Mínuszban a főváros költségvetése, júliusban már hitelből működnek

2023. július 13. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg mínusz 1,1 milliárd forint van a főváros számláján, így most hitelből működik Budapest – mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a főváros gazdasági helyzetéről szóló sajtótájékoztatón. Kiss szerint a helyzet továbbra sem rózsás, de az augusztusra várt 76 milliárdos hiányt spórolással sikerült csökkenteni.

Július elején a magyar állam 4 milliárd forintot vont le a számlájukról, ami a szolidaritási hozzájárulás havi összege. A szolidaritási hozzájárulás miatt a kormány ellen indított perben a fizetési kötelezettség felfüggesztésére vonatkozó kérelmük újra benyújtották, mivel ha a kormány továbbra is vonja a pénzt, arra kényszeríti a fővárost, hogy hitelt vegyen fel. Kiss Ambrus arról beszélt, hogy amennyiben nem fizet a kormány, akkor ők sem fogják befizetni a számláikat. „Ha ők megtehetik, akkor mi is” – mondta.

Az államnak jelenleg 5,5 milliárd lejárt számlatartozása van a főváros irányába, ez az összeg pedig hónapról hónapra egyre több.

Emellett továbbra sem kaptak pénzt a Lánchídra – itt 3,3 milliárdot már megelőlegeztek az ígért hatból –, nem jött pénzt a trolibuszokra, gyakorlatilag egyetlen nagyvárosként rezsitámogatást sem kaptak, de ellentétben a többivel a főváros vízműcégének sem jutott támogatás.

Kiss Ambrus elmondta, hogy a nehézségek ellenére az éves tervezett kiadásaik 42 százalékát költötték el az első félévben, a fővárosi intézmények pedig átlagosan a 45 százalékát. Összehasonlításképp hozzátette, hogy idén 36 milliárdot költöttek közösségi közlekedésre, 19 milliárdot pedig a szolidaritási hozzájárulásra, ami több annál, mint ami közvilágításra ment el.

Forrás: Budapest Városháza
Forrás: Budapest Városháza

Áprilisi számításaik szerint a főváros költségvetése augusztusra mínusz 76 milliárdon állt volna, viszont Kiss szerint a túlélőprogramjuk működik, mert csak június végén csúsztak negatívba.

A 76 milliárd helyett most közel 39 milliárdos hiány látszik nyár végére, a főváros fizetőképessége így szeptemberig biztos megmarad.

Az iparűzési adó 51 százalékát már megkapta a főváros, az év második felében még 124 milliárd forintot várnak. Kiss Ambrus szerint ezek csak várakozások, mivel az, hogy mindenki befizette-e a pénzt majd csak később derül ki. A főpolgármester-helyettes szerint a kormány előtt jelenleg három kártya van: a Lánchíd kifizetése, a rezsitámogatás és a fejlesztési hitel engedélyezése. „Most ők döntik el, hogy mit írnak a budapestieknek ezekre a kártyákra” – mondta.

Frissítés 14:55-kor: „Karácsony Gergely csődbe vitte a fővárost” – reagált a Fidesz Kiss Ambrus sajtótájékoztatójára. A kormánypárt szerint a főpolgármester több mint 200 milliárd forint tartalékkal vette át a várost, a költségvetési támogatások és a bevételek pedig minden korábbinál magasabbak. „Ebből is látszik, hogy Budapestet a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti, valamint az, hogy Gyurcsány-emberei kerültek a kulcspozíciókba”.

Előző héten egy olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament kormánypárti többsége, ami lehetővé teszi, hogy behajtsák az önkormányzatokon, ha tartoznak. Ennek módja egyszerű: épp annyi pénzt lehet elvonni adott önkormányzat állami támogatásából, amennyivel az államkincstárnak tartoznak. A főváros már jelezte: amennyiben ezt a törvényt elfogadják, akkor a főváros nem ad pénzt a MÁV és a Volán működésére.

Utóbbi azért is fontos a főváros szempontjából, mert Karácsonyék „túlélőcsomagjának” egyik elemeként pert indítottak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt. Utóbbi álláspontjuk szerint 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad. A főváros vezetése szerint amíg tart a közigazgatási eljárás, addig a kormány nem vonhatna le tőlük pénzt. Karácsony Gergely áprilisban jelentette be a főváros „túlélőcsomagját”, amire azért volt szükség, mert az akkori állás szerint Budapest nyár végére csődbe ment volna.

A júniusi Fővárosi Közgyűlésen pedig azzal biztosították a gazdasági helyzetet, hogy Budapest folyószámlahitel keretét 25 milliárdról 40-re emelték – erről Kiss Ambrus azt mondta, ezt kihasználni nem szeretnék, „védőhálóként” tekintenek rá. Arról, hogy a Fidesz-KDNP és a kormány szerint miért Karácsony vitte csődbe a fővárost, és hol van az a 200 milliárdos tartalék, amit szerintük Tarlós hagyott a kasszában és a mostani főpolgármesteren keresik, itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!