Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért

2022. október 5. – 07:05

frissítve

Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Sok ezren tüntettek szerdán este a Parlamentnél az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok fizetésemeléséért és a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett.
  • A koncertekkel tarkított demonstráción a hangulat békés volt. A polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok mellett felszólalt Nagy Ervin és Molnár Áron noÁr is.
  • Délután diákok szervezésében sokezres tömeg zárta le a Margit hidat Budapesten.
  • Korán reggel országos pedagógussztrájk indult a PDSZ szervezésében.
  • A tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik.
  • Reggel Budapesten volt élőlánc, amelyhez több ezer ember csatlakozott. A sor több kilométer hosszan tartott.
  • Az ezerfős falutól a fővárosig munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tanárok a közoktatás problémái miatt.
  • Vidéki és budapesti, állami, egyházi és alapítványi iskolák különböző akciókkal csatlakoztak az országos demonstrációhoz.

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium 24 dolgozója, azaz a tantestület körülbelül fele sztrájkol szerdán.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az egész napos sztrájk, élőláncos demonstrációk és flashmobok után ideje kicsit felfrissíteni a további menetrendet.

  • Negyed 3-tól négyig az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjai hirdettek élőláncot, ezután gyülekeznek az Egyetem téren közösen az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanulóival.
  • Innen fél 5-kor közösen vonulnak át a Margit hídhoz, hiszen 5-től a diákok hirdettek itt hídfoglalást.
  • A hídfoglalás este 7-ig tart majd, ezután a hídon demonstrálók együtt vonulnak át a nap utolsó programjára, a Kossuth térre.
  • A Kossuth téren a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom hirdetett szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést.
  • Mi továbbra is ott leszünk minden fontos eseményen, élőben is tudósítunk, érdemes lesz velünk tartani!

A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 34 tanára is kiállt a közoktatás jövőjéért.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Budapesten a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban is sztrájkoltak tanárok. A pedagógusok, iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek, szülők, tanulók, öregdiákok, régi tanárok élőláncos demonstrációban is részt vettek.

„Miközben körbe értük az iskolát felhangzott a ”Mi vagyunk a Grund!„ című dal és a ”Nincs tanár, nincs jövő„, ”Fizessétek ki a tanárainkat„, ”Szabad ország, szabad oktatás„ kántálása”, írta olvasónk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A körülbelül ezerfős Olasz nevű faluban, az Olaszi Általános iskolában kilenc tanár sztrájkolt.

„Mi, az Olaszi Általános Iskola alulírott tanárai szolidaritásunkat fejezzük ki miden tanártársunkkal. Elfogadhatatlannak tartjuk azokat a szankciókat, melyeket az elmarasztalt kollégáinkkal szemben alkalmaztak”.

A Facebookon az egyik résztvevő azt írta: „Felelősséget érzünk diákjaink jövőjéért. Szeretjük hivatásunkat, így kötelességünknek érezzük felhívni a figyelmet a közoktatásban tapasztalható egyre súlyosabb problémákra”.

A szakszervezet a következő nyilatkozatot adta ki:

„A pedagógusok polgári engedetlenségének oka a kormányzati jogsértés és a közoktatás állapota. A köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló (II. 11) 36/2022. kormányrendelet súlyosan csorbítja a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, és lényegében ellehetetleníti a sztrájkot, mint érdekérvényesítési eszközt.

Ebben a helyzetben a pedagógusoknak nem marad más eszköze érdekeik hatékony képviseletére, mint a polgári engedetlenség. Ezért maradéktalanul támogatjuk a pedagógusokat a jobb munkakörülményekért és a közoktatás rendbetételéért folytatott küzdelmükben. A kiváló pedagógusok politikai okokból történő eltávolítása csorbítja a diákok tanuláshoz való jogát, és rontja eredményeiket.

Tegyük világossá: ebben a helyzetben nem a tiltakozó pedagógusokat, hanem az oktatási ágazatért felelős politikusokat kell elbocsátani! Elbocsátások helyett haladéktalanul emelni kell a pedagógusok bérét, és neki kell látni a közoktatás reformjának, hiszen Magyarország jövője az oktatásban rejlik!”

