Sikerült: röviden, de beszámolt a pedagógussztrájkról a köztévé a déli Híradóban

2022. október 5. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A köztévé tízórás Híradójában nem jutott hely a pedagógussztrájknak, ezért megnéztük, vajon a déliben kapott-e már helyet. A reggeli akció már véget ért, a tüntetés délután hídfoglalással folytatódik majd.

Erről volt szó a déli híradóban:

  1. Ismét a szankciók voltak napirenden Brüsszelben. Sikerült megakadályozni a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket. Magyarország keményen tárgyalt, hogy kivételeket kapjon. Az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra, a szankciók alól kivételt kap a nukleáris energia is.
  2. Az olajtermékek szankciója is témája a nemzeti konzultációnak, derült ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldaláról. Irányváltásra van szükség az energetikai politikában.
  3. Gázársapka bevezetésével és közös beszerzéssel enyhítené az energiaárakat ez Európai Unió. Közös megoldást javasolnak a belső piac védelmében, úgy vélik, széttöredezettséghez vezet, ha külön lépnek fel a tagállamok. A tervek a holnap kezdődő prágai EU-csúcs napirendjén is szerepelnek.
  4. Németországban és Európában is vihart kavart a berlini mentőcsomagterve. Százak vonultak hétfőn utcára Berlinben, hogy az energiaválság ellen tüntessenek az elszabadult energiaárak miatt. Ötszörösére nőtt a gázszámlája a tavalyihoz képest egy bajor sörfőzdének, a tulajdonosok szerint elképzelhető, hogy be kell zárniuk. Rekordnagyságú, 200 milliárd eurót különítene el a német kormány az energiaválság kezelésére.
  5. Dániában is spórolnak a magas rezsi miatt, a közintézményekben, így az iskolákban sem haladhatja meg a hőmérséklet október elsejétől a 19 fokot. Azt kérik a dán tanárok, hogy öltöztessék fel a szülők jó alaposan a gyerekeket. Mutattak egy olyan munkahelyet is, ahol a dolgozóknak pulóvereket is biztosítanak, mert az egyik alkalmazott szerint rontja a koncentrációt, ha fáznak az ujjaik.
  6. Mintegy 100 millió ember maradt áram nélkül Bangladesben, miután meghibásodott az elektromos hálózat az ország keleti részén. Mostanra mindenhol sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást Bangladesben.
  7. Zöld átállás: energia- és klímaügyekről tanácskoztak az ENSZ New York-i székházában.
  8. Romániában egyre nő az elégedetlenség az elszálló energiaárak miatt, sokan vonultak utcára. Sok iskola arra készül, hogy csak 19 fokot tudnak majd tartani.
  9. A tél közeledtével Szerbiában is egyre fontosabb kérdés, hoyan lehet spórolni az energiával. A villamosenergia tudatosabb felhasználása érdekében a közvilágítás korlátozását tűzték ki célul, és felhívták a figyelmet, hogy a díszkivilágítást is korlátozni kellene.
  10. A szlovák lakosság kétharmada tart a téltől, mert nem tudják, milyen drágulásra számítsanak, derül ki egy közvélemény-kutatásból. Az emberek kivárnak, aki teheti, spórol, és megpróbál áttérni szilárd tüzelésű fűtőanyagra.
  11. Novák Katalin munkalátogatásra megy Máltára, az Arraiolos-csoport tanácskozására.
  12. Vlagyimir Putyin aláírta a négy ukrajnai régió annektálásáról szóló törvényeket. Az annektálást Oroszországon kívül viszont egyedül csak Észak-Korea ismeri el.
  13. Terjed a kukások sztrájkja. Az Origo szerint a helyzet felelőse Karácsony Gergely főpolgármester és Márta Imre, akit Gyurcsány-fiókának neveztek, és akiről azt írták korábban, hogy jelentős luxusban él. Karácsonyék kirúgással fenyegették meg a sztrájkolókat, mondták a híradóban. A Híradó kereste Karácsonyt is, aki nem reagált. Wintermantel Zsoltot idézték, aki erősen bírálta Karácsonyt.
  14. Tanárok és diákok tüntetnek ma országszerte, főként a fővárosban délelőtt. A demonstráció miatt hatalmas dugó alakult ki. A szerdai sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, és azt kérték az iskolák és óvodák dolgozóitól, hogy ne vegyék fel a munkát. A pedagógusbérek növelését és a munkaterhek csökkentését szeretnék elérni a sztrájkolók.
  15. Egy nap alatt több mint 1300 migránssal szemben kellett intézkedni a déli határon. „A helyzet egyre nehezebb, a számok egyre riasztóbbak. (…) Egész Európát védjük” – idézték Orbán Viktort. A megoldás az lenne, hogy a védvonalat még délebbre, az Észak-Macedón-szerb határra tolnák ki.
  16. Még mindig keresik a túlélőket Floridában, ahol minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánja csapott le. A halálos áldozatok száma meghaladhatja a százat.
  17. Évek óta nem tapasztalt súlyos esőzések bénítják meg Bangkokot.
  18. Sporthírek

