Kiss Ambrus: Kivételesen pluszban a főváros költségvetése, de 55 milliárd még hiányzik

2023. szeptember 22. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi túlélőprogram működött, Budapest nem a várt mínusz 76 milliárddal zárta az augusztust. Az iparűzési adó miatt jelenleg pluszban van Budapest költségvetése, de év végére súlyos mínusszal zárhat, ha a kormány nem fizet – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen.

Kiss a Karácsony Gergely által áprilisban bejelentett programot a nominálisan legnagyobb likviditási programnak nevezte a rendszerváltás óta. A túlélőprogramra azért volt szükség, mert a főváros számításai szerint augusztus végére mínusz 76 milliárd lett volna Budapest számláján, a megnövelt hitelkeret pedig 40 milliárd forint. Szeptemberre megérkezett az iparűzési adóból várt pénzek egy része, így jelenleg 39 milliárd van Budapest számláján. „Kivételesen plusz az előjel, és nem mínusz” – tette hozzá Kiss.

Augusztus végén a Főpolgármesteri Hivatal folyószámláján mínusz 23,9 milliárd forint volt, a Budapesti Közlekedési Központ 20,8 milliárdos mínuszban volt, a BKV pedig 8,5 milliárd forintos hitelkerettel működött.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy bár a szolidaritási hozzájárulás miatt perben állnak a kormánnyal, nyáron összesen 12 milliárdot vontak le a számlájukról a hozzájárulás miatt. Kiss Ambrus szerint ezzel gyakorlatilag hitelt vettek fel Budapestnek. Közölte, hogy a kamatkiadások a működési költség 9 százalékát vitték el. Az iparűzési adóból érkező pénzek egy ideig rendezik a fővárosi költségvetési helyzetét, de Kiss Ambrus elmondta, hogy a költségvetésben számoltak négy tétellel, ami nem rajtuk múlik, hanem a kormányon:

  • rezsitámogatás a kormánytól – a főváros az első, és a második körből is kimaradt;
  • a főváros fejlesztési hitelkérelmének jóváhagyása;
  • a Lánchídra ígért hatmilliárd forint;
  • illetve az, hogy a szolidaritási hozzájárulás főváros által bíróságon is vitatott részét ne kelljen befizetnie Budapestnek.

Ez összesen nagyjából 55 milliárd forint, ezzel a pénzzel számoltak is az idei büdzsében. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy van A és B tervük is arra az esetre, ha nem érkezik meg a pénz. Ezeknek része a hitelfelvétel, illetve arról is tárgyalnak a bankokkal, hogy a kifizetési igények egy részét átvihessék 2024-re. Kiss Ambrus közölte azt is, hogy az év első nyolc hónapjában a főváros működési kiadása 203 milliárd, működési bevétele pedig 193,4 milliárd forint volt.

A nyári szünet után, szeptember 27-én ismét ülésezik majd a Fővárosi Közgyűlés, ahol a költségvetés mellett szó lesz többek közt Budapest esélyteremtési programjáról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!