Győr egyik legerősebbnek tartott általános iskolájában, a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában az 57 fős tantestületből 38-an demonstráltak szerdán, de ahogy ők maguk is mondják, „feltűnés nélküli sztrájk ez”. A tanárok ugyanis nem egyszerre, hanem napközben magukat beosztva állnak ki a jogaikért: aki épp sztrájkol, azt helyettesíti a kollégája, aki aztán később ül be a tanáriba tanítás helyett arra az egy-két órára, amíg demonstrál. Az alsóban a gyerekek szinte hiánytalanul jelen vannak, a felsős osztályokban döntött úgy néhány szülő, hogy a gyerekük ezen a napon nem megy iskolába. A Kölcsey a korábbi akciókban is részt vett, e tekintetben a legaktívabb iskolák egyike, és nemcsak náluk, hanem a városban sem érezhető sztrájkhangulat. Külső, látványos megmozdulások nincsenek, a helyi pedagógus szakszervezet délután három órakor vonul majd ki az alapvető jogok biztosának győri irodájához.

Sopronban a pedagógusok többsége már a demonstrációkban is csalódott, ezért valódi sztrájkokról kevés helyen lehet hallani. A legnagyobb összefogás a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban volt, információnk szerint az iskola negyvenkét dolgozója döntött úgy, hogy nem tanít szerdán. A nyolcosztályos gimnáziumban a végzős évfolyamnak csak a kötelező érettségi tantárgyaik szerdai órarend szerinti óráit tartják meg, a többi diák számára a tanítás a 4. órával kezdődik. Számukra reggel 7-től a 4. óra kezdetéig felügyeletet biztosít az iskola. A szülők partnerei voltak a Líceumnak, a reggeli megőrzést a 748 diákból mindössze tizenketten vették igénybe.

A tankerületi iskolákhoz tartozó intézmények közül úgy tudjuk a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola pedagógusai közül és a harkai általános iskolából csatlakoztak az országos sztrájkhoz. A Gárdonyiban egy tanító polgári engedetlenséget jelentett be, a Hunyadi támogató nyilatkozatot ad ki. Nem tudunk sztrájkoló pedagósokról sem a Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákban, sem más egyházi intézményekben. A legtöbben úgy gondolják, hogy a délután öt órára, a Széchenyi térre tervezett közös demonstráción való részvétellel ki tudják fejezni az oktatási rendszerrel szembeni elégedetlenségüket.

Pécelen szerda reggel volt flashmob, a város összes oktatási intézményének dolgozóit, szülőket, diákokat hívtak meg az eseményre. „Célunk ezzel az volt, hogy láthatóvá váljék vidéken is az elégedetlenségünk”, írta olvasónk.

„Felemelő érzés volt látni, ahogy 7 óra után egyre többen és többen álltak be a sorba, és békés sétával fejezték ki azt, hogy az oktatás ügye súlyos hátrányokat szenved Magyarországon napjainkban”.

Fotó: Olvasói Fotó / Telex
Fotó: Olvasói Fotó / Telex

Az olvasónk szerint ma már valóban az a kérdés, hogy lesznek-e óvodák, iskolák, lesznek-e pedagógusok a jövőben, akik a gyermekeket, unokákat nevelik és tanítják.

„Lélekben mi is ott vagyunk Budapesten, a nagy megmozdulások résztvevőivel, és büszkén húzzuk ki magunkat, hogy mi is csatlakoztunk hozzájuk!”

„A mellékelt kép a Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum tanárait ábrázolja, amint szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal (ők hivatalosan már nem pedagógusok, hanem oktatók, miután tavaly egy tollvonással eltörölték az összes szakközépiskola és kollégium tanárainak pedagógus-státuszát, így rájuk a Munka Törvénykönyve vonatkozik, oktatóknak nevezik őket, és az ITM alá kerültek. Egyébként ez a történet is megérne egy cikket)” – írta nekünk László.

Fotó: Olvasónk, László
Fotó: Olvasónk, László

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégiumban 27-en sztrájkolnak, kilencen támogatják őket.

„Tesszük mindezt azért, mert hisszük és valljuk, hogy az oktatás nemzeti ügy, és a diákok alapvető emberi joga a minőségi oktatáshoz való jog.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Nyilatkozatukban azt írják: „Megdöbbenve értesültünk azokról a hírekről, melyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. A kormány a sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette a tanárok számára a törvényes és egyben más társadalmi rétegek számára is látható munkabeszüntetést. A polgári engedetlenségi akciókkal a kollégák az oktatás helyzetére kívánják felhívni a figyelmet. Azt kívánjuk elérni, hogy érdemi párbeszéd induljon el, és azonnali, hatékony intézkedések valósuljanak meg ezen a területen.”

