Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért

2022. október 5. – 07:05

frissítve

Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – az egész országban tömegek álltak ki a tanárokért
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Sok ezren tüntettek szerdán este a Parlamentnél az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok fizetésemeléséért és a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett.
  • A koncertekkel tarkított demonstráción a hangulat békés volt. A polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok mellett felszólalt Nagy Ervin és Molnár Áron noÁr is.
  • Délután diákok szervezésében sokezres tömeg zárta le a Margit hidat Budapesten.
  • Korán reggel országos pedagógussztrájk indult a PDSZ szervezésében.
  • A tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik.
  • Reggel Budapesten volt élőlánc, amelyhez több ezer ember csatlakozott. A sor több kilométer hosszan tartott.
  • Az ezerfős falutól a fővárosig munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tanárok a közoktatás problémái miatt.
  • Vidéki és budapesti, állami, egyházi és alapítványi iskolák különböző akciókkal csatlakoztak az országos demonstrációhoz.

A Telex szerda reggel fél 8-tól percről percre tudósított a nap eseményeiről. Volt miről, hiszen ezúttal az egész országban tartottak flashmobokat, demonstrációkat, sztrájkot, élőláncot, tüntetést a tanárok érdekében. Ott voltunk a reggeli több kilométeres élőláncnál, amin több ezer ember vett részt az Erzsébet hídtól a Keleti pályaudvarig. Budapesti és vidéki, állami, egyházi és alapítványi iskolákból is tudósítottunk, amelyekben a tanárok, a diákok és a szülők közösen demonstráltak. Beszámoltunk arról, hogy hatalmas tömeg gyűlt össze és zárta le szerda délután a Margit hidat Budapesten, majd este szinte teljesen megtelt a Parlament előtti Kossuth tér a demonstrálókkal. Hamarosan képes összefoglalót is láthatnak a mai nap eseményeiről a Telexen. Közvetítésünket ezzel lezárjuk.

A szervezők 140 főre kértek területfoglalási engedélyt a mai veszprémi élőlánchoz, a rendőrség szerint 1200 veszprémi sorakozott föl a Kossuth iskolától a Hangvilláig – írja a Veszprémkukac.hu. A demonstráción tanárok, diákok, szülők vettek részt, sokan érkeztek feketében. Az elhaladó járművekből dudáltak az emberek, amit az élőlánc résztvevői nagy tapssal köszöntek meg. Szinte minden veszprémi oktatási intézményből (óvodákból, általános és középiskolákból, plusz a szakképzési centrum iskoláiból és az egyetemről), még a nem állami fenntartásúakból is érkeztek emberek, sőt Zircről, Várpalotáról, Balatonalmádiból is jöttek a demonstrációra. A szórólapokon a következő mondat is szerepel: „Az élőlánc kiállás az oktatás, a diákok jövőjéért, a pozitív változásokért, és egyben szolidaritási tüntetés az elbocsájtott tanárokért, tiltakozás a jogtalanságok ellen.” A demonstrációt a januárban sztrájkoló pedagógusokból álló Veszprém a közoktatásért elnevezésű csoport szervezte.

A tömeg nagy része mostanra elhagyta a teret.

Fotó: Weiler Vilmos/Telex
Fotó: Weiler Vilmos/Telex

A Kiscsillag ráadásszáma (Nincs igazság csak béke) után Lovasi András köszönetet mondott mindenkinek, aki eljött tüntetni a tanárokért és a diákokért. A Kiscsillag levonult a színpadról, Molnár Áron noÁr búcsúzóul azt mondja: legyen a tömeg szívében düh és remény. Az emberek ezután felemelik világító telefonjaikat, majd bejelentik, hogy vége a rendezvénynek. NoÁr azt kéri, hogy lassan vonuljon ki mindenki a térről.

