Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért

2022. október 5. – 07:05

frissítve

Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Sok ezren tüntettek szerdán este a Parlamentnél az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok fizetésemeléséért és a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett.
  • A koncertekkel tarkított demonstráción a hangulat békés volt. A polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok mellett felszólalt Nagy Ervin és Molnár Áron noÁr is.
  • Délután diákok szervezésében sokezres tömeg zárta le a Margit hidat Budapesten.
  • Korán reggel országos pedagógussztrájk indult a PDSZ szervezésében.
  • A tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik.
  • Reggel Budapesten volt élőlánc, amelyhez több ezer ember csatlakozott. A sor több kilométer hosszan tartott.
  • Az ezerfős falutól a fővárosig munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tanárok a közoktatás problémái miatt.
  • Vidéki és budapesti, állami, egyházi és alapítványi iskolák különböző akciókkal csatlakoztak az országos demonstrációhoz.

Egyik olvasónk küldte el nekünk, hogy a Közút Figyelő kameráin is látszik, mekkora tömeg gyűlt össze a mai hídfoglalós tüntetésen este 6 körül: gyakorlatilag megtelt a Margit híd és a Jászai Mari tér környéke, több ezer fős lehetett a tömeg. Helyszíni tudósítónk azt mondta, hogy a Nyugati pályaudvar felől érkezőknek a szervezők bemondták: a híd és a Jászai Mari tér megtelt, aki nem szereti a tömeget, menjen a Kossuth térre.

Olvasói fotó / Közút Figyelő Olvasói fotó / Közút Figyelő
Olvasói fotó / Közút Figyelő

Este fél hatkor is híradó következett az évi 130 milliárd forintból működő M1 csatornán. Novák Katalin csütörtöki máltai látogatása és Szijjártó Péter nyilatkozata után sorra kapcsolták a helyszíni tudósítókat.

Na nem a hídfoglalásról vagy más tüntetésről jelentkeztek be, hanem 3-4 perces riportokat adtak le:

  • a markazi tojásmúzeumról,
  • a berettyóújfaluli mesekiállításról és
  • a soproni trófeakiállításról.
Fotó: M1 – Híradó / YouTube
Fotó: M1 – Híradó / YouTube

Frissítés: A 18 órakor kezdődő híradóban már beszámoltak a hídfoglalásról, és élő képet is mutattak a helyszínről. Kiemelték, hogy baloldali politikusok is csatlakoztak. 18:32-kor pedig az MTI is hírt adott a tüntetésről „Demonstráló diákok lezárták a Margit hidat” címmel.

Leállt a Telex élő adása, és fotóriporterünk képet is csak nehezen tud küldeni a helyszínről. Ennek az az oka, hogy nagyon sokan vannak a hídon, telítődött a mobilhálózat és lelassult az adatátvitel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A hídfoglalást a Grund diákmozgalom szervezte. A demonstrációt bejelentették, azt a rendőrség tudomásul vette. A program szerint mostantól hivatalosan dobolás, éneklés, illetve a szervezők krétákat is ki akarnak osztani, hogy a tüntetők rajzoljanak üzeneteket az aszfaltra. A hídfoglalás hivatalosan 19 óráig tart.

Ápolók is nyilatkoztak a Telexnek. Azt mondták, hogy velük is ugyanazt csinálják, mint a tanárokkal, sokan hagyják el közülük is a pályát és az országot a rossz munkakörülmények miatt, ezért is szolidárisak a tanárokkal.

„Mindenkit érint az oktatás ügye, kell a jó tanár.”

Fantasztikusnak nevezték, hogy ilyen sok diák állt ki a tanárokért.

Az eredeti terv az volt, hogy fél 6-tól kezdődik csak a hídfoglalás, de a Jászai Mari térre érkezők már 5 óra után nem sokkal az úttestre álltak a hídon. A szervezők ezért bejelentették, mostantól nincs más dolga az itt lévőknek, mint az, hogy tömörüljenek a hídon. És közben még érkeznek is. A Nyugati pályaudvar felől még nagyon sokan jönnek, a villamos a két megálló között megállt, a szervezők továbbra is a híd közepe felé terelik az embereket. A hídfoglalás hivatalosan 19 óráig tart.

