Palkovics László lemondásának híre terjed a Technológiai és Ipari Minisztériumban

Legfontosabb

2022. november 9. – 14:05

Palkovics László lemondásának híre terjed a Technológiai és Ipari Minisztériumban
Palkovics László – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics László technológiai és ipari miniszter bejelentette lemondását – értesült a Telex több egymástól független forrásból. A minisztériumban már főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről. A távozás hátterében úgy tudjuk, energiapolitikai véleménykülönbségek állnak. Információink szerint a kormányfő az energetikai válsághelyzet miatt külön Energetikai Minisztériumot akar létrehozni.

Megkerestük az ügyben Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, aki érdemben nem válaszolt, de nem is cáfolta értesülésünket:

„A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak.”

A Telex ezután kereste az ügyben a Miniszterelnökséget és Gulyás Gergelyt is. A Miniszterelnökség szerdán 15 órakor a következő közleményt adta ki:

„A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

A Telex kereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot és magát Palkovics Lászlót is. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Palkovics László 2014-ben csatlakozott a harmadik Orbán-kormányhoz, előbb az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára volt, majd 2016-tól oktatásért felelős államtitkár lett.

Palkovics László a negyedik Orbán-kormány egyik legerősebb embere volt eddig, tárcájának irányítása alá tartozik többek között az energiapolitika mellett az állami MVM, a hulladékkezelés, a közlekedés, klímaügyek, iparpolitika, technológiai fejlődés, foglalkoztatás és a környezetvédelem is.

Tavaly januárban már egyszer felmerült Palkovics lemondása, akkor a 444 írt arról, hogy benyújtotta lemondását, de Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta neki, hogy ezt felejtse el.

Idén nagy visszhangot váltott ki, amikor menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, miután elmaradt az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték, pedig az utolsó pillanatig volt esély viharra.

Ahogyan arról a pályájáról szóló Komplex cikkünkben írtuk, a zalai születésű Palkovics kemény ellenállás mellett végigverte a CEU kiűzését, az akadémiai kutatóintézetek átalakítását és a felsőoktatási modellváltást, most a kínai Fudan Egyetem magyarországi projektjét, illetve állítólag a reptér visszaszerzését kapta meg. Képességeit, munkabírását nem kérdőjelezik meg ellenfelei sem, ugyanakkor gyakran elhangzik vele kapcsolatban is a kérdés: a feladat-végrehajtásai mikor vetnek fel erkölcsi aggályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!