Az oroszok háborús felelősségéről és új turisztikai támogatásról is szó volt a kormányinfón

2022. november 16. – 15:05

frissítve

Az oroszok háborús felelősségéről és új turisztikai támogatásról is szó volt a kormányinfón
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Védelmi Tanács összehívása után szerdán rendkívüli kormányülést is tartottak az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt. Kövesse velünk élőben a kormányinfót!

  • A kormány ismeretei szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban. A NATO-val és a lengyel kormánnyal is egyeztettek a történtek miatt.
  • Lesz ukrajnai kormánylátogatás, de ennek részletei biztonsági okokból titkosak.
  • A lengyelországi események miatt felmerült, hogy a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter lemondja izraeli útját, de Orbán Viktor végül engedélyezte azt.
  • Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. Változnak a Szép-kártya szabályai, eltörlik a füleket, emellett március végéig felfüggesztik a turizmusfejlesztési hozzájárulást.
  • Azért vártak öt napot Palkovics László lemondásának megerősítésével, mert egyidejűleg akarták bejelenteni az új energetikai tárca létrehozását.
  • Gulyás Gergely nem tartja helyesnek és méltányosnak a fóti polgármester 6 milliós jutalmát
  • A kormány szerint a hatósági ár ellenére nem lesz hiány a tojásból és a krumpliból.
  • A miniszter sok sikert kívánt Donald Trumpnak, aki szerdán jelentette be, hogy 2024-ben megint indul az elnökségért.
  • A kormány továbbra is kitart a Vodafone felvásárlása mellett, még tart a vállalat átvilágítása.
  • Heteken belül meglehet a megállapodás a helyreállítási alapról, Gulyás igazságtalan lenne, ha nem kapnák meg a 100 százalékos támogatást.
  • Gulyás szerint nem a kormányon múlik, ha egy KESMA-lapban oroszpárti narratíva jelenik meg. A miniszter nem elégedett a magyar sajtó helyzetével, mert szerinte durva a nyelvezete.
  • Nem merült fel, hogy Orbán bojkottálja a katari foci-világbajnokságot, mert a kormány bojkott-ellenes.

Hamarosan jelentkezünk a tájékoztató összefoglalójával.

A kormány nem számol azzal, hogy az év végén hiány lesz tojásból és krumpliból, ahogy több ágazati szövetség állítja. A mennyiségi korlátozások bevezetése viszont rendben van Gulyás szerint, mondta az mfor.hu kérdésére. A Tesco és a CBA élt hasonló intézkedéssel a hatósági ár bevezetése után.

Januárban lesz nyugdíjemelés a kormány szándékai szerint. Meg akarják védeni őket a magas infláció negatív hatásaitól. Szerinte mindent megtettek ezen a téren.

Európai összevetésben nem állnak rosszul ebben a tekintetben, tette hozzá.

Vitézy Dávid távozásáról azt mondta Gulyás, hogy az államtitkársága által vázolt tervek jók (pl. jegyek egyszerűsítése), így reményei szerint azokat folytatják majd.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Vitézy megbízatása nem ért véget, hanem saját maga döntött a távozásról. „A kormány örömmel veszi, ha Vitézy nekünk akarna dolgozni a jövőben” – mondta Gulyás.

„Kizárt, hogy egy megyében ne legyen több helyen sürgősségi ellátás.” Gulyás a sürgősségi ellátás átalakításával kapcsolatban elmondta, hogy a törvénytervezet nem zárja ki, hogy városi kórházaknál ne lehessen sürgősségi ellátás. A kormány felmérései szerint az átalakítások nem a szakmai elvándorlást növelik, hanem inkább annak lassítását eredményezik majd.

Maróth Gáspár védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár távozásának okairól azt mondta Gulyás, hogy arról csak a honvédelmi miniszter tud beszámolni. A miniszter ismeretei szerint nincs konkrét ügy, amiért távoznia kellett Maróthnak. „Értékelték az elmúlt fél évet, és így döntöttek” – mondta.

Arról, hogy Orbán részt vesz a foci-vb eseményein Gulyás azt mondta, hogy nem merült fel, hogy Orbán bojkottálja az eseményt, mert az alapvetően a sportolókról szól. „A kormány bojkottellenes” – mondta.

A Telex kérdései következnek.

Hogyan áll a Vodafone felvásárlása?

Folyamatban van a cég átvilágítása, ez módosíthatja az árat, hónapokig eltarthat ez a folyamat, válaszolta Gulyás.

Továbbra is jó ötletnek tartja a kormány egy veszteséges vállalat felvásárlását a mostani nehéz gazdasági helyzetben?

A kormány véleménye nem változott ez ügyben.

Mikor lesz megállapodás az EU és a kormány között az uniós támogatások ügyében?

