Öt nap lefagyás

2022. november 14. – 16:41

Öt nap lefagyás
Gulyás Gergely a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentette Palkovics László lemondását – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte kereken öt napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy egy viszonylag egyszerű kormányzati információ végre megerősítést nyerjen: lemondott a kormány egyik minisztere. Múlt hét szerdán dél körül futottak be az első információk több helyről is, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondott, mert a tárcájából egy különálló minisztériumba akarják kiemelni az energiaügyeket, Palkovics pedig erre azt mondta: ő nem kíván a maradékkal foglalkozni.

Mindez mostanra már nemcsak pletyka, hanem Gulyás Gergely által hivatalos megerősített tény. Igen, Palkovics László valóban lemondott. Igen, külön energiaügyi minisztérium jön létre. Igen, Palkovics László nem akart a maradékkal foglalkozni.

Egy egyszerű információt, egy miniszter lemondását, távozását napokig nem erősítették meg, vagy cáfoltak. Vajon milyen hátrányba került volna a kormány ezzel? Elő szokott fordulni az ilyen, miért nem lehet azt mondani, hogy igen, lemondott, keresik az új minisztert, és ha szükséges, átalakítják a minisztériumi struktúrát is.

Jól mutatja a rendszer zártságát, hogy maga az érintett sem nyilatkozott sehol, pedig feltehetően nem volt túl vidám a fejleményektől. Palkovics nem válaszolt a Telex kérdésére, és az az egyetlen Mol-os esemény is elmaradt, ahol egyáltalán kérdezni lehetett volna őt erről.

Egyetlen másik kormánytag sem akart/mert egyenesen válaszolni arra a kérdésre, hogy az általa kedvelt minisztertársa valóban lemondott-e. Navracsics Tibor pénteken először azt mondta, beszélt Palkoviccsal a lemondásról, aki ezzel meglepte őt, aztán gyorsan kijavította magát, hogy „már, ha tényleg lemondott”.

A múlt héten két összefoglaló cikket is szenteltünk annak, hogyan telt az idő, és hogyan nem erősítette meg hivatalosan még mindig senki azt sem, hogy Palkovics László egyáltalán lemondott-e, miközben a sajtó elég nagy találati pontossággal már az új energiaügyi miniszter, Lantos Csaba portréját írta. Igazán jellemző volt, ahogy szerdán Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője először készségesen azt válaszolta, érdeklődjünk a Miniszterelnökségnél, majd erre a Miniszterelnökség azt válaszolta: erről a miniszterelnök dönt. Gyorsan rövidre zárták ezzel a dolgot.

Visszanézve persze könnyű olvasni a sorok között, érezhető volt, hogy most nem jött élből a szokásos „hírlapi kacsázás”, „fake news”-ozás, és tudni kell értelmezni az olyan mondatokat, miszerint „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

Bárki állítja az ellenkezőjét, még Magyarországon is létezik politikai újságírás, aminek az egyik legfontosabb kérdése, hogy egy kormány személyi összetételében vagy szerkezetében történik-e változás. Ez közügy, a sajtó dolga, hogy érdeklődjön. A kormány persze élénken kommunikált, sőt tematizált ekkor is:

Üzbegisztánról.

Gulyás Gergely ma a Telex kérdésére azzal próbálta indokolni a hosszú hallgatást, hogy azért kellett várni a bejelentéssel, mert az új energiaügyi miniszter, Lantos Csaba csak vasárnap este mondott igent a tárca vezetésére, Palkovics pedig igazából csak a mai nappal távozik. Még azt is megtudhattuk, hogy a miniszterelnök marasztalni próbálta. Palkovics akár maradhatott is volna a kormányban, ha vállalja a minisztériuma romjainak vezetését.

Bármi is történt, az elmúlt öt napban egy fontos információ viszont megerősítést nyert: amikor valami váratlan történik, ráadásul nehezítve azzal, hogy a kiderülés pillanatában a miniszterelnök külföldön van, elfoglalt, esetleg éppen egy Üzbegisztánba tartó repülőgépen ül, akkor itthon a rendszer lefagy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!