Az állami támogatások levonásával hajtanák be Budapest tartozását

2023. június 30. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Elveheti Budapest állami támogatását a kormány egy fideszes módosító szerint, ha a főváros nem fizeti be a szolidaritási adót – írta pénteki sajtóközleményében Gy. Német Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője azután, hogy pénteken délelőtt, a Törvényalkotási Bizottság pénteki ülésére módosító javaslatot nyújtottak be a fideszes képviselők a költségvetést megalapozó törvényhez.

A javaslat szerint meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak. Azaz, írja a DK, „ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, elvehetik akár a BKV állami támogatását is” – fogalmaz Gy. Németh, aki a Törvényalkotási Bizottság tagja.

A javaslat szövegezése szerint „ha a helyi önkormányzatnak a kincstárral szemben a nettó finanszírozásból adódóan tartozása áll fenn, a tartozásnak megfelelő összeget a kincstár beszámítja a 14. § (3) bekezdésébe tartozó fejezetből a helyi önkormányzatnak kifizetendő támogatásokból a központi költségvetés »Önkormányzatok rendkívüli támogatása«, a »Vis maior támogatás« jogcím, valamint a Kormány rendeletében meghatározott jogcímek kivételével.”

A főpolgármester áprilisban jelentette be a gazdasági túlélőcsomagot, amelynek része az is, hogy pert indítanak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert jogi álláspontjuk szerint annak mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.

A főváros épp a szerdai közgyűlésen döntött arról, hogy 25 milliárdról 40 milliárd forintra emelik a főváros folyószámlahitel-keretét, amit kihasználni nem szeretnének, helyette „védőhálóként” hivatkoztak a döntésre. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy amennyiben megérkeznek az ígért kormányzati pénzek, akkor erre a pénzre várhatóan nem lesz szükség, „védőhálóként” tettek javaslatot az emelésre.

Kiss korábban felsorolta, hogy milyen pénzek hiányoznak a főváros költségvetéséből: nem kapták meg a pénzt a kormánytól a trolibeszerzésekre, több kormányzati intézmény tartozik (májusban 4,7 milliárd volt a számlatartozásuk), hiányzik a rezsitámogatás, de a Lánchídra sem utaltak még.

A módosító miatt kerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!