Több ügy van folyamatban, ezért nehéz konkrét dátumot mondani. Politikai akarat kérdése, hogy mi történik, a jövő utáni héten lehet döntés a helyreállítási alapról, a kondicionalitási eljárásról pedig a december 6-i ülésen. Abban bízik a kormány, hogy a helyreállítási alap 100 százalékát megkapja az ország. Gulyás szerint jogellenes és igazságtalan lenne, ha nem így történne. Új vállalások már nem kerülhetnek szóba.

Milyen eredménnyel járt a kifizetési stop?

Gulyás szerint október végén megszűnt a kifizetési stop, jót tett a költségvetésnek. Sok pénzt fogtak meg ezzel, többletes lett az októberi költségvetés, novemberben viszont mínuszban lesz a büdzsé.

Mi a helyzet Kocsis Máté aranyhalaival?

Gulyás tudott új információval számolni az állatokról. A Fidesz-frakció tagjai racionálisan gazdálkodnak, mindent megtesznek, hogy spóroljanak.

Mikor ad tájékoztatást Orbán Viktor felesége a rezsiköltségeiről? A miniszterelnök pár hete azt mondta a parlamentben, hogy ő tudja, mennyit fizetnek rezsire.

Gulyás azt mondta, hogy utánakérdez a dolognak, biztosan lesz válasz.

Elégedett-e a kormány a hazai sajtóviszonyokkal?

Gulyás azt mondta, hogy a kormánynak nincs véleménye erről. A miniszter személy szerint nem elégedett, mert durva a sajtó nyelvezete, de sok szempontból szabadabb, mint más országokban.

Van-e hasonlóság egy telexes és egy régi kommunista újságíró között?

Gulyás nem tudott erre válaszolni. Nem ismert kommunista újságírókat, csak telexeseket.

Mennyibe került a kormány üzbegisztáni útja? Orbán 60 üzletember kíséretében utazott az országba.

A Miniszterelnöki kabinetiroda tud számokat mondani, közérdekű adat, biztosan megmondják, mondta Gulyás,

Az új energiaügyi minisztérium átveszi azokat a feladatköröket, amiket nem kötelező független hatóságnál tartani. Hatvan területből nagyjából ötven a minisztériumhoz kerül vissza.

Az Adria gázvezeték fejlesztésén dolgozik a kormány, és bíznak benne, hogy a horvát kormány támogató lesz ezzel kapcsolatban. „Jó lenne, ha támogatóbb lenne a horvát kormány” – tette hozzá Gulyás.

Gulyás szerint hiába a 20 százalékos infláció: a költségvetést jelenleg a rezsicsökkentés és az energiaárak növekedése miatt nem segíti az alapvetően az infláció miatt megnőtt költségvetési bevétel.

Miért most módosította a kormány a NATO-csapatok befogadásának szabályait? – kérdezte a 24.hu. Gulyás erre azt mondta, hogy régóta elfogadott jogszabály volt, technikai szabályokat rögzít. Véletlenül jelent meg a Magyar Közlönyben a lengyelországi eseményekkel párhuzamosan, Gulyás nem lát benne komoly változtatást

Gulyás elismerte: a lengyelországi események miatt felmerült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky honvédelmi miniszter – vagyis a magyar hadsereg két parancsnoka – lemondja izraeli útját, de mivel már késő este látszott, hogy nem eszkalálódik tovább a helyzet, ezért Orbán Viktor engedélyt adott az utazásra.

Gulyás szerint az, hogy a kormányhoz köthető médiafelületek mit írnak, az nem a kormányon múlik, így ha ott oroszpárti narratíva jelenik meg, az nem az ő dolguk. „Sajtószabadság van, így nem egyeztetnek velem újságírók.” Gulyás szerint a KESMA-hoz tartozó sajtótermékek által leírtakba sem szólhatnak bele, így a kormány nem érez felelősséget azért, hogy ott esetleg oroszpárti narratíva terjedhet. „Ha valaki azt írja, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot, az hülyeség.” Gulyás szerint nem narratívákból kell nézni a világot.

A miniszter megismételte korábbi kijelentését, miszerint hősiesnek tartja az ukránok küzdelmét, a kormány pedig mindig üdvözli, ha Ukrajna közelebb kerül eredeti területének helyreállásához. A fegyverszállításokról Gulyás azt mondta, hogy a kormány korábbi álláspontját nem módosítja, szerinte a lengyeleknél becsapódott rakéta jó ok arra, hogy miért nem szállítunk fegyvert Kárpátalján keresztül. A miniszter szerint a háború után fel kell tenni a kérdést: „Jó ötlet volt-e, hogy több ország NATO-tagállamként akarta látni Ukrajnát”.

