Kiss Ambrus: A főváros nem ad pénzt a MÁV és a Volán működésére, ha a kormány elveszi tőle az állami támogatást

2023. június 30. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a kormány elveszi Budapest állami támogatását, a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közösségi közlekedés, vagyis a MÁV és a Volán működését – mondta Kiss Ambrus a Telexnek. A főpolgármester-helyettes így reagált arra a fideszes módosító javaslatra, ami alapján annyi állami támogatást vonnának el az önkormányzatoktól, amennyivel az államkincstárnak tartoznak.

„Ezek szerint elkezdődött. Ez a kormány válasza arra, hogy a főváros pert indított a közigazgatási bíróságon a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt” – mondta Kiss.

A főpolgármester-helyettes szerint a főváros a kormánnyal kötött megállapodása alapján most havi 548 millió forinttal járul hozzá az agglomerációs közösségi közlekedési finanszírozásához – ez esne tehát ki akkor, ha a módosító javaslat életbe lépne.

„A főváros eddig minden hónap 10. napján kifizette ezt a pénzt a kormány felé, a kormány pedig minden hónap 10. napjáig kifizette azt a részt, amivel a megállapodás alapján a budapesti közösségi közlekedés működéséhez hozzájárult. Ez 12 milliárd forint, ami havi részletekben érkezik a fővároshoz a kormánytól. Egyszer már megpróbálta ezt a bliccelést a kormány, most újra ez történik” – mondta Kiss, aki szerint a javaslat benyújtásáról a főváros vezetése csütörtökön késő este értesült.

Arra a kérdésre, hogy emiatt leállhatnak-e járatok Budapesten, Kiss Ambrus azt mondta: „a túlélő programot azért csináltuk, hogy a béreket ki tudjuk fizetni, és ne sérüljön a közszolgálatás jelenlegi színvonala. Ehhez tartjuk magunkat.”

Miután beszéltünk Kiss Ambrussal, ugyanezt Karácsony Gergely főpolgármester is kiposztolta a Facebookjára.

A csütörtök este megjelent fideszes módosító javaslat szó szerint így szól:

ha a helyi önkormányzatnak a kincstárral szemben a nettó finanszírozásból adódóan tartozása áll fenn, a tartozásnak megfelelő összeget a kincstár beszámítja a 14. § (3) bekezdésébe tartozó fejezetből a helyi önkormányzatnak kifizetendő támogatásokból a központi költségvetés „Önkormányzatok rendkívüli támogatása”, a „Vis maior támogatás” jogcím, valamint a Kormány rendeletében meghatározott jogcímek kivételével.

A főpolgármester áprilisban jelentette be a gazdasági túlélőcsomagot, amelynek része az is, hogy pert indítanak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert jogi álláspontjuk szerint annak mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.

A főváros épp a szerdai közgyűlésen döntött arról, hogy 25 milliárdról 40 milliárd forintra emelik a főváros folyószámlahitel-keretét, amit kihasználni nem szeretnének, helyette „védőhálóként” hivatkoztak a döntésre. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy amennyiben megérkeznek az ígért kormányzati pénzek, akkor erre a pénzre várhatóan nem lesz szükség, „védőhálóként” tettek javaslatot az emelésre.

Kiss Ambrus korábban felsorolta, hogy milyen pénzek hiányoznak a főváros költségvetéséből: nem kapták meg a pénzt a kormánytól a trolibeszerzésekre, több kormányzati intézmény tartozik (májusban 4,7 milliárd volt a számlatartozásuk), hiányzik a rezsitámogatás, de a Lánchídra sem utaltak még.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!