Fotó: Halász Nikolett/Telex
Fotó: Halász Nikolett/Telex

A Telex élő tudósításában egy nyugdíjas tanár is megszólalt. Az idei tanévben ment nyugdíjban, és elmondta, hogy a nyugdíja több, mint amennyi a tanári fizetése volt. Szerinte nem csak a tanárok alacsony fizetése miatt tiltakoznak most, az egész oktatásügy lezüllesztése a tragikus, amibe az iskolák állapota és a tanterv szerkezete is beletartozik.

Az Egyetem térről indult nagyrészt apáczais és trefortos diákok megérkeztek a Margit hídhoz. Az itt várakozók tapssal fogadják őket. A szervezők megpróbálják az embereket beljebb terelni a hídon, mert az érkező több száz fős tömeg nem fér fel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nemrég a Kossuth térnél tartott az a több száz diák, akik az Egyetem tértől indultak el a Margit híd felé. Hamarosan ők is megérkeznek oda, amit az ott lévő nagyobb tömeg már le is zárt.

Sokan vannak az úttesten a hídon. Az eredeti terv az volt, hogy 17:30-kor zárják csak le a hidat, de az ide érkezők már mind az úttesten állnak. Az autók már nem tudnak átjutni. A szervezők azt kérték, hogy a villamosokat engedjék át.

Fotó:Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó:Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó:Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Gyülekeznek az emberek a Margit híd elfoglalására. A meghirdetett és a rendőrség által tudomásul vett demonstráció 17 órakor kezdődik. A tervek szerint 17:30-kor beszédeket tartanak itt, majd 17:35-18:00 óra között lezárják a hidat. A megmozdulást a Grund nevű diákcsoport szervezi.

Mostanra pár száz fős lett az a csoport, ami az Egyetem térről a Margit híd felé tart, amit fél 6-tól terveznek lezárni. A diákok a Papnevelde utcában sétálnak a járdán, a forgalmat csak akkor tartják fenn, mikor átmennek az úttesten. A menet első fele már elhagyta a Vörösmarty teret. Az autósok dudálással bíztatják a vonulókat, zúg a „nincs tanár, nincs jövő”.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex


„Mi, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium alulírott dolgozói 2022. október 5-én, az oktatás világnapján polgári engedetlenségi mozgalomban, illetve sztrájkban veszünk részt, hogy kifejezzük tiltakozásunkat az oktatás válságos állapota miatt” – írják közleményükben az oktatók. Majd hozzáteszik,

„követeljük:

– az oktatásban dolgozók bérének megnyugtató rendezését
- a diákok és tanárok kötelező óraszámának csökkentését
- az intézményi autonómia helyreállítását
- a korszerűtlen tananyag és oktatási rendszer átfogó reformját
- önálló Oktatási Minisztérium felállítását
- az oktatásban dolgozók (valódi!) sztrájkjogának helyreállítását
- a véleményük miatt elbocsátott kollégák visszavételét
- a fenyegető és cinikus kommunikáció helyett érdemi párbeszédet
- a pedagógusigazolvány hivatáshoz méltó formátumának visszaállítását!

Tanár nélkül nincs oktatás, oktatás nélkül nincs jövő!”

A Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 29 tanára fejezte ki tiltakozását reggel az oktatás helyzete és az utóbbi időben, a polgári engedetlenség miatt elbocsátott kollégák miatt. Reggel az iskola épülete előtt a szülők, a diákok és a tanárok egymás kezét fogva tartottak élőláncot, miközben a Mi vagyunk a grund c. dalt énekelték. 8 órától ugyancsak az iskola épülete előtt a gimnázium tiltakozó tanárai nyilatkozatot tettek, miközben a velük szolidaritást vállaló szülők és diákok festékbe mártott tenyerükkel írták alá a saját, szolidaritási nyilatkozatukat a kihelyezett hatalmas papírfelületen. Végezetül közösen rótták le kegyeletüket Nemecsek Ernő jelképes ravatalánál. Napközben az iskola aulájában diák-tanár fórumot rendeztek a szünetekben, amelyen az érdeklődő diákokkal a jelenlegi oktatási problémákról beszélgettek. Délután több tanár is Budapestre indul, hogy részt vegyen a Margit hídra szervezett demonstráción.