Az Izraelben tartózkodó honvédelmi miniszter és köztársasági elnök nem amiatt vannak ott, hogy az ország légvédelmi rendszerének fejlesztéséről tárgyaljanak. Gulyás szerint erről már csak azért sem lehet szó, mert Izraelben éppen kormányváltás zajlik, így hosszabb távra „nem érdemes” tárgyalni a néhány nap múlva távozó miniszterekkel.

Gulyás szerint az Omán partjainál – vélhetően Oroszországgal által használt – drónokkal megtámadott tankerről azért nem volt szó az ENSZ-ben, mert nem Magyarország határozza meg, hogy miről beszéljenek a szervezetben.

Lesz ukrajnai kormánylátogatást, de hogy mikor és ki utazik, azt biztonsági okokból nem árulta el Gulyás. Minden külföldi ország utólag kommunikál egy ukrajnai látogatásról, mondta az RTL kérdésére.

Gulyás szerint bevált az egy éve bevezetett benzinárstop, mivel a családoknak akartak segíteni. Komoly siker, hogy egész Európában a magyar családok tankolnak a legolcsóbban, és ez az inflációt is csökkentette. Ahol szükséges volt, ott már kivezették az ársapkát. Amíg nincs jobb ötlete a kormánynak, addig fenntartják a családok védelmét szolgáló benzinársapkát.

Miért vár 5 napot a kormány Palkovics László lemondásának bejelentésével? – szólt az újabb kérdés.

Gulyás ezt azzal magyarázta, hogy egyidejűleg jelentették be az új minisztérium létrehozását és Palkovics lemondását, közben ki kellett dolgozni az új tárca hatásköreit. Mivel az egyik fontosabb terület az energetika, ezért strukturális átszervezésre volt szükség a kormányon belül, Palkovics pedig nem vállalta a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését úgy, hogy megnyirbálták a hatásköreit.

„Az ország rakétavédelmi képességei nem összehasonlíthatóak a nagyhatalmakéval” – mondta Gulyás a magyar légvédelmi rendszerről. Állítása szerint a hadsereg gyakorlatilag a háború kezdete óta egyfolytában készültségben áll, ennek fokozatát akár tovább is lehet növelni.

A 25–30 éves, gyermeket vállaló nők szja-mentességéről folynak az egyeztetések. A miniszter szerint december elején, az energiaáraktól függően tudják meghatározni, hogy a költségvetés megengedi-e majd annak bevezetését. „Az ötletek, tervek már csőre vannak töltve” – mondta.

A kormány úgy ítélte meg, hogy nincs szükség a katonai jelenlét megerősítésére az ukrán–magyar határnál, mondta Gulyás a TV2 kérdésére. Donald Trump egykori amerikai elnök 2024-es újraindulásáról pedig azt mondta:

„Sok sikert kívánunk neki!”

Trump magyar idő szerint szerda hajnalban jelentette be, hogy 2024-ben visszatérne a Fehér Házba, és ismét elindul az elnökségért.

„Országosan és általánosságban nem tartunk attól, hogy ne lenne elegendő burgonya és tojás” – mondta a miniszter az ársapka miatt esetlegesen felmerülő áruhiányról.

A miniszter elmondta, hogy jelenleg nem terveznek lengyelországi látogatást, a rendes menetrend szerint zajlik tovább minden. A most bejelentett turisztikai támogatásokról azt mondta, hogy azok növelhetik a vendégéjszakák számát, ezzel pedig szerinte elég segítséget nyújtanak. „Lehet, elfogultak vagyunk, de mi ezt elégnek gondoljuk.”

Budapestre nem terjed ki majd az új ügyeleti rendszer bevezetése az egészségügyben, mondta el az ATV kérdésére Gulyás. Még egyeztetnek arról, hogy a főváros mikor kapja meg, ha egyáltalán megkapja a 10,2 milliárdos egészségügyi kormánytámogatást. Ezt az összeget tavaly megkapta a fővárosi önkormányzat.

A fóti polgármester 6 milliós jutalmáról Gulyás azt mondta, hogy nem tartja méltányosnak. Szerinte nem helyes hathavi jutalmat felvenni, és nem érti, hogyan merülhetett fel komolyan egy ilyen előterjesztés.

„A háborúért csak Oroszország a felelős” – Gulyás az ATV kérdésére azonban nem mondta ki, hogy közvetlenül Oroszország a felelős a tegnap Lengyelországban becsapódott rakétáért, azért kizárólag közvetett módon okolható. „Az ukránoknak felelőssége, hogy az ukrán elnök nem felelősségteljesen nyilvánult meg, rögtön megvádolta az oroszokat azzal, amit ők követtek el” – tette hozzá. Gulyás a svéd–finn NATO-csatlakozás felgyorsításáról azt mondta, hogy Magyarország előbb fogja jóváhagyni a két ország csatlakozását, mint a törökök.