Eötvös Józseffel valljuk: „A népnek értelmi emelésében fekszik legbenső meggyőződésem szerint ezen haza egész jövője.”

A gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál közösen tiltakoztak szülők és diákok. Egy szülő azt írta lapunknak: tudomása szerint 72 pedagógusból 47-en vettek részt a sztrájkban.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Tapolcán a Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének tantestülete szerdán 7:45-től 9:30-ig és 14:00-tól 15:40-ig, a Batsányi Tagintézmény pedig 8 órától 10 óráig sztrájkolt, írja a Tapolca Média. A tanárok a tanulók szüleinek írtak levelet:

„Fejlesztő foglalkozások maradnak el, mert nincs elegendő szakember, aki a gyermekek fejlesztéséhez szakszerűen ért. Az alacsony és magalázó bérek, az egekbe szökő tanítási órák, felesleges adminisztráció miatt egyre kevesebb a pályakezdő pedagógus, lassan tényleg nem lesz, aki tanítsa a gyermekeket.”

A sztrájk szervezői levelüket azzal zárják, hogy a sztrájkot „az önök gyermekének jövője érdekében is vállaljuk”.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ebben a következőt írják:

"Mi, a Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására rendezett országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, és ezzel egyidőben sztrájkba lépünk.

Fotó: Gergely Katalin
Fotó: Gergely Katalin

Megrendülten és megdöbbenve olvastuk az utóbbi hetekben azokat a híreket, melyek polgári engedetlenséget vállaló kollégáink azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink azért nyúltak ehhez az eszközhöz, mert a jelenlegi kormány a sztrájktörvény átalakításával ellehetetlenítette a tanárok számára a törvényes és egyben más társadalmi rétegek számára is látható munkabeszüntetést. Kollégáink látható módon kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére: amit tettek, a hivatásukért, ezen keresztül a magyar diákságért, a minőségi oktatásért tették.

Tiltakozunk tehát a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáink elbocsátása ellen, és követeljük, hogy munkaviszonyukat azonnali hatállyal állítsák vissza. Nemcsak munkájuk, hanem bátor kiállásuk is példa lehet egy öntudatos, önmagáért küzdeni tudó generáció számára, jelenlétük a fiatalság oktatásában nélkülözhetetlen! A mai pedagógussztrájkkal az előzőkben említetteken túl fel akarjuk hívni a figyelmet a jelenlegi oktatási helyzet legégetőbb problémáira is.

Követeljük a pedagógusbérek azonnali rendezését annak érdekében, hogy a szakemberek pályaelhagyását megállítsuk, a pályakezdőket megtartsuk, s hogy ezzel a szakmát a legjobb diákok előtt vonzóvá tegyük! Követeljük sztrájkjogunk helyreállítását, beleszólásunkat a minket érintő ügyekbe, követeljük a tanítás szabadságát, a pedagógusok autonómiáját és megbecsülését! Az oktatás nemzeti ügy, a diákok alapvető emberi joga a minőségi oktatáshoz való jog.

Míg a tízórás Híradóban egyáltalán nem, addig a déliben a 14. hírként számolt be a pedagógussztrájkról a köztévé, közvetlenül azután, hogy az előző, kukássztrájkról szóló hírben egyértelmű felelősként kiáltották ki Karácsony Gergely főpolgármestert. A pedagógussztrájkról annyit mondtak, hogy azt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezte, és azt kérik az óvodákban, iskoláktól dolgozóktól, hogy ne vegyék fel a munkát szerdán. A magasabb bérekért és a munkaterhek csökkentéséért tüntetnek, mondták. Részletesen erről itt írtunk.

Tanárok és diákok együtt álltak ki a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola előtt és az intézmény udvarán. Közösen énekeltek dob- és gitárkísérettel, és molinókat raktak ki, rajtuk olyan feliratok szerepeltek, mint: „Szabad a sztrájk” vagy például „Most vagy soha”. Az esemény körülbelül húsz percig tartott.

Fotó: Molnár Réka / TeleX
Fotó: Molnár Réka / TeleX

“Amikor Margaret Meadtől, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe”, írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében. Úgy folytatják:

Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét. Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló

– aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.

Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat.

Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy. S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják. Ez pedig nagyon nem jó így. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban.

