Legyen tanár, aki megtanítja írni-olvasni a gyerekeket, aki inspirál, aki utat mutat, aki felneveli a jövő generációját – ajkai tanárok is demonstráltak

2022. október 5. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

A mai napon intézményünkből 22 kolléga sztrájkol. A korábbiakban gördülő formában folytattunk polgári engedetlenséget a hét különböző napjain – írta nekünk Sashalmi Melinda az Ajkai Gimnázium angoltanára.

Fotó: Sashalmi Melinda
Fotó: Sashalmi Melinda

Sashalmi a Facebook-falára írta meg gondolatait a kiállással kapcsolatban:

„Több ismerősöm szerint bátrak vagyunk, hogy nyíltan felvállaljuk véleményünket, és kiállunk a jövő generációjáért. Mi csak egyszerű pedagógusok vagyunk, olyan tanárok, akik úgy érzik, felelősséget kell vállalniuk tanítványaikért, nem a világot szeretnénk megváltani.

Csupán egy olyan világot szeretnénk, ahol a tudásnak értéke van, ahol a kitartó munkát elismerik, ahol tudják, hogy mi az értékes és mi a talmi. Vidám, derűs diákokat szeretnénk, akik nem napi 8 órát ülnek a padban, és nem kényszerülnek arra, hogy felesleges dolgokat bemagoljanak. Akik nem szorongva érkeznek az iskolába. Értő, gondolkodó emberekké szeretnénk őket nevelni, akik szilárd alapokkal rendelkeznek, nemcsak felszínes tudással, akik megfelelő értékrenddel rendelkeznek, akik azt látják, hogy a szorgalmas, becsületes munkával előbbre jutnak. Mi, tanárok szeretnénk olyan tankönyvekből tanítani, amelyek segítségével hatékonyabban tudjuk átadni a tudást.

Szeretnénk, ha megfelelő lenne a tananyag struktúrája. Ha több idő maradna a gyakorlásra, ha nem felesleges dolgokat kellene tanítanunk, hanem olyanokat (is), melyeket a mindennapi életben hasznosak lehetnek. Ha kevesebb lenne a leterheltségünk: a letanított órák, a felügyeletek, a helyettesítések, az órára való felkészülés, a dolgozatok összeállítása, kijavítása, az osztályfőnöki teendők, a felzárkóztatás, a versenyre való felkészítések, a programok, ünnepélyek szervezése nem fér bele a heti 40 órába. És szeretnénk, ha lenne, aki felváltaná a nyugdíjba vonuló kollégákat. Pályakezdő elvétve akad, aki megszerzi a tanári diplomáját, inkább más területen helyezkedik el a megalázóan alacsony kezdő fizetés miatt. Mindössze ennyit szeretnénk. Hogy legyen változás.

Legyen tanár, aki megtanítja írni-olvasni a gyerekeket, aki inspirál, aki utat mutat, aki felneveli a jövő generációját. Hogy legyenek felszabadult, érdeklődő, motivált diákjaink.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!