A XX. kerületi Nagy László Gimnázium több mint negyven tanára írt alá közös nyilatkozatot

2022. október 5. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a következőt írják:

"Mi, a Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására rendezett országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, és ezzel egyidőben sztrájkba lépünk.

Fotó: Gergely Katalin
Fotó: Gergely Katalin

Megrendülten és megdöbbenve olvastuk az utóbbi hetekben azokat a híreket, melyek polgári engedetlenséget vállaló kollégáink azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink azért nyúltak ehhez az eszközhöz, mert a jelenlegi kormány a sztrájktörvény átalakításával ellehetetlenítette a tanárok számára a törvényes és egyben más társadalmi rétegek számára is látható munkabeszüntetést. Kollégáink látható módon kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére: amit tettek, a hivatásukért, ezen keresztül a magyar diákságért, a minőségi oktatásért tették.

Tiltakozunk tehát a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáink elbocsátása ellen, és követeljük, hogy munkaviszonyukat azonnali hatállyal állítsák vissza. Nemcsak munkájuk, hanem bátor kiállásuk is példa lehet egy öntudatos, önmagáért küzdeni tudó generáció számára, jelenlétük a fiatalság oktatásában nélkülözhetetlen! A mai pedagógussztrájkkal az előzőkben említetteken túl fel akarjuk hívni a figyelmet a jelenlegi oktatási helyzet legégetőbb problémáira is.

Követeljük a pedagógusbérek azonnali rendezését annak érdekében, hogy a szakemberek pályaelhagyását megállítsuk, a pályakezdőket megtartsuk, s hogy ezzel a szakmát a legjobb diákok előtt vonzóvá tegyük! Követeljük sztrájkjogunk helyreállítását, beleszólásunkat a minket érintő ügyekbe, követeljük a tanítás szabadságát, a pedagógusok autonómiáját és megbecsülését! Az oktatás nemzeti ügy, a diákok alapvető emberi joga a minőségi oktatáshoz való jog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!