Petíciót adtak át a szegedi pedagógusok az ombudsmannak

2022. október 4. – 17:25

frissítve

Petíciót adtak át a szegedi pedagógusok az ombudsmannak
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést és petícióátadást szervezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Csongrád-Csanád megyei szervezete és a Pedagógusok Szervezete (PSZ) Szegeden a Magyar Ede térre szerda délutánra. Előzetesen a szervezők a Facebook-eseménynél azt írták, hogy felolvassák a PSZ és a PDSZ petícióját, amely összefoglalja a közoktatásban tapasztalt jogsérelmeket, és vizsgálatot szeretnének kezdeményezni Kozma Ákos ombudsmannál, beszédet pedig Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára fog mondani. A Szegeder cikke.

A tüntetés 15 órakor kezdődött, és nagyjából 50–60 fő vett részt. A PDSZ és a PSZ azzal indokolja a petíciót, hogy a nagy pedagógussztrájk után az ombudsman felhívást tett közzé, melyben részletezte, milyen alapvető jogok illetik meg a gyermekeket az oktatás terén, viszont a két szervezet szerint a tanárhiány miatt sérülnek a gyermekek ezen jogai a szülők neveléshez való jogával együtt. Bedő azt fejtette ki, mennyire nem partner a kormány a tárgyalásokban. „Húzzák az időt, hátha kifáradunk.”

Szerinte példát akarnak statuálni a Kölcseyből kirúgott tanárokkal, de ez csak olaj a tűzre, majd visszaadta a szót Tarnay Attilának, a PSZ megyei elnökének, aki felolvasta a petíciót. Ebben indítványozzák, hogy indítsanak eljárást a tanárhiány kivizsgálására, mert az sérti a gyermekek oktatáshoz való alapjogát és azt, hogy mindenkinek joga van az alapvető testi és szellemi fejlődéshez. Továbbá azt szeretnék, ha a kormány kiegészítené a tanárok bérét, javítanák a tanárok megbecsültségét és azt, hogy az elvégzett munkáért arányos fizetést kapjanak a pedagógusok. Minőségi környezetet szeretnének a diákok számára.

Ezt követően átvonultak a száz méterre található Alapvető Jogok Biztosának területi irodájához, ahol már várta őket az ombudsman területi referense, azonban az épületbe a sajtó munkatársait már nem engedték be. Húsz perc után Tarnay Attiláék kijöttek és közölték a tüntetőkkel, hogy a területi referens átvette a petíciót, amelyet továbbítani fog a fővárosba, ahol az ügyintézés zajlik.

Szegeden a 2022/2023‐as tanév kezdete óta több megmozdulást is szerveztek a tanárok és az oktatás helyzete miatt. Legutóbb szeptember 30‐án virrasztottak szegedi diákok a Dugonics téren, a Rektori Hivatal előtt, ahol az SZFE fáklyát is átvették. Október 5‐én, a holnapi napon három demonstráció is lesz a városban: a PDSZ Gábor Dénes Technikumban működő csoportja és a Deák Ferenc Gimnázium is élőláncot szervezett reggel 7 óra 30 percre a két iskola elé, valamint 18 órától a Veritas Virtus Libertas és a Szabad Város Egyesület tart nagygyűlést Szegediek a jövő oktatásáért! címmel.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!