! Amennyire én látom, a szuverenitásvédelmi törvény valójában egy jogszabály-szörnynek öltözött politikai termék. Kisebb összegeket továbbra is lehet névtelenül adni, a legtöbb támogatónkat tehát nem érinti a módosítás. Majd megoldjuk, és jogszerűen, azoknak a szabályoknak megfelelően fogjuk a Fideszt legyőzni, amiket megalkotnak. Egy viszonylag szerény kampánybüdzsével számolok.

Mennyibe kerül egy szerény főpolgármester-jelölti kampány?

Az EP-választáson elköltött pénzekhez képest mi alig fogunk látszani.

A napokban házkutatást tartott a NAV a 99 Mozgalom ügyében Perjés Gábornál és Tordai Csaba ügyvédi irodájában. A Főpolgármesteri Hivatalban vagy az ön otthonában nem volt házkutatás?

Nem, de a porcicákat leszámítva nem is találnának semmit. Nyilván elég abszurd lenne, de nem lepne meg, sajnos hozzászoktam már ahhoz, hogy a választási kampányokban házkutatásokat tartanak a kollégáimnál. A parlamenti választás előtt ezt már végigéltük, a totál kamu Városháza-ügyben is kiderült, hogy a Fidesz által kreált vádak teljesen hazugok, és bűncselekményt éppen a Fidesz által felbérelt és jól megfizetett emberek követtek el. Mélységesen felháborít ez az orosz módszer, az pedig végképp, ha a nyomozó hatóságokat politikai lejáratásra használják. Azt a szívességet azonban nem teszem meg a hatalomnak, hogy ez kibillentsen a lelki egyensúlyomból.

A jövő évi kampánynak nem lenne úgy hitelesebb nekikezdeni, hogy egyértelmű és világos választ adna arra a kérdésre, hogy honnan származott a 99 Mozgalom 506 millió forintos támogatása?

Ez egy anonim adománygyűjtés volt. Egyértelműen és világosan elmondtam.

Ön szerint kielégítő választ tudott adni a választóinak? Nem veszélyezteti a hitelességét, ha a szavazók úgy érzik, valami nem kóser ebben a történetben?

Két út áll előttem: az egyik az, hogy azt mondom, amit eddig is mondtam, a másik az, hogy hazudok. Ezt az utóbbi utat nem szeretném járni. Még egyszer, sokadjára: ez egy anonim adománygyűjtés volt, és éppen ezért nem tudom megmondani, honnan érkezett a pénz. Minden más hazugság. Két dolgot azonban szeretnék hozzátenni: semmilyen jogszabálysértés nem történt, és egyetlenegy fillér közpénz sem volt az előválasztási kampányomban. Szerintem ez a kulcskérdés.

Négy éve vezetjük a fővárost, százmilliárdok felett diszponálunk, és még a Fidesz sem tudta azt állítani, hogy bármilyen mutyi lett volna itt.

Soha senki nem tudott minket azzal vádolni, hogy a közpénzt magánzsebekbe tolnánk át, korruptak lennénk, vagy ne lenne minden közbeszerzésünkön több szereplő és valódi verseny. Én erre büszke vagyok, és egy dolgot tudok mondani minden budapestinek: soha senkinek nem ígérek semmit, aki az én kampányomat akár csak egy forinttal is támogatja.

Hány kerületben nyerhet jövőre az ellenzék?

Én egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a Fidesz mindenhol megbukik Budapesten.

Mind a 23 kerületben?

Igen. 2022-ben – amikor az ellenzék nem a legjobb körét futotta – alig volt olyan pontja a városnak, ahol ne lett volna többsége az ellenzéki listának. A Fidesz támogatottsága tavaly áprilishoz képest brutálisan visszaesett, Budapesten nagyjából kétszer annyi szavazója van ma az ellenzéknek, mint a Fidesznek. A már ellenzéki vezetésű kerületeket biztosan megnyerjük, és óriási csata lesz több helyen, főleg az I. és a VIII. kerületben. Nem tartom kizártnak, hogy az összes kerületben ellenzéki polgármester lesz.

Hány százalék esélyt ad erre?

2019-ben a választás napján felírtam egy szalvétára, hogy mi lesz a végeredmény, és az lett. Most nyilván messze van még a választás, nagyon sok minden befolyásolhatja az eredményt, és nem tudjuk még azt sem, hogy milyen jogszabályok között kell versenyeznünk. Húsz százalékot azonban biztosan adok arra, hogy minden kerületben nyerünk, az pedig száz százalék, hogy az ellenzék jobban szerepel, mint 2019-ben.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!