Varga Mihály: A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie

2023. július 19. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán. Varga szerint az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

„A főpolgármester ezt az összeget nem hajlandó befizetni, ezért fordult keresetével a Fővárosi Törvényszékhez, amely mostani végzésével visszautasította azt” – írta a pénzügyminiszter.

Posztjában azt írta, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost. Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot – fűzte hozzá Varga Mihály.

Kerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy megtudjuk, mi Karácsony Gergely álláspontja a pénzügyminiszter posztjával kapcsolatban. Nem sokkal később a főpolgármester a Facebookon posztolta ki álláspontját, azt írta, a Fővárosi Önkormányzat fellebbez a döntés ellen.

„A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét. Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik” – írta a döntésről a főpolgármester, aki szerint az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia. „Csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra hozta ezt a döntését” – írta Karácsony Gergely.

Ahogy arról korábban írtunk, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere június elején jelentette be, hogy keresetet ad be a Magyar Államkincstár ellen, amiben azt követeli, hogy a bíróság állapítsa meg: a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárosi önkormányzattól, mint amennyit állami támogatásként ad. Szerinte az évek óta folyamatosan növekedő szolidaritási adó aránytalanul sújtja a fővárosi önkormányzatot, ami nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is. A főpolgármester szerint az alaptörvény és az önkormányzati törvény kimondja: az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.

Karácsony szerint a szolidaritási adót azonban 58 milliárd forintban maximálták, és ez 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit kap a közszolgáltatások ellátására – azaz a főpolgármester számítása szerint praktikusan 25 milliárd adóbevételt elvonnak Budapesttől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!