Tanár nélkül nincs jövő. Ezért mi, a Magyar Orvosi Kamara vezetősége ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal!"

Szolnokon a Széchenyi István Gimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai szerda reggel összegyűltek a Verseghy előtt a Tisza-parton, beszédet mondtak, elénekelték a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt. Ezután élőláncot álltak az oktatás jövőjéért, az iskola egyik tanára azt írta lapunknak: körülbelül kétszáz méter hosszú volt a sor.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Óbudán 11 óvodából hétben volt sztrájk, így a 150-et is meghaladja a munkabeszüntetéshez csatlakozó dolgozók száma. Ez azért különleges, mert jellemzően az eddigi polgári engedetlenségben és sztrájkban óvodai dolgozók nem vettek részt. Délután 3-kor a Szentlélek téren tartanak szolidaritási akciót, ahova a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanárát, Palya Tamást is várják.

A mai napon intézményünkből 22 kolléga sztrájkol. A korábbiakban gördülő formában folytattunk polgári engedetlenséget a hét különböző napjain – írta nekünk Sashalmi Melinda az Ajkai Gimnázium angoltanára.

Fotó: Sashalmi Melinda
Fotó: Sashalmi Melinda

Sashalmi a Facebook-falára írta meg gondolatait a kiállással kapcsolatban:

„Több ismerősöm szerint bátrak vagyunk, hogy nyíltan felvállaljuk véleményünket, és kiállunk a jövő generációjáért. Mi csak egyszerű pedagógusok vagyunk, olyan tanárok, akik úgy érzik, felelősséget kell vállalniuk tanítványaikért, nem a világot szeretnénk megváltani.

Csupán egy olyan világot szeretnénk, ahol a tudásnak értéke van, ahol a kitartó munkát elismerik, ahol tudják, hogy mi az értékes és mi a talmi. Vidám, derűs diákokat szeretnénk, akik nem napi 8 órát ülnek a padban, és nem kényszerülnek arra, hogy felesleges dolgokat bemagoljanak. Akik nem szorongva érkeznek az iskolába. Értő, gondolkodó emberekké szeretnénk őket nevelni, akik szilárd alapokkal rendelkeznek, nemcsak felszínes tudással, akik megfelelő értékrenddel rendelkeznek, akik azt látják, hogy a szorgalmas, becsületes munkával előbbre jutnak. Mi, tanárok szeretnénk olyan tankönyvekből tanítani, amelyek segítségével hatékonyabban tudjuk átadni a tudást.

Szeretnénk, ha megfelelő lenne a tananyag struktúrája. Ha több idő maradna a gyakorlásra, ha nem felesleges dolgokat kellene tanítanunk, hanem olyanokat (is), melyeket a mindennapi életben hasznosak lehetnek. Ha kevesebb lenne a leterheltségünk: a letanított órák, a felügyeletek, a helyettesítések, az órára való felkészülés, a dolgozatok összeállítása, kijavítása, az osztályfőnöki teendők, a felzárkóztatás, a versenyre való felkészítések, a programok, ünnepélyek szervezése nem fér bele a heti 40 órába. És szeretnénk, ha lenne, aki felváltaná a nyugdíjba vonuló kollégákat. Pályakezdő elvétve akad, aki megszerzi a tanári diplomáját, inkább más területen helyezkedik el a megalázóan alacsony kezdő fizetés miatt. Mindössze ennyit szeretnénk. Hogy legyen változás.

Legyen tanár, aki megtanítja írni-olvasni a gyerekeket, aki inspirál, aki utat mutat, aki felneveli a jövő generációját. Hogy legyenek felszabadult, érdeklődő, motivált diákjaink.”

A következő szöveggel:

„A közoktatásban dolgozó pedagógusok kollégáink és szövetségeseink. Mi azt a munkát folytatjuk az egyetemen, amelyet ők elkezdtek az iskolában. Ha a pedagógusok helyzetét ellehetetlenítik, a közoktatás teljesítményétől függő összes ágazat helyzetét lehetetlenítik el.

Ha a pedagógusokat retorzió éri azért, mert polgári engedetlenség formájában tiltakoztak a közoktatási szférában uralkodó állapotok ellen, mindenkit retorzió ér. Ezért támogatjuk a pedagógusok október 5-re meghirdetett tiltakozóakcióit, és követeljük, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központ vonja vissza a Kölcsey Ferenc Gimnázium érintett oktatóinak elbocsátására vonatkozó döntését.”