Az ügyeleti ellátás átalakításáról azt mondta a miniszter, hogy azt már kipróbálták Hajdú-Bihar megyében. Gulyás állítása szerint ez drágább a kormánynak, de megéri, mert hatékonyabb is lesz az ellátás. A miniszter szerint életszerű szabályokat jelentett be a minisztérium, amitől végül mindenkinek jobb lesz.

Cseh Katalinról kérdezi Gulyást a kormánypárti Origo. Mit szól ahhoz, hogy a Momentum EP-képviselője arról posztolt korábban, hogy orosz rakéta csapódott be?

Gulyás erre azt mondta, hogy Cseh Katalin következmények nélkül beszélt hülyeségeket, de ez az Európai Parlament működésébe belefér, ezért megvédi „szerencsétlent”.

A kormány tíz éve azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a haderőfejlesztést, tovább már nincs hova gyorsítani – mondta Gulyás a haderőfejlesztéssel kapcsolatos kérdésre.

A miniszter megvédte a baloldalt is. Azt mondta a tegnapi eseményekről, hogy ott a bizonytalanság miatt meggondolatlan reakciók is születhettek. „Szövetségeseink higgadtak voltak, a lengyelek és amerikaiak is jól reagáltak” – monda.

„Ha az olajnak a csővezetéken nem biztosított a szállítása, akkor tankerekkel is megoldható lenne.” Gulyás azt mondta, hogy ezzel problémák lennének, mert a Horvátországban található vezeték kapacitása korlátozott. A miniszter hozzátette, ha esetleg hosszabb távon nem érkezne kőolaj az országba, akkor is legalább egy hónapra elegendő tartaléka van az országnak.

A szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. Kormánytámogatásra van szükség, hogy az energiaválság ellenére is nyitva tudjanak lenni az éttermek, szállodák, vendéglők, mondta Gulyás.

Tavalyhoz képest 34 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ami alig marad el a Covid előtti utolsó évtől. 2021-hez képest idén 45 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele, de az energiaválság miatt ez az ágazat is nehéz helyzetbe került.

Változnak a Szép-kártyára vonatkozó szabályok: eltörlik a füleket, az összegeket egyben lehet majd felhasználni, céltól függetlenül.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást is felfüggesztik 2022. október 1-je és 2023. március 31-e között, a már befizetett összeg visszaigényelhető lesz. Egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.

„A jó hír az, hogy 14:00 órakor újraindult a Barátság kőolajvezeték, úgy tűnik, hogy az újraindulást követően néhány napon belül helyreáll az eredeti kapacitás” – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

Beszélt a tegnap Lengyelországban becsapódó rakétákról is: az ő ismereteik szerint is egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be. „Azok az órák, amikor sokan támadást feltételeztek, erősítik annak fontosságát, hogy mihamarabb tűzszünet legyen” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány a NATO alapcikkelyeit továbbra is kötelezőnek tekinti, tette hozzá. Elmondta továbbá, hogy a Védelmi Tanács ülésén végig kapcsolatban voltak a NATO-val, köztük Jens Stoltenberg főtitkárral és a lengyel miniszterelnökkel is.

  • Kedd este rakéta csapódott be Lengyelországban, az ukrán–lengyel határ közelében lévő Przewodównál, két ember meghalt.
  • Helyszíni riportunkban azt írtuk, hogy teljes hírzárlat van a helyszínen, több lakótömböt is lezártak a rendőrök.
  • Joe Biden amerikai elnök nem tartja valószínűnek, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétát. A NATO-főtitkár és a lengyel elnök is arról beszélt, hogy nagy eséllyel nem egy szándékos támadásról van szó.
  • Amerikai tisztségviselők szerint a rakétát Ukrajna lőhette ki egy beérkező orosz rakéta elhárítására.

Itt olvashatják folyamatosan frissülő hírfolyamunkat a fejleményekről>>>

A köztársasági elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „még mindig sok a bizonytalanság a ma esti rakétatámadás kapcsán, de egy dolog biztos, Magyarország a lengyelek mellett áll.”

Zbigniew Rau azt mondta Szijjártónak, hogy tájékoztatni fogják Magyarországot a rakétabecsapódás vizsgálatának eredményeiről. A magyar külügyminiszter a „stratégiai nyugalom” fontosságát hangsúlyozta élő bejelentkezésében. Korábban arról is beszélt, hogy nem sérült meg a Barátság Kőolajvezeték az Ukrajnát érő rakétatámadásokban, majd nem sokkal a rendkívüli kormányinfó előtt azt is bejelentette, hogy újraindult a kőolajszállítás a vezetéken.

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor kedd este összehívta a Védelmi Tanácsot, szerdán pedig kormányülést is tartottak, ahol megvitatták az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit. A miniszterelnök azt posztolta ki a kormányülésről, hogy:

„Higgadtságra van most szükség.”

Orbán Viktor a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!