„Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt” – a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium nyilatkozata

2022. október 5. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai és dolgozói a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, és ezzel egyidőben figyelmeztető sztrájkba kezdünk:

Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést.

Fotó: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai
Fotó: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai

A polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáink jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez. A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek.

Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell. Mint tudjuk, a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett. A kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a »rendcsinálás« – most már látjuk, milyen eszközökkel. Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk.

Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt. Követeljük, hogy az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba! Követeljük, hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot!

Tiltakozásunkkal az ország több iskolájával szolidaritást vállalva mi is felhívjuk a figyelmet a közoktatás és köznevelés tarthatatlan helyzetére: gyökeres, rendszerszintű átalakítást követelünk, amelyet nem kézivezérléssel hajtanak végre. Követeljük, hogy ez az átalakítás a napi politikai céloktól mentesen, ne szakfelügyelőkkel, hanem valódi szakértőkkel menjen végbe, akiket a pedagógus társadalom hatalmaz fel egy, a 21. század kihívásainak megfelelő koncepció kidolgozására.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!