Palkovics lemondásától hangos a sajtó, de a kormánytól csak Üzbegisztánról vannak hírek

2022. november 10. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint fél nap is eltelt azóta, hogy szerdán délután elkezdett terjedni Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondásának híre, sőt, állítólag már az utódja is megvan, de a kormány hivatalosan még csütörtök délelőttre sem kommunikált a lemondásról, a kérdéseket pedig szerdán azzal hárította el Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy a miniszterelnök úton van Üzbegisztánba, ezért forduljunk a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Válaszként azonban a Miniszterelnökségtől is csak annyi jött, hogy a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogják.

A kormánytól hivatalos tájékoztatás azóta sem érkezett, helyette Üzbegisztán a téma. Ide utazott ugyanis Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójára, ahová elkísérte Szijjártó Péter, Nagy Márton és Orbán Balázs, illetve még közel 60 magyar üzletember is, hogy részt vegyenek az ehhez kapcsolódó üzbég–magyar üzleti fórumon. Nagy Márton csütörtökön az üzleti fórumon méltatta a két ország közötti gyors fejlődést, amely – mint hangsúlyozta – nemcsak a politikai, hanem a gazdaság kapcsolatokra is vonatkozik. Emlékeztetett arra, hogy nyitott, exportorientált országként Magyarország kelet felé is keresi a kiviteli, üzleti lehetőségeket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szintén az üzleti fórumról adott ki közleményt. Ebben Szijjártó Péter megnyitón elhangzott beszédéről írtak: a miniszter azt mondta, hogy az üzbég piac kiváló lehetőségeket kínál a fejlett technológiát alkalmazó magyar vállalatok számára, a két ország kormánya megteremtette a kölcsönösen előnyös együttműködés feltételeit, nincsenek vitás politikai kérdések.

Csütörtökön délelőtt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke adott ki az MTI-nek tájékoztatást – Üzbegisztánról. Eszerint a gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel Szamarkandban. Orbán Viktor arról beszélt: a jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét. De Magyarország szerinte ebben a helyzetben sem lassít, sőt növeli az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal. Erősíteni kívánnak atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projektekben is. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy az üzbég diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számát évi 120-ról 170-re emelik.

Palkovics László lemondásáról szerdán azt írtuk, hogy értesüléseink szerint a minisztériumban már főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről. Úgy tudjuk, a távozás hátterében energiapolitikai véleménykülönbségek állnak. Információink szerint a kormányfő az energetikai válsághelyzet miatt külön Energetikai Minisztériumot akar létrehozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!