Házkutatást tarthatott a NAV Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában

2023. november 13. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy büntetőeljárás keretében – közölte a NAV a Telex megkeresésére.

A Magyar Nemzet arról írt feltételes módban, hogy a NAV múlt csütörtökön házkutatást tarthatott Tordai Csaba ügyvédi irodájánál a 99 Mozgalom adománygyűjtésével összefüggésben. Tordai Csaba a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején jogi és közigazgatási államtitkár volt, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója.

A Fidesz és a kormánypárti sajtó hosszú hónapok óta igyekszik napirenden tartani a főpolgármester nevével fémjelzett 99 Mozgalom körüli nyomozást. Az ügy lényege, hogy a Karácsony Gergely által létrehozott, a 2021-es ellenzéki előválasztás ideje alatt aktív 99 Mozgalom számláját vizsgálva a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ (NIK) azt találta, hogy 2021. augusztus vége és 2022 szeptembere között 19 részletben összesen 506 millió forintot fizetett be Perjés Gábor párbeszédes önkormányzati képviselő, az egyesület ügyvezető igazgatója. A befizetések jelentős része a NIK szerint valutában történt: állítólag 917 ezer eurót és 3900 angol fontot tett Perjés a bankszámlára.

A titkosszolgálati jelentést június 26-án hozták nyilvánosságra, ami után a Fidesz azonnal egész pályás letámadást indított Karácsonyék ellen. A június 28-i Fővárosi Közgyűlésen szinte csak erről beszélt a fővárosi Fidesz-frakció: Wintermantel Zsolt frakcióvezető vizsgálóbizottság felállítását javasolta, és azt hangoztatta, hogy ennyi pénz nem gyűlhetett össze mikroadományokból.

Nem sokkal később a NAV nyomozást indított, miután Tényi István, az ország főfeljelentője költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett. Augusztus elején a Telex is kérdezte Karácsony Gergelyt az ügyről, aki arra a kérdésre, hogy honnan van az 506 millió forint, azt mondta: „Az anonim adománygyűjtés eszközével éltünk, ennek megfelelően az adományozók anonimok, tehát nem tudom és nem is akarom megmondani, hogy kik ők.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!