Győrben „feltűnés nélküli a sztrájk”, a soproni Líceumban 42-en nem tanítottak

2022. október 5. – 13:57

frissítve

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győr egyik legerősebbnek tartott általános iskolájában, a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában az 57 fős tantestületből 38-an demonstráltak szerdán, de ahogy ők maguk is mondják, „feltűnés nélküli sztrájk ez”. A tanárok ugyanis nem egyszerre, hanem napközben magukat beosztva állnak ki a jogaikért: aki épp sztrájkol, azt helyettesíti a kollégája, aki aztán később ül be a tanáriba tanítás helyett arra az egy-két órára, amíg demonstrál. Az alsóban a gyerekek szinte hiánytalanul jelen vannak, a felsős osztályokban döntött úgy néhány szülő, hogy a gyerekük ezen a napon nem megy iskolába. A Kölcsey a korábbi akciókban is részt vett, e tekintetben a legaktívabb iskolák egyike, és nemcsak náluk, hanem a városban sem érezhető sztrájkhangulat. Külső, látványos megmozdulások nincsenek, a helyi pedagógus szakszervezet délután három órakor vonul majd ki az alapvető jogok biztosának győri irodájához.

Sopronban a pedagógusok többsége már a demonstrációkban is csalódott, ezért valódi sztrájkokról kevés helyen lehet hallani. A legnagyobb összefogás a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban volt, információnk szerint az iskola negyvenkét dolgozója döntött úgy, hogy nem tanít szerdán. A nyolcosztályos gimnáziumban a végzős évfolyamnak csak a kötelező érettségi tantárgyaik szerdai órarend szerinti óráit tartják meg, a többi diák számára a tanítás a 4. órával kezdődik. Számukra reggel 7-től a 4. óra kezdetéig felügyeletet biztosít az iskola. A szülők partnerei voltak a Líceumnak, a reggeli megőrzést a 748 diákból mindössze tizenketten vették igénybe.

A tankerületi iskolákhoz tartozó intézmények közül úgy tudjuk a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola pedagógusai közül és a harkai általános iskolából csatlakoztak az országos sztrájkhoz. A Gárdonyiban egy tanító polgári engedetlenséget jelentett be, a Hunyadi támogató nyilatkozatot ad ki. Nem tudunk sztrájkoló pedagósokról sem a Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákban, sem más egyházi intézményekben. A legtöbben úgy gondolják, hogy a délután öt órára, a Széchenyi térre tervezett közös demonstráción való részvétellel ki tudják fejezni az oktatási rendszerrel szembeni elégedetlenségüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!