A DK beáll Karácsony Gergely mögé az önkormányzati választáson

2023. november 23. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Több együttműködési megállapodást is bejelentettek csütörtök délután az ellenzéki pártok. Megállapodott a DK és a Párbeszéd-Zöldek: felekhez tartozó hivatalban lévő polgármesterek és Karácsony Gergely újbóli közös indításában. Emellett az MSZP is együttműködési megállapodást kötött a DK-val: szintén megegyeztek a két párthoz tartozó hivatalban lévő polgármesterek újbóli indításáról és új jelöltekről is.

A DK közleményében azt írja, hogy a hivatalban lévő polgármesterekről szóló egyezmény mellett a sok, jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerület és vidéki településen döntöttek polgármesterjelöltek támogatásáról MSZP-vel közös együttműködésükben. A Párbeszéd-Zöldekkel kötött megállapodás a hivatalban lévő polgármesterek mellett szintén tartalmaz közös polgármesterjelölteket nem ellenzéki vezetésű vidéki városban és fővárosi kerületben.

A bejelentés egyik legfontosabb eleme, hogy a DK és az MSZP hivatalosan is beállt Karácsony Gergely főpolgármester mögé.

Emellett az MSZP és a DK együttműködése azt is jelenti, hogy a DK beállt Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere mögé. Ez azért fontos, mert a Momentum már bejelentette, hogy saját jelöltet indít a kerületben Horváth ellen. Emellett jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerületek és vidéki települések egész sorában döntöttünk polgármesterjelöltek közös támogatásáról.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az egyezség érdemben hozzájárul ahhoz: minél több várost, kerületet, települést közös ellenzéki polgármesterek és képviselő-testületek vezessenek. Az ellenzéki együttműködés 2019-ben hasonló megállapodásokat követően sikeresen vizsgázott Budapesten, és megannyi városban legyőzte a Fideszt. Közös célunk, hogy a jövő évi önkormányzati választáson ne csak megismételni akarjuk a korábbi sikereket, hanem újabb városokban, kerületekben képviselhessük az emberek érdekeit” – írják.

Gyurcsány Ferencék sokáig lebegtették, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt a jövő évi önkormányzati választásokon, sőt, egyszer még Ferencváros polgármesterét, Baranyi Krisztinát is megkérdezték, nem akar-e főpolgármester lenni.

A DK elnöke az elmúlt időszakban többször is kritizálta Karácsony főpolgármesteri tevékenységét. Korábban arról beszélt: a főpolgármester nem teljesíti a hazafias kötelezettségét azzal, hogy nem konfrontálódik eléggé a kormánnyal. Úgy fogalmazott, rá kell ébreszteni Karácsonyt arra, hogy sok tekintetben rossz úton jár.

„Abban nincsen vitám a főpolgármester úrral, hogy természetesen az az alapfeladat, hogy működjön a város. (…) Amiben vitánk van, hogy ezzel a kormánnyal szemben mi a helyes politikai magatartás. Hogyan lehet ebből a kormányból kipréselni azt, ami a budapestieknek jár?” – mondta később.

Arról is beszélt, szerinte politikai és habitusbeli különbség van közte és Karácsony között, aztán meg azt is mondta, hogy „amit Karácsony Gergely gondol a világról, az beilleszthető abba, amit mi gondolunk a világról”. Legutóbb szeptemberben mondta azt, hogy „a hozzánk közel álló világ fogja vezetni Budapestet a jövő évi választások után is”.

Arról a Direkt36 írt, hogy Karácsony Gergely és a DK közötti konfliktusos viszony évekre nyúlik vissza. Voltak köztük ütközések már a 2019-es választás után nem sokkal, a kapcsolat pedig még tovább mérgesedett a 2022-es választási kampányban. A DK-ban először azt vették zokon, hogy Karácsony az előválasztáson történt visszalépése után Dobrev Klára ellen kampányolt, majd amikor a kampányban egyértelművé váltak a végül közös miniszterelnök-jelöltnek választott Márki-Zay Péter vezetési hiányosságai, akkor ezért részben Karácsonyt tették felelőssé. „Baszd meg, Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged” – vágta akkor Gyurcsány a főpolgármester fejéhez egy 2022 eleji találkozón.

Nem minden ellenzéki párt áll be Karácsony Gergely mögé: a Jobbik saját jelöltet állított, Brenner Koloman országgyűlési képviselőt indítja a posztért. A Mi Hazánk Mozgalom Grundtner Andrást, a párt budapesti alelnökét, korábbi jobbikos politikussal száll versenybe, aki a tavalyi országgyűlési választáson a Mi Hazánk képviselőjelöltje volt a hegyvidéki választókerületben (Budapest 3.). A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely pedig a napokban azt mondta: bár nem indítanak saját főpolgármester-jelöltet, de direktben mégsem tudnak beállni Karácsony mögé. A börtönt is megjárt, több közéleti botrányt okozó korábbi szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint is bejelentette, hogy indulna a főpolgármesterségért. Mindeközben a Fidesz még mindig lázasan keresi a főpolgármester-jelöltjét a jövő júniusi választásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!