Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért

2022. október 5. – 07:05

frissítve

Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Sok ezren tüntettek szerdán este a Parlamentnél az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok fizetésemeléséért és a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett.
  • A koncertekkel tarkított demonstráción a hangulat békés volt. A polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok mellett felszólalt Nagy Ervin és Molnár Áron noÁr is.
  • Délután diákok szervezésében sokezres tömeg zárta le a Margit hidat Budapesten.
  • Korán reggel országos pedagógussztrájk indult a PDSZ szervezésében.
  • A tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik.
  • Reggel Budapesten volt élőlánc, amelyhez több ezer ember csatlakozott. A sor több kilométer hosszan tartott.
  • Az ezerfős falutól a fővárosig munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tanárok a közoktatás problémái miatt.
  • Vidéki és budapesti, állami, egyházi és alapítványi iskolák különböző akciókkal csatlakoztak az országos demonstrációhoz.

Korábban az Egységes Közlekedési Szakszervezet tett közzé egy felhívást, melyben arra biztatta a buszvezetőket, hogy dudálással álljanak ki a tanárok mellett szerdán. Ezt többen meg is teszik, az Astorián néhány perc alatt több elhaladó buszjárat vezetője is nyomta a dudát, amire hangos taps volt a válasz a járdán állóktól. Továbbra is mindkét oldalon tömött sorokban állnak a diákok, van néhány motoros rendőr is a kereszteződésnél, de nem kell közbelépniük.

Az Erzsébet híd mindkét oldalán a járdán tömött láncban állnak a diákok. Az autók, BKV-buszok folyamatosan dudálnak nekik.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium és a Krúdy Gyula Szakképző Iskola tanárai mellett a Mars téren található Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is tartottak élőláncos tüntetést, ami reggel fél 8-kor kezdődött. Ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, követeléseiket már korábban nyilvánossá tették.

Ők is olyan ügyekért álltak ki, mint hogy az oktatásnak önálló minisztériumot kell létrehozni, hogy meg kell szüntetni a szakképzés leválasztását a közoktatásról, hogy a tanévre számított órakeretet el kell törölni, mert egyenlőtlen és igazságtalan munkaterhelést eredményez, hogy az órarend szerinti túlórákat és az eseti helyettesítésből eredő túlmunkát minden esetben fizessék ki, vagy hogy a tanároknak legyen szabad döntési joguk az akkreditált továbbképzések kiválasztásában.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az esemény bár félre volt meghirdetve, már valamivel korábban felállt az élőlánc az épület előtti járdán, szemben a város piacával. A nagyjából harmincméteres láncot 60–70 fő alkotta, nagyrészt pedagógusok, de ahogyan közeledtünk a 8 óra felé, folyamatosan bővült a tanítók kedves invitációjára megálló és csatlakozó tanulókkal is.

„Vannak, akik fönt vannak a tanáriban? De miért?” – kérdezte fennhangon az egyik kiálló pedagógus PDSZ-es kollégájától, aki szervezte az eseményt, majd arról beszélgettek, hogy némely munkatársuknak annyira nem fontosak ezek az ügyek. Néhány méterrel arrébb arról folyt a diskurzus rég nem látott kollégák között, hogy előfordul, hogy már a korhatár fölött, nyugdíjasként is vállalnak tanéveket pedagógusok.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az élőláncot végül 7:51-kor függesztették fel, a szervező megköszönte a részvételt, és mint fogalmazott, „országos hír leszünk”, majd meg is indokolta, hogy miért épp most zárják az eseményt: a törvény szerint a tanítás megkezdése előtt tíz perccel kell megjelenniük az épületben.

A Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar között is sokan vannak. Az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium diákjai azt skandálják: „szabad ország, szabad oktatás”, „nincs tanár, nincs jövő”.