Még most is nagyon sok ezren lehetnek a Kossuth téren, de a villamossíneknél már nem állnak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Lovasi András azt mondja, hogy ha nem lettek volna jó pedagógusai, nem lenne most ilyen szép kockás inges bácsi, majd a Szomszéd kisfiú c. darab következik.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Törley Katalin a színpadra szólítja a mostani tanárdemonstrációk szimbolikus alakját, Palya Tamást, akivel kollégák a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban: mindkettejüket a polgári engedetlenségben való részvétel miatt bocsátotta el a tankerület. Palya csak néhány szót szól, nagy tapsot kap. Törley szerint a hatalom üzenete, hogy meg kell hunyászkodni, és Brechtet idézve buzdít az ellenkezőjére. Törley szerint az ügy több millió ember ügyévé vált, és segítséget kér, közös kiállásra szólít fel, mert

„a sokaságnak ereje van”.

Törley szerint ma a tanárok most a partizánok a hatalommal szemben, ezután el is énekli a tömeg a Bella ciaót.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


Nagy Ervin beszél a színpadon, aki sok egyéb szerepe mellett A tanár című tévésorozat főszereplőjeként lett ismert. A színész azt mondja, ő csak egy tanár a tévéből, és azt a tavaszi ígéretét ismétli meg, hogy százszor, ezerszer, milliószor kiállnak a tanárokért, akiket szent állatoknak nevez. Aztán egy fiktív dialógust olvas fel, amit egy Viktorka nevű kisfiú folytat a tanárnőjével. Viktorka kedvenc verse a Föltámadott a tenger. Ekkor fordul a párbeszéd: Kati néni, a képzeletbeli pedagógus elpanaszolja, hogy nem tud megélni a fizetéséből, ezért a politikailag üldözött férjével elhagyják az országot.

Itt lecseng a dramatizált párbeszéd, majd Nagy Ervin az 1992-es politikusi generációt szólítja fel, hogy kaparják magukból elő az embert, és térjenek vissza akkori, kockás flanelinges önmagukhoz.

Nagy Ervin ezután a pólójára fújja fel a festékkel a tanártüntetések felkiáltójeles szimbólumát.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza következik a színpadon. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan szeretnének szabadon élni ebben az országban azok után, hogy egy óra munkabeszüntetésért másfél óra bért vonnak le, majd fegyelmit adnak, igazolatlan hiányzást a diákoknak. Zeller úgy látja, az érintettek egyre elszántabbak, az oktatás valamennyiünk ügye, valamennyiünk jövője, mert ha az oktatás rossz, akkor minden rossz.

„Ismerjétek a jogaitokat, mert minél többen használjuk jól a jogainkat, annál több esélyünk van a változás elérésére. Tudd, hogy joggal vagy szabad!”

– ezzel fejezi be a TASZ jogásza.

Molnár Áron, alias noÁr olvasta fel egykori, már elhunyt tanárának írott levelét. Ezután a mostani rossz helyzetről és bátor diákokról beszél. Említi a megfélemlítetteket: pedagógusokat, a szociális munkásokat, a melegeket, a rendőröket. Nekik is fel kell állniuk, folytatja noÁr. Azt akarja, hogy akik ezt a rendszert kitalálták, ne szarjanak az emberek fejére.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kell egy közös szimbólum, amely összefogja az összes bajban lévő társadalmi csoportot, mondta. Mindenkit arra kér, hogy a már ismert felkiáltójeles szimbólummal árasszák el az országot. Ezután Gene Sharp Diktatúrából demokráciába című könyvének elolvasására szólította fel a tömeget. Ezt a könyvet egyébként már egy korábbi demonstráción is ajánlotta.

Arra is utalt felszólalásában, hogy diákcsoportok turistaként a Parlamentbe, a minisztériumokba és a tankerületekbe látogatva is demonstrálhatnak. A kirúgott tanárok visszavételéig, a bérek rendezéséig és a sztrájkjog visszaszerzéséig nem állnak meg, ha kell, forradalmat csinálnak, jelentette ki.



Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Hamarosan nem lesz matematika-, fizika-, kémia- és informatikatanár – szól azokhoz Pilz Olivér, akik gyerekvállalás előtt állnak. A miskolci tanár idézte Kövér Lászlót, aki szerint tisztességes pedagógus nem a fizetésétől teszi függővé a teljesítményét, amire a tömeg hangosan zúg.

Álljon elő a múlt heti tanárkirúgások felelőse!

– mondja a tanár. „Álljon elénk!” – skandálja erre a tömeg. Pilz ezután összefogásra szólított fel minden ágazati szakszervezetet, szerinte szolidaritás, tömeges munkabeszüntetés kell.

A 2016-ban indult „kockásinges” tanári tiltakozások egyik ismert arca, Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója áll a színpadon, akit a polgári engedetlenség miatt szintén elbocsátott a tankerület a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Törley Katalin verset mondott, Pilz Olivér pedig köszönetet mondott a diákoknak, akiktől fél a hatalom. Szerinte az oktatásügy megfélemlít, leszalámiz. A magát családbarátnak mondó kormány közben jóval az OECD-átlag alatt költ.

A tanárpályát választók száma nagyon alacsony, az alacsony jövedelmek miatt. A fizetések rendezése helyett azokat fenyegetik, akik ezt szóvá merik tenni. A tanárok és a diákok terhei az EU-átlag felett vannak. A diákokra mért követelmények közben a múlt században rekedtek. Százmilliárdokat költenek cégek megvásárlására, a tankerületek és a miniszterek fizetésemelésére, és közben EU-s pénzért kuncsorognak, fejti ki Pilz.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Walton Viki tanár, illetve háromgyerekes anyuka, a Szülői Hang csoport képviselője a színpadon. Beszédében a pályaelhagyó tanárokat gyászolja, a „magyar közoktatás halott, de ezt nem engedhetjük.” Szerinte a szülők dolga összefogni és kiállni a tanárok mellett. „Ma is sikerült, a Holdról is látszott.”

Fiktív évnyitó beszédet mond most, 2026-ból. A vízióban egy, a nyáron felújított iskola szerepel, visszatérő tanárok, pályakezdők és a 2024-es NAT alapján készült új, ingyenes tankönyvek szerepelnek. A változás rajtunk múlik, fúj ébresztőt a közönségnek, majd hozzáteszi, 2023 a változás tanéve.

Negyven perc közelharc után sikerült kijutnunk a Kossuth téren álló tömeg szélére. A Szabadság tér felől még mindig jönnek az emberek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Oktatás nélkül csak szerelőműhelyek nyílnak, mások csicskái leszünk – mondta két szám között Funktasztikus.

„Alapjog a sztrájk, szolidaritás, alapjog a sztrájk, fizesd meg a tanárt” – skandálta együtt a tömeggel.

A rapper Törley Katalin után azt mondta a színpadon, hogy aki akarja, az a Jászai Mari tér vagy a metró felé tudja elhagyni a teret. Mindenkit arra kért, hogy vigyázzanak egymásra, mert nagy a tömeg.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szegeden 18 órára Szegediek a jövő oktatásáért! címmel szerveztek megmozdulást a Széchenyi térre, Klebelsberg Kuno egykori oktatási miniszter szobra elé. A Veritas Virtus Libertas (VVL) és a Szabad Város Egyesület által rendezett tüntetésen volt versszavalás, heves felszólalások, majd a nagyjából ezerfős tömeg a telefonjával világított.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az eseményt szimbolikus becsengetéssel és az SZFE-fáklya meggyújtásával kezdték, amelyet József Attila Levegőt című verse követett Fabulya Andrea tanárnő szavalásában. Ezt követően Tóth Károly, a helyi MSZP-frakció alelnöke, szegedi önkormányzati képviselő mondott beszédet arról, hogy most ünnepelni kellene a pedagógusok világnapját, de elrontották az ünnepet, és szerinte annak kellene most meghatároznia a közbeszédet, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül a magyar oktatás, de ennek pont az ellenkezője történt.

