Mik a tanárok követelései?

2022. október 5. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva
  • Béremelés: a kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz. Egyelőre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: januártól 10 százalékos béremelést tudnak garantálni a tanároknak, a pedagógusok bére 2027-ig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát, jelenleg ennek a 60 százaléka a fizetésük. A szakszervezetek szerint ez nem elég, azonnali 35 százalékos béremelésre lenne szükség.
  • Munkaterhek csökkentése: egy tanárnak 22-26 kötelező tanórája van egy héten, ennek a csökkentését követelik a tanárok. Ráadásul nem számít, hogy 22 vagy 26 tanórát tart meg valaki, ugyanannyi fizetés jár érte.
  • Sztrájkjog visszaállítása: a pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Az újabb konfliktust ugyanis az robbantotta ki, hogy február 11-én a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat, ebből később törvény is lett. A probléma az, hogy a törvény olyan szabályokat írt elő a sztrájkra, ami szerint meg kell tartani a legtöbb órát, biztosítani kell a gyerekfelügyelet, így a munkabeszüntetés értelmetlen és a társadalom számára láthatatlanná válik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!