Szabó Bálint: Főpolgármester-jelöltként folytatom

2023. október 29. – 22:20

Szabó Bálint: Főpolgármester-jelöltként folytatom
Szabó Bálint egy budapesti tüntetésen 2022-ben – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elindul Budapest főpolgármesteri székéért Szabó Bálint volt szegedi önkormányzati képviselő, jelentette be vasárnap este a Facebookon. „Nagyon sokat gondolkoztam bent a börtönben abban a kettőszázhuszonkét napban” – kezdte élő videóját, majd arról beszélt, hogy a 2022-es ellenzéki vereség után sokan elhagyták az országot, sokan „befogják a szájukat” és fideszesek lettek, és vannak – ide sorolja magát –, akik szembeszállnak a rendszerrel.

Szabó szerint ma a miniszterelnökkel szemben egy komolyan vehető közpozíció van, Budapest főpolgármestere. Mint mondja, a jelenlegi városvezetés azonban „nem élt, hanem visszaélt ezzel az óriási lehetőséggel”. A politikus szerint a radikális ellenzékieknek nem olyan vezetőre van szükségük, aki ha kimennek az utcára, akkor hazaküldi őket, hanem aki „visszafoglalja velük Budától Pesten át, ha kell, Veszprémet és Zalaegerszeget is”.

„Budapest főpolgármester-jelöltjeként, független-civil jelöltként folytatom közéleti tevékenységemet, és így kívánok eleget tenni annak a felszólításnak, hogy előre menjünk, ne hátra”

– zárta bejelentkezését Szabó, akiről egy hónapja mondta ki a szegedi közgyűlés, hogy méltatlan a városban önkormányzati képviselőnek lenni.

Ezt megelőzően, júliusban még azt jelentette be a Vas megyéből származó szegedi politikus, hogy amennyiben országos közfeladatai lehetővé teszik, mind polgármesterjelöltként, mind felsővárosi képviselőjelöltként egyéni körzetben is és civil szervezeti listán is indul a 2024-es választáson Szegeden.

Szabó Bálint nevéhez fűződik a 2022. augusztusi, úgynevezett országos gazdatüntetés, amiben elvileg több ezer traktor indult meg a főváros felé, ebből végül 60 tüntető és 10 autó érkezett meg az esemény kezdetére. Szabó megjárta a börtönt, 2022 novemberében közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak vádjával tartóztatták le. Azért indult ellene nem csak egy ügyben folyó eljárás, mert tavaly szeptemberben több alkalommal is rendőrségi konvojokat akadályozott, egyszer pedig fel is tartóztatott. Szabó június végén szabadult, végül egy év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amit négy évre függesztettek fel. Kormányváltó kedvén mindez nem szegett, néhány napja megpróbálta kilakoltatni Orbán Viktort.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!