Gulyás Gergely: Hősiesnek tartjuk az ukránok küzdelmét

2022. október 13. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány legitimnek tartja az ukrán kormányt – erősítette meg a Telex kérdésére Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Arra a tényre, hogy jelenleg ez az ukrán kormány van hatalmon, az Ukrajnát megtámadó orosz hadsereg pedig továbbra sem tudta likvidálni azt, a miniszter annyit mondott, hogy:

hősiesnek tartjuk az ukránok küzdelmét.

Arra a kérdésünkre viszont már kitérő választ adott Gulyás, hogy ennek a hősies ellenállásnak segítségére voltak-e a nyugati fegyverszállítmányok. A miniszter megismételte a kormány korábbi álláspontját, hogy a kárpátaljai magyarok miatt nem szállítunk fegyvert Ukrajnába:

Egy Oroszországtól függő, fegyveresen elfoglalt Ukrajna Gulyás szerint semmiképpen sem lenne megoldás.

„Az, hogy a független és szuverén Ukrajna hogyan és kihez akar integrálódni, az egy szuverén állam döntésének kellene a következménye legyen. Ez az elmúlt években nem mindig volt így”

– mondta. A miniszter szerint orosz részről érkeztek olyan nyilatkozatok, amik arra utalnak, hogy ők hajlandók tárgyalni.

A Telexnek erről a témáról és más aktuális ügyekről is lettek volna további kérdései, de Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a rendelkezésére álló időkeretre hivatkozva arra kérte kollégánkat, hogy adja tovább a mikrofont.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!