Novák Katalin aláírta a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvényt

2022. május 31. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) május 25-én közös levélben kérte Novák Katalin államfőt, hogy ne írja alá a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást, amit előző nap fogadott el az Országgyűlés.

Azt kérték a köztársasági elnöktől, hogy a módosítást küldje meg az Alkotmánybíróságnak normakontroll eljárásra.

Novák viszont már másnap szignózta azt, ahogy azt a 2022. május 26-i Magyar Közlönyből kibogarászta a Népszava.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. Egy esetleges sztrájk a munkáltató működésében legfeljebb minimális fennakadást okoz, a sztrájkjog nyomásgyakorló, ellenállási funkcióját nem tudja betölteni. A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintik.

A tanároknak a sztrájk mellett is

  • meg kell oldaniuk a gyerekek felügyeletét 7 és 17 óra között, és ezt legalább egy óvónővel, tanárral, pedagógiai asszisztenssel kell ellátni;
  • járványhelyzetben nem szabad csoportokat összevonni;
  • az étkeztetést a megszokott helyen, módon és időpontban kell megoldani;
  • az érettségiző osztályoknak a kötelező érettségi tantárgyakból minden órát kötelező megtartani, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét;
  • és a sajátos nevelési igényű vagy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekeknek valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást meg kell tartani.

Frissítés, 2022.05.31. 11.35: A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) újabb levelet küldött a köztársasági elnöknek, amiben azt írták, felháborodással vették tudomásul a törvény aláírását, és alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Azt is írták, hogy ha esetleg nem járnának sikerrel, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak majd be keresetet.

Ugyan levelünket válasz nélkül hagyta, akár azért is, mert olyan gyorsasággal írta alá a törvényt, hogy mire kezébe kerülhetett levelünk, az aláírás már lehetséges, hogy megtörtént, javasoljuk, hogy a levelünkben foglaltakat gondolja át. Miután láthatóan semmiféle jogi és erkölcsi aggályt nem talált az elfogadott törvénymódosításban, kérjük, döntését legalább utólag indokolja meg!

– olvasható a két szakszervezet Novák Katalinnak írt levelében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!