A nyilatkozatot a tanszék 15 munkatársa írta alá.

Szerdán a Karinthy Frigyes Gimnázium 34 pedagógusa sztrájkolt vagy részt vett a polgári engedetlenségben. 7:45-től jelenlegi és volt diákok, tanárok, szülők és támogatók élőlánccal vették körbe az iskola épületét, majd 8:30-tól a gimnáziumhoz közeli parkban folytatták a megmozdulást: leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen, illetve felolvasták a márciusi ifjak tizenkét pontjának mintájára megfogalmazott alapvető követeléseiket. A résztvevők a parkban kiterített papírszőnyegre írhatták fel, milyen számukra az iskola, és hogy milyenné szeretnék alakítani.

Fotó: Barischin Balázs Fotó: Barischin Balázs
Fotó: Barischin Balázs

„Mivel a törvényi keretek láthatatlanná teszik a sztrájkot, kb. annyit ér egy nap sztrájk, hogy egy nappal kevesebb bérünk lesz” – magyarázta a Telex kérdésére Molnár Attila, aki ma tiltakozásul 11 ezer forintot tépett szét a Kőbányai Szent László Gimnázium előtt.

Forrás: Molnár Attila / Facebook
Forrás: Molnár Attila / Facebook

„Ez kb egy napi bérem, ez a 220000 forint egyhuszada. Osztályfőnökként sem jobb a helyzet, azzal 240-et keresek” – írta a csalódott tanár Facebook posztjában. „35 éves vagyok, matematika, filozófia és informatika szakos tanár Kőbányai Szent László Gimnáziumban. A pályakezdőkkel azonos a fizetésem.”

Molnár maga is Szent László Gimnázium hallgatója volt, 2005-ben érettségizett, majd tanárként tért vissza az intézménybe.

„Sztrájkoltunk is, én is, sokan, összesen 47-en, volt egy engedetlenkedő is” – mondta Molnár, aki kifejezetten örül, hogy a mai napon az iskola előtt szülők és diákok szerveztek megmozdulást. A spontán pénztépéssel kicsit saját magát is meglepte, a szülők hívták ki az iskola elé, ahol köszönetet mondott a támogatásért és „kicsit elragadtatta magát”.

  • Szerda reggel 8-kor elindult az országos pedagógussztrájk, amin előzetesen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint legalább annyian vehettek részt, mint tavaly. Akkor körülbelül 28 ezer pedagógus szüntette be a munkáját, a mai számokat még nem ismerjük pontosan.
  • Sokan választották a polgári engedetlenséget, ami igaz, nem egy törvényes formája a munkabeszüntetésnek, de a sztrájktörvény elfogadása óta sokkal szabadabb formája. Többen a munkabeszüntetés mellett különböző demonstrációkkal hívták fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Például flashmobot szerveztek, ahol eltemették a közoktatás problémáit.
  • Budapesti iskolák mellett sok vidéki városban is sztrájkoltak tanárok, például Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Gödön és Szolnokon. A budai iskolák a Széll Kálmán téren demonstráltak, kilenc pesti iskola tanárai pedig a Madách téren. Ide több száz tanár és diák érkezett, akik ezek után átvonultak a Belső-pesti Tankerületi Központhoz, aminek ajtajára üzeneteket ragasztottak.
  • Budapesten a legtöbb embert megmozgató demonstráció egy élőlánc volt, amiben több ezer ember vett részt, és több kilométer hosszan nyúlt el.
  • Így várjuk tehát a folytatást, a következő nagyobb megmozdulás a diákok hídfoglalása lesz ötkor, este pedig a Kossuth téren folytatódik a koncerttel egybekötött tüntetés. Érdemes lesz továbbra is a Telexet követni.
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium közelében kedden diákok virrasztottak, szerdán pedig az iskola tanári karának nagyjából a fele tiltakozik. Vörös István Károly, a helyi sztrájkbizottság vezetője szerint a diákok jelentős része az első három órában otthon maradt, a pontosabb arányokat később tudják megmondani.

Fotó: Leőwey Klára Gimnázium tiltakozó tanárai / Facebook
Fotó: Leőwey Klára Gimnázium tiltakozó tanárai / Facebook

Pécsen még a Janus Pannonius Gimnáziumban, az Apáczai Nevelési Központban, a PTE I-es Gyakorlójában, az Árpád Fejedelemben és a Belvárosi Iskolában is tiltakoznak ma. A baptisták által fenntartott Cserepka Iskolában szeptember közepén kétnapos sztrájkot tartottak, ma a tanárok a diákokkal közös flashmobot szerveztek a nagyszünetben.

