Kétnapos tanársztrájk: egy pécsi iskolában a gyerekek nagy része otthon maradt

2022. szeptember 19. – 10:23

Kétnapos tanársztrájk: egy pécsi iskolában a gyerekek nagy része otthon maradt
Fotó: Gűth Ervin
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel nyolckor kockás ingben álltak ki a Cserepka Iskola sztrájkoló tanárai az intézmény elé. Kétnapos munkabeszüntetésre készülnek, a vezetőség és a fenntartó tudomásul vette a tiltakozást, a szülők nagyon támogatóak.

A tantestület jelentős többsége – a sztrájkolók szerint 80 százalékuk – vesz részt a megmozdulásban. A baptisták fenntartásában lévő pécsi általános és középiskolában a tavasszal módosított sztrájktörvény szerint szervezték meg a tiltakozást. Azaz a gyermekfelügyeletről gondoskodnak. A sztrájkot egyelőre csak kétnaposra tervezik, elsősorban azért, mert a legtöbb kolléga több munkabeszüntetést anyagilag nem engedhet meg magának. Az iskola szülői közössége rendkívül támogató, hétfő reggeli iskolakezdéskor az intézménybe járó 500 főből nagyjából negyven diák jelent meg. Ezek többsége általános iskolás, akiknél nehezen lehetne megoldani az otthonmaradást.

A cserepkás tanárok múlt héten kiadtak egy közleményt, amiben a pedagógusok munkájának anyagi és társadalmi megbecsülésének hiányára szeretnék felhívni a figyelmet. Azt is követelik, hogy béreiket közelítsék – az EU ajánlásának megfelelően – a diplomás átlagbér 80 százalékhoz. Ennek eléréséhez már most érdemi lépéseket várnak, nem csak 2028-ig.


Nincsenek egyedül

Országszerte ismét egyre több helyen tiltakoznak a pedagógusok a közoktatásban tapasztalható problémák miatt. Pécsen a múlt héten a Janus és Leőwey gimnáziumok tanárai, valamint megyei pedagógia szakszolgálat gyógypedagógusai, konduktorai és munkatársai vállaltak szolidaritást a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő kollégáikkal.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!