Fotó: Bellai László
Fotó: Bellai László

A budapesti Egyetem téren a meghirdetett négyórás időpont után körülbelül száz diák gyülekezik. A tanulók a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt éneklik, ami a tiltakozások himnusza lett. A diákok a tanáraik mellett szeretnének kiállni az akciójukkal, közülük kiemelték a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusait. „Azért tüntetünk, hogy üzenjünk a hatalomnak”. Fél ötkor a Margit hídhoz indulnak, ezalatt nem fogják akadályozni a forgalmat, ígérik.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Pécsen is átadták a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közös indítványát a helyi ombudsman hivatalának. A petícióban összefoglalják, hogyan sérülnek a gyermekek, a szülők és a pedagógusok jogai az oktatásban, és emiatt vizsgálatot kezdeményeznek Kozma Ákos ombudsmannál.

Ugyanabban az időben országosan több helyszínen történt meg a petíció átadása, Pécs mellett Győrben, Budapesten és Miskolcon is. Szegeden az iroda nyitvatartása miatt már tegnap átadták a petíciót az ottani hivatalnak.

„Alulírottak, a PMPSZ Gödöllői Tagintézményének dolgozói 2022.10.05-én vállaljuk, hogy polgári engedetlenségben valamint sztrájkban veszünk részt, miután nincs más lehetőségünk kiállni az oktatás ügyéért, a gyermekek, diákok, és önmagunk érdekeiért. Figyelemfelkeltő akciónkban nem tantestületként vagy azt képviselve veszünk részt!” – kezdik a nyilatkozatot.

„Kijelentjük, hogy döntésünk nem a tagintézményünk vezetősége, kollégáink, valamint az azt felügyelő, és irányító tankerület ellen irányul, hanem állampolgári kötelességünknek érezzük felszólalni az alaptörvényben foglalt jogainkért, az oktatás kiemelt fontossága mellett. Tettünk esetleges következményeivel tisztában vagyunk, azokat vállaljuk” – írják.

A közleményben tiltakoznak többek között az oktatásban dolgozók sztrájkjogának ellehetetlenítése ellen, a pedagógusoknak a hatalom általi megfenyegetése ellen, a Kölcsey Gimnázium munkájuktól eltanácsolt pedagógusait ért arrogáns, hatalommal való visszaélés ellen. És kiállnak többek között a gyermekek minőségi neveléséért és oktatásáért, a szakmai és tárgyi, infrastrukturális feltételek biztosításáért, a pedagógiai szabadságért.

Kiállásukkal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy „oktatás nélkül egy ország jövője meg van pecsételve. A pedagógus munkája nem más, mint a jövőbe való hosszú távú befektetés, amit most a jelenben szabotálnak, ezért most a jelenben kell helyreigazítani országunk jövőjéért.”

Ma délelőtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is Székesfehárváron járt egy egyházi iskolai beruházás átadásán – valószínűleg Rétvári Bencével együtt. A városban közben több állami iskolában is éppen demonstrációk zajlottak. A Vasvári Pál Gimnáziumban reggel tanárok és diákok álltak ki demonstrálni az épület elé. A nap folyamán a diákok összegyűltek, és felírták egy papírra, hogy miért fontosak a tanárok, majd ezekkel a papírokkal teleragasztották az iskolát. Miért fontosak a tanárok? Az egyik papíron ez olvasható: „Mert egy csomó dologra megtanítanak minket önzetlenül.”