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban reggel nyolctól 22 tanár és egy titkárnő sztrájkol. Ez kicsit több, mint a tanári kar fele, három tanár és a titkárnő 8-tól 10-ig, a többiek egész nap folytatják a munkabeszüntetést. Este nyolcan csatlakoznak a Kossuth téri rendezvényhez.

Az iskola egyik tanára lapunknak azt írta: „Terveink között van plakátok, feliratok kihelyezése, rajtuk a problémák tömör megfogalmazása, pl. »elég volt az ingyen túlórákból«.

A nagyszünetben lehet, hogy énekelni fogunk az iskola színpadán, jelenleg lelki állapotunkat legjobban talán a Sárga rózsa és a Ha én rózsa volnék dalok fejeznék ki.”

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai és dolgozói a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, és ezzel egyidőben figyelmeztető sztrájkba kezdünk:

Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést.

Fotó: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai
Fotó: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai

A polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáink jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez. A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek.

Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell. Mint tudjuk, a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett. A kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a »rendcsinálás« – most már látjuk, milyen eszközökkel. Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk.

Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt. Követeljük, hogy az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba! Követeljük, hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot!

Tiltakozásunkkal az ország több iskolájával szolidaritást vállalva mi is felhívjuk a figyelmet a közoktatás és köznevelés tarthatatlan helyzetére: gyökeres, rendszerszintű átalakítást követelünk, amelyet nem kézivezérléssel hajtanak végre. Követeljük, hogy ez az átalakítás a napi politikai céloktól mentesen, ne szakfelügyelőkkel, hanem valódi szakértőkkel menjen végbe, akiket a pedagógus társadalom hatalmaz fel egy, a 21. század kihívásainak megfelelő koncepció kidolgozására.”

A Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és az önként csatlakozó diákjai szerda délelőtt 10 órakor egy rövid flashmob keretében kivonultak az iskolából, és a Külső Szilágyi úton körülbelül 10 percre leállították a forgalmat.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

„Elénekeltük a Fölszállott a páva című népdalt, és 1 perces csenddel jeleztük, hogy ez a csend lesz minden iskolában, ha nem történik változás, mivel nem lesz tanár, aki a diákokat tanítsa”.

Akciójukkal tiltakozásukat szeretnék kifejezni a közoktatás jelenlegi állapota miatt, és szolidaritást vállalnak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott kollégáikkal.

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban szerda reggel 7:15 és 7:30 között fekete ruhás sorfal volt az iskola előtt, amit a tanárok szerveztek, néhány szülő pedig spontán csatlakozott hozzájuk. Az iskola egyik pedagógusa lapunknak azt írta:

„Több mint 40 tanár aláírta előzőleg, hogy szeretnének sztrájkolni, amihez az iskolavezetés elméletben hozzá is járult, de az erre vonatkozó tanári értekezletet – hogy ez valójában mégse történjen meg – épp arra az időpontra hívták össze, ameddig szabály szerint a szülőket előzetesen értesíteni kellett volna sztrájkról (így azt már nem lehetett megtartani).”

Hivatalos így sztrájk nincs az iskolában, de írásban több mint 40 tanár fejezte ki a sztrájk szándékát.

„Minden ellentétes híreszteléssel szemben a református egyházi iskolában ugyanannyi a tanári fizetés, mint az állami iskolákban.”

Szerdán zárva tart az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) mindkét telephelye, gyermekfelügyeletet viszont biztosítanak. Az AKG pedagógusai szolidaritásukról biztosítják az oktatás helyzetéért aggódó, sztrájkjogtól megfosztott kollégáikat, és különösen a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátottakat, írja az iskola honlapján. Az iskola egy tanára lapunknak azt mondta: „Ez nem rólunk szól, hanem az oktatásról, az mindenkinek az ügye. Ha én nem tanár lennék, akkor is fontosnak tartanám, hogy megfizetett, megbecsült tanárok megfelelő körülmények között tanítsák a gyerekeinket.” Szerinte a kirúgásokkal az ügy egy másik szintre lépett, és nem engedhetik meg, hogy megfélemlítsék őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!