Ma reggel fél 8-kor Vácon, a székesegyház előtt tartottak demonstrációt a közelben lévő iskolák tanárai, diákjai, valamint a velük szimpatizálók. Az eseményen a Váci Piarista Gimnázium igazgatója is részt vett. A demonstráción körülbelül 2-300 ember volt jelen. Több dal is felcsendült, magasabb fizetést követeltek a tanárok – írta olvasónk, Bence.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az Astoria és a Ferenciek tere között annyi demonstráló gyűlt össze az élőláncban, hogy azon a szakaszon a Rákóczi út mindkét oldala tömve van tüntetőkkel, jelentette helyszíni tudósítónk. Viszont zavartalan a forgalom az Erzsébet hídon, de folyamatosan dudálnak az autósok, a híd két oldalt megtelt, szól a pedagógus tiltakozások himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Szerda reggel hétre szerveztek élőláncot a szegedi Deák Ferenc Gimnázium elé pedagógusok, az esemény célja, hogy az országos tiltakozásokhoz csatlakozva felhívják a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az élőláncba a szülőket, nagyszülőket, illetve minden támogatót vártak. „Azért vagyunk itt, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatás nehézségeire, egymást támogatva” – mondta egy felszólaló. Ezután egy perc néma csend következett, majd a „folytatjuk” és a „szolidaritás” szavakat kezdte el skandálni a tömeg.

Az élőláncban nagyjából 230-an vettek részt. Az esemény végén a szomszédos épületben található Krúdy Gyula Szakképző Iskola képviselői olvasták fel a szakképzésben dolgozók követeléseit, melyekben többek között önálló oktatásügyi minisztériumot és több jogot követelnek maguknak, a diákoknak pedig a tananyag csökkentését, intézkedéseket a kiégés megelőzésére, és ingyen tankönyv helyett ingyen notebookot, korszerű interaktív tananyagot szeretnének.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A budapesti Varosmajori Gimnáziumban 40-en fognak polgári engedetlenséggel tiltakozni a közoktatás problémái ellen. Pataki Noémi, az iskola egyik tanára lapunknak azt mondta: szeretnénk jelezni azokat a problémákat, amik az oktatásban jelen vannak, folyamatosan egyre nehezebb a helyzetünk, egyre többen akarnak felállni.

Ők is csatlakoznak a Széll Kálmán téren lévő demonstrációhoz, ahol körülbelül 12 iskolából 150-en fél 9-kor egy virtuális temetést fognak tartani. Papírokra írták fel azokat a dolgokat, amiket szeretnének száműzni az oktatási rendszerből. Például a központosítást, szabadság elvételét, kötelező tankönyvválasztást. Ezeket szeretnék összetépni és szimbolikusan eltemetni.

A tanárok felháborodásának újabb hullámát az váltotta ki, hogy pénteken kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát, köztük van Palya Tamás, aki osztályfőnöke volt egy végzős osztálynak. Hétfőn délután derült ki, hogy az elbocsátott öt tanár között van Törley Katalin is. Vidónkban velük beszélgettünk megkönnyebbülésről, kiállásról és a jövőjükről.

Ahogyan azt élő Facebook-tudósításunkban is láthatják-hallhatják, a Ferenciek tere közelében „El a kezekkel a tanárainktól!” skandálás követi az élőlánc alakulását, közben szinte folyamatosan dudálnak az elhaladó autósok. Erre amúgy transzparensekkel is biztatják őket a tüntetők.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is lesz sztrájk, előzetesen a tantestület 60 százaléka, azaz 38-an jelezték a csatlakozásukat. Ez az az iskola, ahonnan felmentették pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, igazgatóhelyettest, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Pilz Olivér, az iskola tanára lapunknak azt írta: „reggel egy kis performansszal kezdjük háromnegyed 8 és 8 között a tiltakozó tanárok részvételével az iskola bejáratánál. Délután kollégák részt vesznek a helyi ombudsmannál a petícióátadáson, míg 12 fővel megyünk a budapesti esti esemény(ek)re.”

A Döbrentei téren végig állnak a szülők, diákok, egészen kicsi gyerekekkel is vannak, de többségében gimnazisták. Az autósok dudálnak, amit sokszor sikítással üdvözöl a tömeg. Az Erzsébet hídon is állnak már sokan.

Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

Lassan teljes lesz az élőlánc, minden csomóponton nagyon sokan vannak. A képen a Fazekas Mihály Gimnázium diákjai, eddig ők a leghangosabbak, folyamatos a „nincs tanár, nincs jövő” – skandálás, és lelkes éljenzéssel és tapssal fogadnak minden dudáló autóst.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Budakalászon is sztrájkolnak tanárok, délutánra „flashmob az oktatásért” címmel demonstrációt szerveztek. A Kalász Suli tantestületéből előreláthatóan 40, a Patakpart Iskolában 2, a Szentistvántelepi Általános Iskolából pedig 42 pedagógus, illetve iskolai dolgozó vesz részt az országosan meghirdetett munkabeszüntetésben, olvasható a település honlapján. A budakalászi, önkormányzati fenntartású óvodák közül a Telepi Óvoda 15 munkatársa csatlakozik a sztrájkhoz. A Nyitnikék Óvoda két telephelyén nem lesz demonstráló óvónő, de jelezték, hogy szolidaritást vállalnak a sztrájkolókkal.

„A lényeg, hogy ez nem kizárólag budapesti dolog” – mondta Imre Szilvia, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára a Telexnek, mikor az október 5-i eseményekről kérdeztük. És valóban nem az:

  • Szegeden is 7:30-kor a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt lesz esemény, a szervezők azt írják: a cél az, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.
  • Veszprémben pedig egész nap helyi megmozdulásokra és élőláncra kell számítani.
  • Pécsett, Győrben, Sopronban és Budakalászon is lesznek akciók.

Budapesten délelőtt egymást fogják érni a különböző élőláncos és a flashmob szerű demonstrációk, de ezek jellemzően nem fogják korlátozni a forgalmat. Viszont két délutáni esemény igen:

  • 17:00 órára a diákok hídfoglalást szerveztek a Margit hídra, ahonnan együtt vonulnak át a Kossuth térre,
  • 19:00 órától a Kossuth téren lesz koncert, tüntetés.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola előtt a járdára üzeneteket írtak a tanároknak. Az iskola egyik tanára lapunknak azt írta: „Ma reggel ezek a tanári szemmel megható feliratok várták a tanárokat és a diákokat.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Radnóti Gimnáziumból is sokan kint vannak a Rákóczi úton. A tegnap esti adatok alapján 23 sztrájkoló és 37 polgári engedetlen tanár van az iskolában. Az egyik oktatót arról kérdeztük, az iskola vezetése hogyan reagált a megmozdulásra. „Nem avatkoznak bele” – mondta az oktató.

Elkezdődött az élőlánc, ami a tervek szerint a Döbrentei térről a Keleti pályaudvarig fog elérni, több ezer résztvevőre számítanak. Helyszíni tudósítónk szerint az autósok dudálással fejezik ki szolidaritásukat. Már sokan gyülekeznek, leginkább diákok, a csomópontokon mindenhol vannak már csatlakozók. Az élőlánc még nem ért össze, a tervek szerint 9-kor lesz vége a megmozdulásnak.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 8 karáról eddig összesen 270 dolgozó írt alá közös nyilatkozatot, amiben kiállnak a közoktatásban dolgozó kollégáik mellett. A nyilatkozók csaknem fele, 120-an nem tartanak október 5-én a magyar nyelvű képzéseken kontaktórát, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat csak korlátozottan látják el.

Ezzel tiltakozásukat fejezik ki az oktatás méltatlan helyzete miatt. Csatlakozva a közoktatásban tiltakozó kollégáikhoz, haladéktalan változtatásokat követelnek.

  • Mert évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát.
  • Mert a közoktatásban és az állami felsőoktatásban dolgozó tanárok bére elfogadhatatlanul alacsony.
  • Mert az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégák elbocsátását elfogadhatatlannak tartják.

Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola, az egyetem tanítóképző gyakorló iskolája előtt vezetőpedagógusok állnak sorfalat a diákokkal együtt. Körülbelül 15 tanár és 10 gyerek van ott, sokan feketében vannak, és szól a „Mi vagyunk a Grund!”.

Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárainak jelentős része csatlakozik a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett egész napos sztrájkhoz vagy az egyéni döntésen alapuló polgári engedetlenséghez. Facebookon azt írják:

„Szolidárisak vagyunk az ország összes tiltakozó pedagógusával, felháborodással utasítjuk vissza a Kölcseyben tanító kollégák aránytalan büntetését. Nincsenek szavaink arra, milyen visszafordíthatatlan károkozásnak vagyunk napról napra tanúi. Együtt erősek vagyunk, kiáltsuk mindannyian: Elég volt!”

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium előtt reggel fél 8-tól volt és jelenlegi diákok szerveztek reggelit a tanáraiknak. Úgy tudjuk, élőláncot is terveznek, a tanárok közül sokan sztrájkolnak, polgári engedetlenséggel tiltakoznak vagy szolidaritást vállalnak.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

  • Béremelés: a kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz. Egyelőre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: januártól 10 százalékos béremelést tudnak garantálni a tanároknak, a pedagógusok bére 2027-ig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát, jelenleg ennek a 60 százaléka a fizetésük. A szakszervezetek szerint ez nem elég, azonnali 35 százalékos béremelésre lenne szükség.
  • Munkaterhek csökkentése: egy tanárnak 22-26 kötelező tanórája van egy héten, ennek a csökkentését követelik a tanárok. Ráadásul nem számít, hogy 22 vagy 26 tanórát tart meg valaki, ugyanannyi fizetés jár érte.
  • Sztrájkjog visszaállítása: a pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Az újabb konfliktust ugyanis az robbantotta ki, hogy február 11-én a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat, ebből később törvény is lett. A probléma az, hogy a törvény olyan szabályokat írt elő a sztrájkra, ami szerint meg kell tartani a legtöbb órát, biztosítani kell a gyerekfelügyelet, így a munkabeszüntetés értelmetlen és a társadalom számára láthatatlanná válik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón azt mondta a tanárok tiltakozásáról: szerinte annak számos alkotmányos formája van, de a törvénysértést nem lehet elfogadni.

A tankerületek már korábban jelezték, hogy szerintük a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Éppen ezért az utóbbi hetekben a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok figyelmeztető levelet kaptak. Van, ahol ennél súlyosabb retorzió érte őket: a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét felmentették pozíciójából, múlt hét pénteken pedig a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát kirúgták.

A fővárosban talán a legnagyobb esemény délelőtt egy élőlánc lesz, ami a tervek szerint 7:45-kor indul a Döbrentei térről a Keleti pályaudvarig. A budai oldalon a Széll Kálmán térről indul az élőlánc. Az akciót szülők kezdték el szervezni, de sok diák csatlakozott már hozzájuk. Faludi András szervező a Telexnek kedden este azt mondta: több mint 56 iskolából jelezték a szülők részvételüket. A láncnak 2,3 kilométer hosszúnak kell lennie, hogy sikeresen elérjen a végcélig, ehhez előzetes számításaik szerint 1300 emberre van szükség. Viszont szerinte akár 4-5 ezren is részt vehetnek az élőláncban. Budapest legjobb iskoláiból jelezték részvételi szándékukat a szülők, például az Apáczaiból, Radnótiból, Fazekasból, Trefortból, Vörösmartyból, Eötvös Gimnáziumból.

Ebben a cikkünkben azt elemeztük, hogyan szakadt le a tanárok fizetése más értelmiségi szakmákhoz, a nemzetgazdasági átlaghoz képest. Nemzetközi összehasonlításban az OECD-országok között a második legrosszabb helyen áll Magyarország, ha azt nézzük meg, mennyit keres egy általános iskolai tanár 15 év tapasztalattal. A fizetés persze nagyban függ attól, ki hány éve van a pályán, és hol tart az életpályamodellben. Így a fizetések havonta 170 ezer és 396 ezer forint nettó között vannak. Egy pályája felénél járó, negyvenes középiskola tanár körülbelül havonta 240 ezer forint nettót visz haza.

Szerdán reggel nyolc órától országos pedagógussztrájk lesz, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg. Várhatóan nem mindenki sztrájkolni fog, több tanár a polgári engedetlenséget választja majd. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!