Fotó: Brunner-Tóth Andrea
Fotó: Brunner-Tóth Andrea

A Németvölgyi Általános Iskolában 24 tanár tiltakozott.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskolában heten sztrájkolnak. Mint a Telexnek elküldött nyilatkozatukban írják:

  • Felháborítónak tartjuk, hogy a rendszer arra számít, hogy a betöltetlen pedagógusállásokat nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával oldják meg, mert nincs elég aktív pedagógus a pályán és nincs utánpótlás sem.
  • Felháborítónak tartjuk a döntéshozók álszent kommunikációját a pedagógusok hivatástudatával, megbecsültségével, bérezésével kapcsolatban. A problémákat inkább elfedik, a felelősséget hárítják.
  • Felháborítónak tartjuk, hogy a magukért és a jövő generációjáért kiálló pedagógusokat megfélemlítik, kirúgják (mintha ezek az elbocsátások nem csorbítanák a gyermekek tanuláshoz való jogát, jövőbe vetett hitét).
  • Felháborítónak tartjuk, hogy a rendszer arra számít, hogy a szülők oldják meg a tankerületek feladatait.

Az alapvető jogok biztosának Falk Miksa utcai hivatalánál adta át petícióját a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A petícióban összefoglalják, hogyan sérülnek a gyermekek, a szülők és a pedagógusok jogai az oktatásban, és emiatt vizsgálatot kezdeményeznek Kozma Ákos ombudsmannál. A petíciót hárman vitték be a hivatalba.

A szakszervezetek összehangoltan cselekednek, mert a budapesti helyszínnel egy időben Győrben, Miskolcon és Pécsen is hasonló akció zajlik az alapvető jogok biztosának területi hivatalainál. Szegeden az iroda nyitvatartása miatt már tegnap átadták a petíciót az ottani hivatalnak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Délután három órára szervezte a Pedagógusok Szakszervezete tiltakozását és petíciója átadását, az alapvető jogok biztosának győri irodájához vonultak ki a résztvevők. Három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) szakszervezeti vezetője szólalt fel, beszéltek ódivatú tankönyvekről, totális arctalanságról, folyamatos adminisztrációról.

„Ne nézzenek tovább hülyének, és ne tiltsák a sztrájkhoz való jogunkat.”

– mondták arról, miért vannak itt az ombudsmani hivatal előtt.

Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 233 betöltetlen pedagógusi állás van, Vasban 110, Zalában 97. „Helyettünk dolgozunk, ingyen.”

Öt órakor a „Szívügyünk a köznevelés” csoport flasmobot szervez a belvárosi szökőkúthoz. Az akciót „hídfoglalásnak” nevezik ők is, annyit azért tudni kell, hogy ez a híd látványosság a szökőkútnál, nem tömegközlekedésre használják. De ezzel is csatlakozni szeretnének a budapesti hídfoglalók akciójához.

Napközben a győri Bercsényi-szakközépiskolában a tantestület kockás ingben, táblát tartva tiltakozott. A nap eddigi leglátványosabb akciója a Győr szomszédságában fekvő Győrújbaráton volt, ott reggel az iskola előtt élőlánccal demonstráltak a szülők és a pedagógusok. Mindez a becsengetésig tartott, az oktatás nyolckor zavartalanul elindult.

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Montessori Tagiskolájának kilenc pedagógusa szerdán csatlakozott sztrájkhoz. Reggel a szülők, nagyszülők transzparensekkel várták a pedagógusokat, így fejezték ki támogatásukat, valamint az iskola felé vezető járdát támogató üzenetekkel írták tele.

Mi is sztrájkolunk egymásért, a gyerekekért, a JÖVŐÉRT!

– írta lapunknak a a sztrájkbizottság elnöke.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 47 pedagógusa sztrájkolt szerdán. Egy rögtönzött élőláncot is alkottak az iskola előtt, melyben a pedagógusokon kívül szülők és gyermekek is részt vettek.

