Rétvári Bence: Az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt

2022. október 5. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben szerdán az ország számos pontján az alacsony pedagógusbérek, a mostoha oktatási körülmények miatt tiltakoznak tanárok, diákok és szülők, Rétvári Bence, az oktatásért felelős Belügyminisztérium államtitkára Székesfehérváron dicsérte a kormány oktatáspolitikáját a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének átadóünnepségén.

Rétvári az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter iskolaépítő programját igyekezett a kormány folytatni. Az államtitkár azt is mondta, hogy a kormány

az oktatásba fektetett be, és ezt a munkát a jövőben is folytatni kell.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott, az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt Magyarországon, ennek részeként megmentették és felújították a falusi kisiskolákat is. Összesen 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg tíz év alatt, a fehérvári gimnázium fejlesztésére több mint 4,2 milliárd forint támogatást biztosítottak.

Rétvári szavai szerint nemcsak „téglával és malterral harcoltak”, hanem 26 milliárd forintból korszerű digitális környezetet teremtettek 2800 helyszínen, további négyezer helyen wifikapcsolatot építettek ki, és kétezer intézményben sávszélesség-bővítést hajtottak végre. Azzal is elbüszkélkedett, hogy idén 120 ezer laptopot osztottak ki tanároknak és diákoknak, és hétmilliárd forintból okostantermeket létesítenek 180 iskolában.

A kormány 2017-ben 2,6 milliárd forinttal támogatta a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium bővítésének első ütemét, majd 2021-ben újabb 1,67 milliárd forinttal a második ütemet. A projekt keretében az új szárnyban tornacsarnok, étterem, díszterem, közös tanári szoba és tizenkét tanterem épült meg határidő el.

Az átadón Rétvári mellett beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Vargha Tamás, Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselője és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!