Korábban írtuk:

Noha szerda kora reggel óta nemcsak Budapesten, hanem az ország számos más pontján tart a pedagógussztrájk, ami a legmeghatározóbb esemény egész nap, és délután további akciók várhatók, arról egyetlen hangot sem sikerült ejtenie az M1 híradós stábjának a tízórás adásban.

Az eseményről eléggé sajátosan (nincs sehol senki), de még a Hír TV-nek is sikerült említést tennie (tanulságos megoldás, videó itt), a köztévének viszont, ahol egykori népszerű arca, Németh Balázs szerint szerkesztői szabadság van, és ahol szerinte az ország legjobb szerkesztői dolgoznak, ez tíz óráig nem jött össze adásban.

Mutatjuk sorban, miről volt szó:

  1. Ismételten sikerült megakadályozni Brüsszelben a magyar emberek ellátását fenyegető szankciós intézkedéseket, számolt be róla Szijjártó Péter.
  2. Az olajtermékek szankciója is témája lesz a nemzetközi konzultációnak, közölte Kovács Zoltán. Irányváltásra lenne szükség az európai politikában, mert az energetikai szankciók tönkreteszik a gazdaságokat.
  3. Kevesebb mobiltelefonozást javasol a lakosságnak a francia köztelevízió. Megadott idősávokat ajánlanak, amikor ne töltsék a mobiltelefonjaikat, emellett a meteorológiai jelentésekben további rezsicsökkentési tippeket is adnak (húzzák le a redőnyöket a lakosok, ha nagyon hideg van). A francia lakosság elégedetlen, múlt héten több ezren vonultak utcára Párizsban a magas rezsiárak miatt, az ország Brüsszeltől vár segítséget.
  4. Budapesten járt az üzbég elnök, ahol Novák Katalin köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péterrel is találkozott. Magyarország Üzbegisztánnal közös nukleáris programot indít.
  5. Egyre nagyobb gondot okoz a helyhiány a gázai temetőkben, a problémát Izraelben emeletes temetőházakkal oldották meg.
  6. Mintegy 100 millió ember maradt áram nélkül éjszakára Bangladesben.
  7. Sporthírek

A Híradóban további hírek megtekintésére ajánlják a Hirado.hu oldalt, úgyhogy itt is körülnéztünk, és itt találtunk egy anyagot erről, a szijjártós vezető alatti ötödik helyen. A cikkben a 444.hu-ra és a Telexre hivatkozva számoltak be a napi eseményekről, a múlt héten és ezen a héten menesztett kölcseys tanárokról azonban nem ejtettek szót, arról viszont igen, hogy „Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elmondta: januárban a tervek szerint tíz százalékos pedagógus-béremelés lesz. 2023-ban és 2024-ben további tíz-tíz százalékos béremelést tervez a kormány.”

Nem először fordul elő, hogy a komplett médiát foglalkoztató hír marad ki a köztévé Híradójából: így járt például a nyáron még 10,7 százalékos infláció is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!