Feljelentést tesz a főváros, mert a jogvédelem ellenére vonja a pénzüket az államkincstár

2023. november 23. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Államkincstár nem tartotta be a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelmet biztosító döntését, ami megtiltotta, hogy a szolidaritási adó miatt Budapest által indított indított per lezárultáig levonják a szolidaritási adó havi összegét. A főváros ismeretlen tettes ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz – írja a Népszava.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a törvényszék döntése ellenére az államkincstár 5,6 milliárd forintot vont le Budapest számlájáról. Azt is jelezték, hogy decemberben is inkasszálnak: annak ellenére, hogy nem zárult le a per további 3,8 milliárdot vonnának le. A szolidaritási hozzájárulás miatt még tavasszal ment perre a főváros a kormány ellen, a bíróság első fokon elutasította kérelmüket, azonban a főváros másodfokra vitte az ügyet, emellé kapták most meg a jogvédelmet.

A főváros miután nyáron hitelből működött szeptemberre újra pluszba került, mivel megérkeztek az iparűzési adóból származó pénzek. Azonban november végére újra leapadt a főváros számlája: csütörtök reggel mindössze 4 milliárd forintjuk volt. Kiss arról beszélt, hogy hiába spóroltak sokat az energiaköltségeken, a számlák végösszege az árak miatt így is magasabb, mint egy évvel korábban. A Népszava azt írja, hogy a főváros

januárban 20 milliárd kölcsönnel indul, majd februárban és márciusban újabb 10-10 milliárdot emelnek.

A főpolgármester-helyettes által tartott háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a főváros októberi döntését betartva átvette az állam Oltalom Egyesület és a MET budapesti hajléktalanellátó intézményeinek dolgozóit. Az ő bérüket november óta a főváros fizeti, ami havi 30 millió kiadást jelent, azonban így működőképesek tudtak maradni ezek az intézmények.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!