Kifizetési stop: késedelmi kamatot remélnek, szállítási kötelezettségeikről mesélnek a cégek

2022. szeptember 28. – 14:37

Kifizetési stop: késedelmi kamatot remélnek, szállítási kötelezettségeikről mesélnek a cégek
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án.Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mit tegyen az, akinek durvul az energiaköltsége, a bérkifizetése, de éppen a nehéz időkben nem realizál bevételt?

Már szeptember 21-től megálltak a kormányzati kifizetések, azóta az állami intézményeknek szállítók nem kapják meg a megszokott ütemezésben a munkájuk, szolgáltatásaik ellenértékét – tájékoztatta a Telexet egy informatikai cég tulajdonosa a nemrég megjelent cikkünk nyomán.

Ebben arról írtunk, hogy Orbán Viktor bizonyos kivételektől eltekintve általános kifizetési stopot rendelt el.

Ahogy többen is elmesélték, a magánszféra azért nem egy olyan pénzeszsák, amire bármikor rá lehet mutatni.

Bért, számlákat nekünk akkor is kell fizetni, ha a munkánk ellenértékét egyelőre nem kapjuk meg.

Ráadásul, amikor 15,6 százalékos, de lassan alighanem 20 százalék körüli lesz az infláció, akkor egy másfél hónappal későbbi százezer forint nem ugyanaz, mint a mai, és akinek finanszíroznia kell a készleteit és a kintlévőségeit, annak ez 1,5 százalékos veszteség.

Természetesen jó esetben ennél nagyobb a nyereséghányada egy értékesítésnek, de azért van, ahol konkrétan elviszi a jövedelmezőséget a késlekedés.

A kormány akkor jár el felelősen, ha a gazdaság kiszámíthatóságát és a szerződéses viszonyokat úgy segíti, ha egységes keretrendszert talál ki arra, hogy miként kárpótolja a gazdálkodó szervezeteket a késedelemért, bár természetesen lehetnek olyan szerződések, amelyek kitérnek ezekre az esetekre is.

– fogalmazott a lapunknak egy üzletember.

Ahogy a vállalkozó fogalmazott,

reméljük, hogy nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy egyenként kell jogi úton küzdeni a pénzünkért, mert ezekben a helyzetekben a vállalkozó mindig kénytelen mérlegelni, pereskedjen a pénzéért az állam, vagy tűrjön, mert előbbi esetben azt is kockáztatja, hogy elveszíti az államit, mint megrendelőt.

Ahogy egyik forrásunk mesélte, ő informatikai szállítóként még szerződése alapján sem teheti meg, hogy ilyenkor ne szállítson.

A rendszereknek ugyanis mennie kell. Képzeljen el egy informatikai szállítót, aki valami rendszerkritikus területen dolgozik, ő nem hagyhatja abba az országgyűlés, a kincstár, vagy az útlevélkiadás informatikai rendszereinek a karbantartását.”

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy az érintett kormányzat alá tartozó szervezeteket, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folyamatosan vizsgálja, és két jelentéstételi határideje is van: október 15. és november 15.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!