Mindenki tudja, hogy alulfinanszírozott a közoktatás és pocsékul keresnek a gyerekeket oktató és nevelő pedagógusok, de nem olyan könnyű számszerűsíteni, hogy ez a kevés pontosan mit jelent. Írtunk ezért egy cikket, amelyben a hasonló végzettséget igénylő szakmákhoz, valamint a többi fejlett ország tanárfizetéseihez hasonlítva mutatjuk be, pontosan mi a helyzet.

Az eredmény pedig sokatmondó: ma egy középiskolai tanár kevesebb mint felét viszi haza egy elemző közgazdász fizetésének, és kicsit több mint a negyedét egy szakorvos bérének. Az általános iskolás tanároknál és tanítóknál még rosszabb a helyzet, az egész pályáról pedig sokat elmond, hogy egy tanár alapbére több mint 40 év tapasztalattal sem éri el az átlagfizetést.

Az erről szóló teljes cikkünk itt olvasható.

„A BMSZC Neumann János Informatikai Technikum munkavállalója ezúton nyilatkozom, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete által bejelentett sztrájkkövetelésekkel egyetértek.

Fotó: Mező György
Fotó: Mező György

Mivel a törvényi szabályozás továbbra sem ad lehetőséget arra, hogy részt vegyek a 2022. március 16-i sztrájkhoz hasonlóan a 2022. október 5-i sztrájkban, ezért ezúton jelentem be, hogy a sztrájk résztvevőivel szolidaritást vállalok, ezzel a magasabb keresetért és a munkaterhelés csökkentése érdekében folytatott küzdelmüket támogatom.

Együttérzésemet fejezem ki az elégedetlenségnek hangot adó pedagógusok felé, és felháborítónak tartom, hogy ezért a munkáltatójuk retorziókat alkalmaz” – írja közös közleményében az intézmény 39 munkatársa.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanárai egy Klebelsberg Kuno-idézettel fejezték ki szolidaritásukat a sztrájkoló kollégáik mellett. A Facebookra feltöltött nyilvános fotón a gimnázium negyvennyolc tanára tartja a molinót, amin azt írják: „A tudomány birodalmában nem lehet bürokráciával és policiával dolgozni”.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A Szent Imre az ország legjobb egyházi fenntartású iskolája. Az egyik tanár azt mondta a Telexnek, hogy tudomása szerint ez az első alkalom, hogy az iskola tanárai nyilvánosan kiállnak a sztrájkoló pedagógusok mellett. De mint utólag kiderült, a iskola tanárai februárban már indítottak egy petíciót a tanárok helyzetének javításáért.

„A keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola három tanárának egyike vagyok, akik a mai napon sztájkolnak”

– írta lapunknak Tihanyi Rita, az iskola egyik pedagógusa.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Szóban értesítette szeptember közepén a Közép-Budai Tankerületi Központ az I. Kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola öt felsős osztályfőnökét arról, hogy azonnali hatállyal csökkentik a fizetésüket. Ez az az iskola, amelynek tanárai augusztus végén a Facebookon kerestek diákokat az iskolába ahhoz, hogy ne kelljen összevonni osztályokat. Az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ (Klik) azzal indokolta ezt, hogy az osztályokban kisebb lett az osztálylétszám, ezért az osztályfőnököknek „kevesebb lett a dolga”. Az öt tanár szerint viszont ez a lépés elfogadhatatlan és felháborító, mivel 1-2 gyerekkel kisebb osztálylétszám esetén sem csökkennek az osztályfőnökök adminisztrációs és egyéb terhei, és a gyerekeket illető felelősségük sem.

A szülők petíciót indítottak, amit több, mint 120-an írtak alá. Szeptember 30-án elvitték a Közép-Budai Tankerületi Központ székhelyére. A dokumentumot a tankerületi igazgatója egy beosztottja vette át. A petícióban a szülők október 5-ét jelölték ki határidőnek arra, hogy a tankerületi vezető semmisítse meg az intézkedést, ellenkező esetben a sajtóhoz fordulnak és más akciókat szerveznek. A kijelölt napig a Klik írásban azt válaszolta, hogy 15 nap múlva reagálnak majd. A szülők folytatják a tiltakozást. További részletek cikkünkben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!