Gyurcsány: A hozzánk közel álló világ fogja vezetni Budapestet a jövő évi választások után is

2023. szeptember 26. – 20:36

Másolás

Vágólapra másolva

Gyurcsány Ferenc szerint még „nagyon messze van” a jövő évi, 2024. június 9-én tartandó önkormányzati és európai parlamenti választás, ezért a Demokratikus Koalíció múlt heti, őszi politikai idénynyitóján még nem szerepelt a napirenden az a kérdés, hogy a DK támogatni fogja-e Karácsony Gergely főpolgármester újraválasztását. „Nem fogunk csalódást okozni a budapestieknek, sem a politikára figyelőknek. Időben, nagyon tisztességesen fogunk ebben a kérdésben eljárni” – mondta Gyurcsány az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e annak ára, hogy Karácsonyt támogassák, a DK elnöke azt válaszolta, hogy ez „nem ilyen típusú alku kérdése”. „Gondolunk valamit az országról meg Budapestről, nyilván egymásról is van véleményünk, úgy kell ezt majd összerakni.”

„Azt gondolom, hogy a hozzánk közel álló világ fogja vezetni Budapestet a jövő évi választások után is”

– mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy ez több mint személyi kérdés. „Milyen Budapestet akarunk, ahhoz mi mit tudunk hozzátenni, mi lesz a mi dolgunk ebben? Ez mind ott van még azelőtt, mielőtt mi azt tudjuk mondani, hogy igen, kérjük meg őt, hogy ő vezesse a várost sokakkal együtt.”

A műsorban szóba került a DK új politikai szlogenje, a „Fizessenek a gazdagok!” is, amivel 2017–18 körül például az MSZP-s Botka László, Szeged polgármestere is kampányolt, ám akkor Gyurcsány ezt még problémás üzenetnek tartotta. Most viszont azt mondta, a DK-ban „érdemi és hosszú vitát váltott ki” a szlogen újbóli használata.

„Két alapbajunk volt akkor annak idején ezzel a szöveggel. Részint, hogy nem volt mélysége, csak egy ilyen plakátszerű, egyszerű megfogalmazás volt, másrészt volt ennek egy fenyegető tónusa, büntető tónusa. Mi abban maradtunk, hogy jobb, hogyha azt használjuk, hogy »Fizessenek a milliárdosok!«. Úgy kell itt meghúzni a határt, hogy a tisztességes középosztálybeli jólétben élőket ez ne fenyegesse, ezért szól a milliárdosokról” – mondta.

Gyurcsány múlt pénteken nyitotta meg a DK őszi politikai idényét, ahol többek között arról beszélt, hogy a gazdagoknak felelőssége van a kevésbé tehetősek felé. „Amikor azt mondom, hogy nincs mese, fizessenek a gazdagok, és vegyék tudomásul, hogy mi pedig vissza fogjuk venni az ország irányításának lehetőségét, jogát és hétköznapi gyakorlatát, akkor szó sincsen fenyegetésről” – mondta akkor a DK elnöke.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!