Nem lesz saját főpolgármester-jelöltje a Kutyapártnak

2023. november 21. – 11:34

Nem lesz saját főpolgármester-jelöltje a Kutyapártnak
Kovács Gergely a Partizánban – Forrás: Partizán / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem annyit meg tudunk tenni, szerintem így is fogunk tenni, hogy nem indítunk úgymond Karácsony Gergely ellen másik főpolgármester-jelöltet. De azért azt értse meg mindenki, hogy tényleg tök nehéz lenne egy olyan embert támogatni, aki még ha kicsiben is, de azért csinált olyan dolgokat, amik miatt a Fideszt nagyon erősen szoktuk kritizálni” – mondta Kovács Gergely a Partizánban.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke utóbbira példaként a főpolgármester mozgalmának rejtélyes támogatását, valamint a főváros saját konzultációját hozta fel, aminek irányított kérdései erősen hajaztak a kormány saját nemzeti konzultációra. „Szóval nekem így direktben támogatni problémás lenne, de szerintem az bőven tök jófejség tőlünk, ha nem indítunk ellene senkit” – summázta Kovács.

Annyi azért szimpatikus neki, hogy lett Budapesten közösségi költségvetés meg valamiféle autómentesítés, bár szerinte azért azt kicsit „gyáván” csinálja a főváros és Karácsony. Mert akkor már miért nem zárja le a rakpartot rendesen, nem csak hétvégén, és füvesíti azt be, tette fel a költői kérdést.

Az EP-választás sima, az önkormányzati választásra képzést tartanak

Kovács szerint azt a Kutyapártnak meg kéne ugrania az európai parlamenti küszöböt. „Az EP-be szerintem simán be lehet kerülni” – mondja. Három mandátummal ő már elégedett lenne. Azt nem döntötték még el, hogy az EP-ben melyik pártcsaládhoz csatlakoznának, ahogy azt sem árulta el, kik lesznek a jelöltjeik, de a neveket még decemberben bejelentik.

Azt azért „nem gondolja”, hogy ő ott lenne az első három névben, mert azt nem tartja szimpatikusnak, hogy vannak pártok, akik olyan embereket tesznek listavezetőknek, akik már előre elmondják, hogy amúgy nem akarnak menni az EP-be. Ilyen például az LMP-s Ungár Péter.

Az önkormányzati választáson nem indulnak olyan sok helyen, „tizenvalahány” budapesti kerület és „húsz körüli” nagyobb városra gondoltak. Újpest és Ajka biztosan ott van köztük. Kovács azt mondta, neki inkább az a fontosabb, hogy „megfelelő és hozzáértő embereket juttassunk be önkormányzati testületekbe, minthogy sokat”.

Már több mint egy éve elkezdtek egy képzést az önkormányzati jelöltjeiknek, ezt nekik el kell végezniük. Ebben a képzésben van külön előadás a közbeszerzésekről, építésügyről, kulturális dolgokról, zöld ügyekről, meg arról, hogy egyáltalán mit tehet, meg mi a dolga egy önkormányzati képviselőnek. Kovács szerint 30-40 olyan ember van náluk, aki csinálja ezt a képzést, úgyhogy ennyi listavezetővel számol az önkormányzati választásokra. „Nekünk azért ez is elég nagy szám” – mondta.

Arról is beszélt, nem az ellenzéken múlik, melyik városban vagy kerületben indul a Kutyapárt, hanem azon, hogy ott van-e olyan saját jelöltjük, aki sikerrel, jól elvégezte ezt a képzést. Azokról az ellenzékiekről, akik most polgármesterek, azt mondta, „ha normálisan vezették a kerületet vagy várost, simán tudnak nyerni ugyanúgy, attól függetlenül, hogy mi is elindulunk”.

Egy helyen tudni egyelőre, hogy a Kutyapárt mégis egy már poszton lévő polgármestert támogat, az pedig Baranyi Krisztina Ferencvárosban. Kovács nem tud más ilyen támogatásról.

Ő maga Hegyvidéken indul majd az önkormányzati választásokon, ott már a Momentum is bejelentette a saját jelöltjét. Erről Kovács most azt mondta, ott neki beleférne egy előválasztás is „de nem úgy, hogy a győztes közös jelölt legyen, hanem aki vesztett, az helló, lesétál a porondról”. Pozíciókról, helyekről nem akar a többi párttal alkudozni.

Ahogy a véleményét sem akarja állandóan elmondani más pártokról és politikusokról. „Én nem azért csináltam pártot, hogy elmondjuk folyamatosan különféle szervezetekről vagy emberekről, hogy bajunk van velük.” Azzal szerinte bőven megmutatták a hozzáállásukat például Gyurcsány Ferencékhez, hogy a Kutyapárt mindig távolságot tartott a DK-tól. Annyit azért mondott, hogy „a DK léte nem biztos, hogy segíti a hatalomváltást”.

Vicces és komoly is

Arról is beszélt, hogy szerinte a Kutyapártot nagyjából 2016 óta nem lehet viccpártnak nevezni, mert akkor „nyitották ki a pártot, hogy jöjjön, aki akar”, és azóta sok energia megy el arra, hog a hozzájuk jelentkező „passzivistáknak” megteremtsék a lehetőséget arra, hogy tudjanak csinálni valami értelmes dolgot. Azóta működnek szerinte szervezetként. A pártnak körülbelül hetven tagja van, és jelentkezett hozzájuk 8000 passzivista, akiknek körülbelül a háromnegyede vált be.

Ezeket a passzivistákat egyébként meg is kérdezték, hogy mit szeretnének: a párt vicces vagy komoly irányba menjen el, de 50-50 százalék jött ki. Kovács szerint viszont „tök elfér egymás mellett mind a kettő”, tehát a vicces és a komoly is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!