„Marosi Beatrix, aki elbocsájtotta a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, erkölcsileg megbukott” – mondta, hozzátette, hogy „üzentek nekünk, hogy jobb, ha nem ugrálunk”. Ezután úgy fogalmazott, hogy nem dicsérni jött az önkormányzatot, de kihangsúlyozta annak érdemeit a szegedi oktatásfejlesztésben, és ezt a felsorolást Klebelsberg méltatásával folytatta. „Elég a történelemórából” – szakította félbe egy tüntető, amire a tömeg egy része tapssal reagált, miközben Tóth visszatért oda, hogy a szegedi önkormányzat határozottan kiáll a PDSZ, a PSZ és minden közoktatásban dolgozó vagy azzal kapcsolatban álló ember mellett.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Őt Andóczi Balogh József, a Deák Ferenc Gimnázium tanára követte a felszólalók sorában, aki szintén Klebelsberg érdemeiről szólt, majd rátért arra, hogy a pedagógusok nem kapnak kellő szabadságot, megbecsültséget, munkájukkal arányos fizetést, és követelik a Kölcseyből kirúgott tanárok munkaviszonyának azonnali visszaállítását.

„Az nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze.”

„Sok ország ment már csődbe, amely a hadászatra erején felül költött, de még egy sem, amely az oktatásra”, idézte Klebesberget, amit a tömeg hangos tapssal és éljenezéssel köszöntött. Kiemelte, hogy nem dughatják homokba most a fejüket, ki kell állni mindenkinek a jogaiért, és bátornak kell lenni. Beszédét azzal zárta, hogy „sötét van, egyre sötétebb, de mégis utoljára kivilágosodik”, mire a tömegből szépen lassan mindenki feltartotta a telefonja vakuját és percekig világítottak. A tüntetés végén a hangos „jót akarunk”-skandálás közben egy idős, elmondása szerint volt tanár férfi állt a mikrofon elé és azzal zárta le a tiltakozást, hogy „jelen pillanatban a tanároknak megbecsültsége nincs”.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

A „Diákok a Tanárokért” csoport többek között Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak is üzent. Azt kérték, helyezzék vissza a kirúgott tanárokat állásukba. Egyikük azt is felhozta példaként, hogy még a takarítók is jobban keresnek a tanároknál. Azt mondta:

„Ezért mi, diákok kiállunk a jövőnkért, kiállunk magunkért és kiállunk a tanárainkért.”

Megkérték tanáraikat, hogy soha ne adják fel. A tömeg közben azt skandálja, hogy:

„Adjátok vissza a tanárainkat.”

Funktasztikus következik a színpadon, a rapper fellépésével folytatódik az esemény.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mennyire fontos a szabadság egy olyan országban, ahol a pedagógusok nincsenek megbecsülve? – tette fel a kérdést beszédében Glonczi László ismert roma aktivista.

Elmondta, hogy melyek a követeléseik: megbecsülést a tanároknak, elbocsátások befejezését, érdemi béremelést, szabad véleménynyilvánítást.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fotók: Melegh Noémi Napsugár, Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotók: Melegh Noémi Napsugár, Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotók: Melegh Noémi Napsugár, Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Margit híd után a Kossuth teret is megtöltötték a tüntetők, több ezren hallgatják a helyszínen a beszédeket és a koncerteket.

A hídfoglalást szervező diákok felmentek a színpadra, óriási taps fogadta őket. Egyikőjük azt mondta: sosem fogtunk még igazán össze, de nézzétek meg most hányan állunk itt. Szerinte többségben vannak azok, akik szabad oktatást szeretnének, vesztenivalójuk egyébként sincsen. „Remény a hídfoglalás, a sztrájk, a virrasztás, a polgári engedetlenség, nem fogjuk feladni”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


Ma 18:50 órától visszavonásig az M2-es metró „hatósági zárás miatt” a Kossuth Lajos tér megállóban nem áll meg – olvasható a BKK honlapján.

A Közút kameraképeiből összevágott gyorsított videón mutatjuk, hogyan telt meg tüntetőkkel a Margit híd kora este. Olyan sokan voltak a hídon és a Jászai Mari tér környékén, hogy a szervezők egy idő után azt mondták az érkezőknek, hogy inkább menjenek tovább a Kossuth térre.

