Egész napos, akár határozatlan ideig tartó sztrájkot indíthatnak a pedagógusok március 16-án

2022. február 8. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

Március 16-án egész napos, akár határozatlan idejű sztrájkot tartanának a pedagógusok, közölték az érintett érdekvédelmi szervezetek. A két nagy szakszervezet egymás között megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukról pénteken tárgyalnak a kormány képviselőivel – közölte az RTL Híradóval Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

A „még elégséges” szolgáltatásokról azért szeretnének megállapodni, hogy ne kelljen bírósághoz fordulni. Azonban ha nem tudnak megállapodni erről a kormánnyal, akkor bírósághoz fordulnak, mert jogerős ítélet nélkül nem szeretnének sztrájkolni.

Nagy Erzsébet azt mondta,

teljes sztrájknapokat terveznek, ezek során pedig nem biztosítanának mindenhol gyermekfelügyeletet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden közleményt adott ki arról, hogy 2010-hez képest két és félszeresére nőttek a pedagógusbérek. A kormány terve szerint 2023-ban további nagyobb béremelés lehet.

Január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban mintegy 20 ezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!