„A diákoknak kell kiállniuk a tanáraikért, mert már ennyire tarthatatlan a helyzet” – több százan tüntettek Pécsen

2022. október 4. – 22:26

frissítve

„A diákoknak kell kiállniuk a tanáraikért, mert már ennyire tarthatatlan a helyzet” – több százan tüntettek Pécsen
Fotók: Gűth Ervin
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Több pécsi középiskola diákja a szimpátiatüntetést tanáriakért és saját jövőjük érdekében hirdették meg.

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium közelében, a Szent István téren, a szökőkúthoz szervezett virrasztáson megjelentek először mécseseket gyújtottak, majd rövid, dinamikus beszédek következtek. A közvilágítás a térnek ezen a részen épp nem működött – ami a pécsi tüntetések történetében egyáltalán nem szokatlan –, és ezúttal is nehezítette a szervezők dolgát.

A felszólalók elsősorban a belvárosi középiskola diákjai voltak: a sort Rekettye Balázs, a tüntetés bejelentője kezdte. Klebelsberg Kuno magyar oktatással kapcsolatos gondolataival indította mondandóját, hozzátéve, kár, hogy ezek még ma is aktuális problémák. Teljesen élhetetlennek nevezte a magyar oktatási rendszert, amiben az egyetemi felvételinél a nyelvtudást kevésbé értékelik, mint a katonai szolgálatot.

Ezután Herczeg Adrienn színésznő, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola drámatanára folytatta, aki szomorúságát fejezte ki, hogy a diákoknak kell kiállniuk a tanáraikért, mert már ennyire tarthatatlan a helyzet. És közben boldogságának is hangot adott, hogy diákok tenni akarnak a jogaikért és a tanárokért.

Több diák felszólalása következett, köztük Szabó Bendegúzé, aki általános iskolai emlékeit stand up-os elemekkel gazdagítva elevenítette fel. Falusi iskola tanulójaként azt hitte, hogy tanárok, pedagógusok csak öregek lehetnek. Voltak tanárai, akik meghaltak, voltak, akik nyugdíjba mentek. „Így végül természettudományos tárgyakat olyanok tartottak, akikkel együtt próbáltuk kitalálni, hogy mit is kellene megtanulnunk” – tette hozzá.

A nem sokkal nyolc óra előtt véget érő beszédek után a szervezők lehetőséget biztosítottak, hogy a megjelentek is felszólalhassanak. Ezzel többen éltek is, egy hibátlan előadásban előkerült Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című verse is. A virrasztást éjfélig jelentették be a szervezők, akik transzparensek készítésére buzdították a résztvevőket.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!