Országos pedagógussztrájk: mi történt eddig?

2022. október 5. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerda reggel 8-kor elindult az országos pedagógussztrájk, amin előzetesen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint legalább annyian vehettek részt, mint tavaly. Akkor körülbelül 28 ezer pedagógus szüntette be a munkáját, a mai számokat még nem ismerjük pontosan.
  • Sokan választották a polgári engedetlenséget, ami igaz, nem egy törvényes formája a munkabeszüntetésnek, de a sztrájktörvény elfogadása óta sokkal szabadabb formája. Többen a munkabeszüntetés mellett különböző demonstrációkkal hívták fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Például flashmobot szerveztek, ahol eltemették a közoktatás problémáit.
  • Budapesti iskolák mellett sok vidéki városban is sztrájkoltak tanárok, például Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Gödön és Szolnokon. A budai iskolák a Széll Kálmán téren demonstráltak, kilenc pesti iskola tanárai pedig a Madách téren. Ide több száz tanár és diák érkezett, akik ezek után átvonultak a Belső-pesti Tankerületi Központhoz, aminek ajtajára üzeneteket ragasztottak.
  • Budapesten a legtöbb embert megmozgató demonstráció egy élőlánc volt, amiben több ezer ember vett részt, és több kilométer hosszan nyúlt el.
  • Így várjuk tehát a folytatást, a következő nagyobb megmozdulás a diákok hídfoglalása lesz ötkor, este pedig a Kossuth téren folytatódik a koncerttel egybekötött tüntetés. Érdemes lesz továbbra is a Telexet követni.
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!