Navracsics felvette a kapcsolatot Karácsony Gergellyel, az év második felére meglehet a megállapodás az unióval

2022. július 11. – 13:07

frissítve

Navracsics felvette a kapcsolatot Karácsony Gergellyel, az év második felére meglehet a megállapodás az unióval
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az év második felében meglehet a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, és év végéig akár az uniós források is megérkezhetnek, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartott „kapcsolatteremtő találkozás” utáni sajtótájékoztatón. Navracsics a Miniszterelnöki Hivatal Akadémia utcai székházának Tükörtermébe hívta meg a főpolgármestert.

A miniszter nem akart többet elárulni arról, hogy enged-e és miben enged a kormány a már elfogadott négy brüsszeli javaslaton kívül, amikről ebben a cikkünkben olvashat. Navracsics azt az értesülést sem kommentálta, hogy az unió az oktatásügyben és a tanárok béremelésének témájában szeretne előrelépni.

Navracsics a találkozó témájára térve közölte: Karácsony Gergellyel most megkezdtek egy párbeszédet, és bár lehet vita a jövőben, abban bízik, hogy a kapcsolat gyümölcsöző lesz. A párbeszédnek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa helyére lépő és az agglomerációs településekkel kibővített Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács adhat teret, tette hozzá. Elmondta még, hogy a főpolgármesterrel áttekintették a folyamatban levő és a tervezett operatív programokat, mi az, amiben együtt tudnak gondolkodni.

Karácsony Gergely is úgy vélte, hogy a találkozó egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet a kormány és a főváros között. Hozzátette, a főváros abban érdekelt, hogy Magyarország mielőbb hozzáférhessen az uniós forrásokhoz, és rendeződjön a vita az Európai Bizottsággal. Közölte azonban, hogy a jogállamisági kérdés magában hordozza az önkormányzatok ügyét is.

Mint mondta, jó kezdeményezésnek tartja a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács felállítását, mert a főváros és agglomerációja egy régióhoz tartozik, a közlekedés, az ivóvíz-ellátás vagy a szemétszállítás közös ügy.

Karácsony közölte azt is, hogy Budapest 2030-ra teljes energiafüggetlenséget szeretne elérni, azaz a cél, hogy a fővárosi önkormányzat és cégei képesek legyenek önmagukat ellátni. A közvetlen uniós források lehívásáról szólva elmondta, hogy Budapest törekszik arra, hogy bekerüljön a közvetlen finanszírozású uniós programokba, van is lehetőség a források bővítésére, de bármennyire aktívak, ezek mindig csak kiegészítő forrásai lehetnek a kormányokon keresztül érkező forrásoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!