Navracsics Palkovics lemondásáról: Beszéltünk erről, és meglepett

Legfontosabb

2022. november 10. – 18:38

Navracsics Palkovics lemondásáról: Beszéltünk erről, és meglepett
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Navracsics Tibor kormánybiztos a Zalaegerszeg 2030-ig tartó fejlesztési koncepciójáról tartott sajtótájékoztatón a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya fogadóépületében 2021. január 16-án – Fotó: MTI/Varga György

Másolás

Vágólapra másolva

„Beszéltünk erről, és meglepett”

– nyilatkozta Navracsics Tibor a Telexnek, amikor Palkovics László lemondásáról kérdeztük. A területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszterrel Székesfehérváron, egy MCC-s rendezvényen beszéltünk.

A Telex kérdésére, hogy meglepte-e Palkovics László lemondása, Navracsics azt felelte, igen, ő is tegnap, azaz szerdán értesült róla. Majd mosolyogva gyorsan hozzátette, „már, ha tényleg lemondott”, mert tegnap meglepődve értesült erről a pletykáról.

Mindenesetre miután megtudta, beszélt is Palkoviccsal, bár hogy mit mondott neki a miniszter, azt nem árulta el, „az magánügy”. Megkérdeztük, megerősítette-e neki Palkovics a beszélgetésükben, hogy tényleg távozik a kormányból, Navracsics erre hosszú szünet után mondta a cikk elején idézett mondatot: „beszéltünk erről, és meglepett”. Hozzátette, azért is lepte meg, mert nagyon kedveli Palkovics Lászlót, nagyon sok területen még nagyon sokáig szeretne vele együttműködni – a kormányban és az egyetemi szférában is –, ezért minden váratlan és meglepő fordulat meglepi őt vele kapcsolatban, fogalmazott.

Ezután újra rákérdeztünk, hogy mint a kormány tagja tehát megerősíti-e, hogy távozik Palkovics, amire a miniszter azt felelte: „Azért nem hivatalos megerősítés, mert a miniszterelnök hozza meg a döntést.” Arról pedig, hogy Orbán döntött volna, nem tud, de nem is beszélt vele azóta. Palkovics távozásának okáról is kérdeztük Navracsicsot, azt mondta, nem tudja, mi az oka, de ezt nem is kérdezte tőle.

Szerdán írtuk meg, hogy több forrásból is úgy tudjuk, lemondott Palkovics László. A minisztériumban már főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről. A távozás hátterében úgy tudjuk, energiapolitikai véleménykülönbségek állnak. Információink szerint a kormányfő az energetikai válsághelyzet miatt külön Energetikai Minisztériumot akar létrehozni.

Megkerestük az ügyben Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, aki érdemben nem válaszolt, de nem is cáfolta értesülésünket. Azt írta:

„A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel, kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak.”

A Telex ezután kereste az ügyben a Miniszterelnökséget és Gulyás Gergelyt is. A Miniszterelnökség szerdán 15 órakor a következő közleményt adta ki: „A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

A Telex kereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot és magát Palkovics Lászlót is, de továbbra sem kaptunk választ.

Eközben elmarad egy pénteki esemény is, ahol Palkovics László lett volna a sztárvendég. A különböző közéleti eseményekre szóló meghívók rendszerezetten a Magyar Távirati Iroda Agenda nevű aloldalán szoktak megjelenni. Itt látják az újságírók, hogy milyen rendezvények várhatók a következő napokban, hetekben, és hogy azokra milyen módon lehet regisztrálni.

Az MTI Agendában szúrtuk ki a november 11-ére meghirdetett eseményt, amelyen a szervezők jelezték, hogy részt vesz Palkovics László technológiai és ipari miniszter is. „A Mol nagylengyeli telepén a Siemens Energyvel közösen megvalósítandó innovatív geotermikus technológia pilot projektjének tesztelése. Az eseményen részt vesz Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója és Nevzat Oezcan, a Siemens Energy AG gőzturbina üzletág alelnöke” – szólt a meghívó.

Miután Palkovics László lemondásának hírét szerda délután óta nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kormány, megkérdeztük a Mol sajtóosztályát, hogy Palkovics László a meghívónak megfelelően ott lesz-e pénteken a Zala megyei településen, és azt a választ kaptuk, hogy az esemény elmarad.

A kormány továbbra sem reagált érdemben Palkovics lemondásának hírére, helyette Üzbegisztánból jönnek a megszólalások Orbán Viktortól, Szijjártó Pétertől és Nagy Mártontól is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!