Egy péntek esti rendelettel előírta a kormány, hogyan sztrájkolhatnak a pedagógusok

2022. február 11. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

A pedagógusok egy része arra készül, hogy egész napos, akár határozatlan ideig tartó sztrájkot indítanak március 16-án. Azt is tervezték, hogy nem biztosítanának mindenhol gyermekfelügyeletet. Pénteken este azonban kijött egy Orbán Viktor aláírásával ellátott rendelet, ami ezt a tervet némileg átszabta.

Pár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a két nagy pedagógus-szakszervezet egymás között megállapodott a „még elégséges” szolgáltatásokról, és erről tárgyaltak a kormány képviselőivel is. A „még elégséges” szolgáltatásokról azért szeretnének megállapodni, hogy ne kelljen bírósághoz fordulni. Azonban ha nem tudnak megállapodni erről a kormánnyal, akkor bírósághoz fordulnak, mert jogerős ítélet nélkül nem szeretnének sztrájkolni.

Teljes sztrájknapokat terveznek március 16-ra, és nem biztosítanának mindenhol gyermekfelügyeletet. A Hvg azonban észrevette, hogy pénteken kijött a friss Magyar Közlöny, amiben Orbán rendeletben szabta meg a veszélyhelyzeti rendkívüli jogalkotás keretében, hogyan kell megoldani a gyerekfelügyeletet, és milyen órákat kell megtartani.

A sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és

  • iskolák esetében 16 óra,
  • általános iskola esetében 17 óra,
  • óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

Ezt a saját osztályukban kell megtenni, a különböző osztályok nem keveredhetnek: „a járványhelyzetre tekintettel oly módon, hogy minden gyermek, tanuló csak azokkal a társaival tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is a járványügyi intézkedések betartásával együtt lehet, a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését, a járvány terjedésének megelőzése érdekében a sztrájk alatt lehetőség szerint el kell kerülni, a felügyeletet lehetőleg abban a helyiségben kell biztosítani, ahol a gyermekek, tanulók a sztrájkot megelőzően is tartózkodtak”.

Minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek. A gyerekeknek meg kell kapniuk a szokásos étkezést, kollégiumi ellátást, délelőtt és délután egy-egy óra „szabad levegőn való tartózkodást”. Az érettségiző középiskolai osztályokban meg kell tartani minden vizsgaszabályzat szerinti felkészítési órát a kötelező érettségi tárgyakból. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező megtartani. Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a frissen kiadott rendeletre úgy reagált: „A rendelet gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben”. Valamint közölték azt is: az EMMI kezdeményezte, hogy az újabb tárgyalási forduló február 16-án 14 órakor legyen.

Január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban mintegy 20 ezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!