Rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalják a Mi Hazánk javaslatát, visszaállíthatják a listás választási rendszert Budapesten

2023. november 28. – 11:48

Rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalják a Mi Hazánk javaslatát, visszaállíthatják a listás választási rendszert Budapesten
Szabadi István és Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Már csütörtökön az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk Mozgalom múlt héten benyújtott törvényjavaslata, amellyel bő fél évvel az 2024-es önkormányzati választás előtt átírnák a szabályokat Budapesten. Egy másik javaslattal módosítanák az országgyűlési választás szabályait is.

A Telex információi szerint a házbizottság kedd délelőttre összehívott zárt ülésén a Fidesz támogatta, hogy a csütörtöki rendkívüli ülésen megkezdjék a vitát a két javaslatról. Nem sokkal dél előtt a parlament oldalára is felkerült a csütörtöki napirend, amely megerősítette az értesülésünket.

„Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében” címmel benyújtott módosító szerint

visszaállítanák a tisztán listás választási rendszert a fővárosban, amit a Fidesz 2014-ben – ugyancsak pár hónappal a választás előtt – szüntetett meg.

Ha elfogadják a javaslatot, a Fővárosi Közgyűlést a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választanák meg a budapestiek. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy minden budapesti választó kapna még egy szavazólapot, amin a pártok szerepelnének. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. A Fővárosi Közgyűlés 32 tagját választanák meg listáról, a főpolgármestert pedig továbbra is közvetlenül.

Az ötletet először Fodor Gábor volt SZDSZ-es képviselő dobta be szeptemberben, majd a kormánymédia látványosan felkapta a témát, és ezután jött a Mi Hazánk Mozgalom törvénymódosító javaslata novemberben. Ahhoz, hogy a javaslat az Országgyűlés elé kerüljön, előbb az igazságügyi bizottságban tárgysorozatba kell azt venni. A bizottság hétfőn és kedden is tartott ülést, ám egyiken sem került szóba a Mi Hazánk javaslata.

Mindeközben viszont Kocsis Máté rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett csütörtökre. A Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta a rendkívüli ülést, hogy sürgősen meg kell tárgyalni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2022-es tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslatot. Ez azért volt meglepő, mert már hétfőre és keddre is rendkívüli ülést hívtak össze a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat miatt, és akkor valamiért még nem tartották fontosnak az október közepén benyújtott beszámolót megtárgyalni.

A házbizottság kedd reggeli ülésén derült ki, mi volt a valódi célja a csütörtöki rendkívüli ülésnek: az ÁSZ-beszámoló mellett az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk Mozgalom két javaslata is.

Az önkormányzati választás mellett Toroczkai Lászlóék egy másik javaslattal módosítanák az országgyűlési választás szabályait is. A német szövetségi választási modellhez hasonlóan szavazatarányos mandátumelosztást szeretnének a parlamenti választáson, hogy „a választási küszöböt elért pártok képviselőinek aránya hűen tükrözze a választói akaratot”. A javaslat szerint a listára leadott szavazatok aránya alapján osztanák ki a parlamenti mandátumokat. Megtartanák az egyéni választókerületeket, de annyival kevesebb listás mandátumot kapna egy párt, ahány egyéni képviselője jut mandátumhoz. Ez a módosítás Fidesznek lenne kedvezőtlen, hiszen 2022-ben úgy lett bő kétharmados többsége az Országgyűlésben, hogy listán csak 54,13 százalékot kapott.

„A Mi Hazánk a határozati javaslatát csak összevont, együttes vitán engedi tárgyalni a fővárosi választási rendszer hasonló módosításával, melyet visszavonna, ha nem kerülne napirendre a Fidesz túlhatalmának véget vető indítvány is” – írta Novák Előd, a Mi Hazánk parlament képviselője az X-en (korábbi nevén Twitter) a házbizottság döntése után.

A Mi Hazánk képviselője szerint társadalmi és parlamenti vitát kell indítani egy igazságos, arányos választási rendszer érdekében. „Az önkormányzati választások előtt több mint fél évvel korrigálni a rendszert nem példátlan Magyarországon, jobb késő, mint soha, ráadásul a jelenleg hatályos, a Fidesz által 2014-ben bevezetett rendszert maga Karácsony Gergely is alkotmányellenesnek minősítette, az államfőtől azt kérte akkor, hogy ne írja alá a törvényt, aminek megváltoztatása most szerinte fasizmus.”

„Elég komoly tétben mernék arra fogadni, hogy nem a Mi Hazánk-frakcióban kodifikálták a javaslatot. Láttam már ellenzéki törvénymódosítókat, és olyanokat is, amelyeket profi apparátus írt. Ez egy nagyon profi javaslat. A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát” – mondta Karácsony Gergely a Telexnek adott interjúban a Mi Hazánk múlt héten benyújtott javaslatról.

A javaslat szerint a Fővárosi Közgyűlés 32 képviselőjét választanák meg listáról, a főpolgármestert továbbra is közvetlenük. Karácsony azonban arra számít, nem az eredeti formában fogják elfogadni a javaslatot. „Ha valóban megszavazzák, akkor bekerül majd az is a törvénybe, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés választja. Szerintem erre megy ki igazából a játék, és azért tologatja a Fidesz maga előtt a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki.”

A Fidesz a Szabad Európának októberben még azt írta Fodor Gábor ötletéről, hogy

„a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”.

Ha mégis időszerűnek találnák a módosítást, nem először fordulna elő, hogy egy papíron ellenzéki képviselő javaslatára írná át Fidesz a választási szabályokat. A 2022-es országgyűlési választás előtt az exjobbikos, ma már Huxit Pártot vezető Volner János javaslatára döntött arról az Országgyűlés, hogy csak azok a pártok állíthatnak listát, amelyek legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan indítanak jelöltet. Korábban elég volt 27 választókerületben elindulni az országos listához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!