Jogvédelmet kapott a főváros, az államkincstár nem vonhatja le a szolidaritási hozzájárulást

2023. szeptember 27. – 14:29

Jogvédelmet kapott a főváros, az államkincstár nem vonhatja le a szolidaritási hozzájárulást
Fővárosi Közgyűlés szeptember 27-ei ülése – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság jogvédelmet adott a fővárosnak, amíg tart a szolidaritási hozzájárulás miatt az állam ellen indított pere, nem emelhetnek le pénzt a számlájukról. A Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén – aminek hangulatán a Fidelitas akciója miatt is érezhető volt, hogy közeleg az önkormányzati választás – szó volt a Rác fürdőről, a közterületek használatról, de a Lánchíd díszkivilágításáról is.

A szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos friss döntést Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte az ülés elején. A szolidaritási hozzájárulás miatt még tavasszal ment perre a főváros a kormány ellen, a bíróság első fokon elutasította kérelmüket, azonban a főváros másodfokra vitte az ügyet, emellé kapták most meg a jogvédelmet. Kiss bízik benne, hogy Budapest megkapja a kormánytól a Lánchídra ígért a pénzt, és abban is reménykednek, hogy jóváhagyják korábbi hitelkérelmüket – erről, ahogy a túlélőprogram keretében áprilisban döntöttek.

Kiss Ambrus felidézte, hogy a fővárosi vezetés által áprilisban bejelentett túlélőcsomag sikeres volt, túlélték a nyarat, Budapest nem ment csődbe szeptemberre. Megismételte, amit egy korábbi háttérbeszélgetésen elmondott: Budapest költségvetése jelenleg pluszban van, de továbbra is súlyos milliárdok hiányoznak.

„Bla, bla, bla – ez az, amit hallunk önöktől,miközben mindenki hibás, csak önök nem”

– reagált Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere Kiss költségvetéssel kapcsolatos beszédére. Kovács szerint a kerületek helyzete a szolidaritási hozzájárulás miatt sokkal nehezebb, mégis meg tudják oldani a dolgot. „Önökkel is az a baj, mint a többi baloldalival: kifogynak a mások pénzéből” – mondta. Wintermantel Zsolt fideszes frakcióvezető szerint az nem költségvetés, hogy hiteleket vesznek fel, illetve olyan tételekre alapoznak, amik jogilag nincsenek megalapozva.

A költségvetéssel kapcsolatos módosító indítvány az év végére várt 50 milliárdos hiányt különböző átcsoportosításokkal próbálja orvosolni. Erről közel fél órán keresztül vitáztak a közgyűlésben. A vita végén a főpolgármester felsorolta, hogy a kormány milyen pénzeket vont el Budapesttől. Elmondta, hogy az elvonások ellenére üzemeltetnek jó minőségben „kulcsfontosságú” közszolgáltatásokat, szemben az állammal. „Nevetséges, hogy a faktorálásról beszélünk, mikor a főváros bevétele GDP-arányosan 30 százalékkal csökkent” – mondta Karácsony. Hozzátette:

„Nem akarjuk az önök kormányának megszorításai miatt tönkretenni ezt a várost”.

Hosszú vita volt egy másik előterjesztésről is, amit szintén utólag vettek napirendre a képviselők. A hányatott sorsú, hosszú évek óta zárva tartó Rác fürdő hasznosításáról, illetve jövőbeli bérbeadásáról döntöttek. A fürdő mellett található épületet két éve egy árverésen vásárolta vissza Budapest. Azóta dolgoznak azon, hogy újra tudják nyitni a fürdőt és a hozzá tartozó szállodát is. Azóta a főváros a szállodánál próbálkozott bérbeadással és értékesítéssel, de egyikre sem volt érdeklődő.

A bezárt Rác fürdő és hotel épülete 2020-ban – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete 2020-ban – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az időközben leromlott állapotú hotelt a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. (BGYH) most saját költségen hozná rendbe. A fürdő melletti szállodát több milliárd forintért felújítanák, majd az előterjesztés értelmében azt nem a BGYH üzemeltetné, hanem a korábbinál alacsonyabb áron, 300 millióért bérbe adnák. Baranyi Krisztina nem támogatta a döntést, mivel szerinte túl gyorsan akarnak dönteni a kérdésben, és abban sem biztos, hogy valóban 10 év alatt megtérülne a milliárdos költség. A megtérülést egyébként magától a fürdőtől várja a BGYH, ami a szállodával együtt nyithatna majd meg.

Kevesebb futóversenyt az I. kerületbe és a Lánchíd díszkivilágítása

Az ülésen rögzítették azt is, hogy a felújított Lánchídat nem lehessen bármikor, bárhogyan kivilágítani. Az elfogadott javaslat biztosítja például, hogy nemzeti ünnepeken továbbra is piros-fehér-zöld legyen a híd, illetve világnapokon is kaphat majd egyedi világítás. A rendelet rögzíti azt is, hogy a híd nem lehet színváltós vagy villogó, illetve azt, hogy a kérdésben döntést hozó főpolgármester gazdasági szereplők megkeresésére ne járulhasson hozzá eltérő színekkel történő, reklámcélú díszvilágításhoz.

V. Naszály Márta az I. kerület ellenzéki polgármestere szintén benyújtott egy javaslatot, aminek lényege, hogy felülvizsgálják a rendezvények szervezésére vonatkozó szabályozást.

Ezzel azt szeretné elérni, hogy kevesebb rendezvény érintse az I. kerületet.

A polgármester elmondta, hogy az I. kerületben annyi rendezvény volt az utóbbi időben, hogy a kerület szinte egyetlen hétvégén sem volt szabad a lezárások miatt, az ott élők nem tudtak pihenni. Idesorolta, hogy szinte az összes fővárosi futóverseny útvonala áthalad a kerületen. V. Naszályi azt kérte, hogy minden rendezvényekkel teli hétvége után legyen legalább két hét szabad hétvége lezárások és rendezvények nélkül. A képviselők egy kisebb vita után – amiben a fideszesek elmondták, hogy a rakpart lezárását is felülvizsgálhatnák – megszavazták az előterjesztést. Ebben a kérdésben egyeztetések kezdődnek, aminek eredménye később lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!