A színpadon Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott pedagógusa azt mondta: évek óta küzdenek az oktatási rendszer megjavításáért, az oktatási rendszer mostanra összeomlott.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom követeléseit sorolta ezután: a sztrájkjog helyreállítását és munkakörülményeik illetve, bérük helyzetének megoldását. Szerinte azért vannak most itt, hogy mindenkit szolidaritásra szólítsanak fel.

Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója azt mondta, hogy a Jászai Mari térig ér a tömeg.

A helyszínen lévő tudósítónk szerint már kijelenthető, hogy megtelt tüntetőkkel a Kossuth tér. Még a Jászai Mari tér felőli oldalán van hely, de az emberek nem nagyon tudnak beljebb menni. A tiltakozások jelképét – egy felkiáltójelet – vetítették ki a téren felállított színpaddal szemben lévő épületre.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke arról beszélt a Kossuth téren a Telex tudósítójának, hogy „rendkívül kiélezett helyzet, amit egyik oldalnak sem szabadna tovább éleznie”, de a megoldás a kormány kezében van, nem a szakszervezeteknél.

Úgy látja, hogy „törésponthoz érkeztek”, aminek súlyos következményei lehetnek, összeomolhat a közoktatás. 1-2 éven belül veszélybe kerülhet a szakórák megtartása, mert még súlyosabbá válhat a tanárhiány. És ezt az ország gazdasága is megérzi majd, már az egyetemek is látják, hogy a bekerülő diákok nem képesek megfelelni az elvárásoknak.

Két tüntető tanár arról beszélt a Telexnek, hogy megbocsáthatatlan a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgása.

„Egy jogállamban tűrhetetlen az ilyesmi.”

Szerintük a kirúgások nem ijesztették meg a tanárokat, csak olaj lesz a tűzre, ami történt. Összefogásra van szükség, mondták, ki kell állniuk egymásért, különben azt bizonyítják, hogy bármit megtehetnek velük.

Ugyanabban az iskolában dolgoznak, egyikük 30 éve van a pályán, igazgatóhelyettesként 330 ezer nettót keres a pótlékokkal. Nem is a saját fizetése miatt tiltakozik, hanem a pályakezdők fizetése miatt, ők kapnak nagyon keveset. A családja jól keres, ezért teheti meg, hogy tanárként dolgozik, tulajdonképpen ez egy hobbi neki, magyarázta. Kollégája 40 éve van a pályán, idén megy nyugdíjba, 290 ezer nettó a fizetése.

A Telex élő adásában az látható, hogy a Margit híd felől nagyon sok ember tart a Balassi Bálint utcában a Kossuth tér felé. Közben a Parlamentnél egyre többen vannak, helyszíni tudósítónk szerint kezd megtelni a tér.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Kossuth téren pár száz ember gyülekezik, és közben folyamatosan érkeznek a tüntetők a Margit híd felől. A szervezők megafonba bemondják, hogy mindenki menjen a színpad túloldalára, mert rengetegen érkeznek még. A szervezők bemondták: a 2-es villamos nem közlekedik, a síneken is sokan állnak. A téren álló színpadon hangpróbát tartanak, este héttől koncert és tüntetés lesz itt TANÍTANÉK x noÁr – Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0 címmel.

Nagyon sok ember állt a Nyugati pályaudvar és a Jászai Mari tér között, akik már nem is fértek fel a Margit hídra, ami tele van emberekkel. A szervezők ezért azt kérték, hogy aki nem jutott a híd közelébe, az menjen át a Kossuth térre, ahol 19 órától kezdődik koncert és tüntetés. Nagyon sokan indultak el a Szent István körútról a kis utcákon a Parlament felé. Tudósítóink szerint már a Margit hídon állóknak is azt mondták be hangosbemondón, hogy induljanak el a Kossuth térre, de a híd még tele van emberekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!